Crna Gora medijski djelimično slobodna. Pitanje je da li imamo medije?

3
Imamo slobodu medija, ali nemamo medije

Crna Gora je, na najnovijoj rang listi američke organizacije Fridom Haus na 74. mjestu kada je u pitanju sloboda medija.

Zajedno sa Mađarskom i Srbijom, naša zemlja spade u djelimično slobodnu zemlju.

U odnosu na prošlu godinu naša zemlja je napredovala za jedno mjesto ali ipak nije izbjegla zonu u kojoj su mediji djelimično slobodni.

Od bivših republika Jugoslavije, jedino je Slovenija, koja se nalazi na 40. mjestu ocijenjena kao slobodna.

Pitanje je koliko možemo vjerovati podacima Fridom Haus-a ako rezultati istraživanja te renomirane američke organizacije svrstavaju Bugarsku na 77. mjestu a Hrvatsku čak na 81. Grčka je na 83, a Albanija, Bosna i Hercegovina i Kosovo na 96. mjestu, dok je Makenojija na 120.

Istraživanjem su obuhvaćene 197 zemlje. Slobodna medija je u 63 države, a djelimično slobodne su 70.

U 64 države nema slobode medija po ovim istraživanjima, po kojima manje od 14%  živi u zemljama u kojima su mediji slobodni.

Prethodne godine taj procenat je bio pola posto veći a po 43% stanovništva živi u zemljama gdje su mediji djelimično slobodni i onima bez medijskih sloboda.

Ove kategorije bilježe na žalost trend rasta.

Ako gledamo ocjenu koja se odnosi na Crnu Goru, teško je prihvatiti činjenicu da spadamo u zemlju u kojoj su mediji djelimično slobodni.

Kod nas je uvedena dekriminalizacija klevete, što je brojnim medijima omogućilo da siju mržnju, uvrede i klevete bez opasnosti od krivične odgovornosti.

U našim medijima se piše i saopštava sve što uređivačka politika želi.

Ne biraju se riječi.

Istina nema apsolutno nikakvo značenje, a novinarski kodeks je prazno slovo na papiru.

Dakle, mediji u Crnoj Gori mogu da objave sve a najčešće neistine i laži, bez zakonske obaveze da objave na istom mjestu eventualni demantij.

Mediji su u našoj zemlji svrstani u tri grupe.

Najveći broj je onih koji se uopšte ne bave svojim poslom.

Nakon njih dolaze politički instruisani mediji koji, od zavisnosti političke opredijeljenosti vlasnika pišu ono što je od interesa za realizaciju njihovih dnevnih potreba.

U treću grupu spadaju oni mediji koji podržavaju aktuelnu vlast.

Njih je, za veliko čudo neuporedivo manje od ovih drugih ali se, na žalost, ponašaju gotovo isto kao oni.

Postoje i oni koji su nesvrstani, ali se oni mogu prebrojati na prstima jedne ruke.

Ako sve ovo znamo, kako je onda naša zemlja na rang listo onih koji imaju ograničenu slobodu medija?

Prije će biti da naša zemlja nema profesionalno novinarstvo.

I da ima jako izraženu auto cenzuru.

To su značajni limitirajući faktori razvoja medijskih sloboda u svakoj, pa i ovoj našoj državi.

Tu su naravno i poznati tajkuni čiji novac opredjeljuje i usmjerava medijsku politiku koja na žalost kreira javnost u dobrom dijelu.

Podaci Fridom Hausa ipak treba uzeti sa rezervom.

Jer, ako je Crna Gora ispred Hrvatske i to za čitavih sedam mjesta nešto ne štima.

Čini se ipak da ni svaka istraživanja nemaju onu neophodnu snagu argumenata koju koriste kao osnovni pokazatelj stanja. Umijemo i sami da upoređujemo medije.

Po meni su, kada je sloboda u pitanju mediji u Hrvatskoj, ali i Srbiji daleko ispred nas.

Mi smo slobodu zamijenili uslugarstvom, poltronstvom i svim sličnim oblicima nedostatka profesionalizma i etike, po čemu treba da osjećamo samo stid, prezir i ništa vise.

To ne mjeri Fridom Haus.

3 KOMENTARI

  1. Amerikanska Fridom Haus,je kuća koja slobodu mjeri svojim metrom-amerikanskim!Zar ne?Po mojim mjerilima-metru, Crna Gora je djelimično slobodna zemlja samo zato-ne zbog novina i novinara-bilo brčkanja bilo blejanja-podešavanja prema vlasti ili opoziciji-što je dozvolila sebi da provede u život “naredbu” Amirikanaca da se u Crnoj Gori ne može suditi Amerikancima pa da bi napravili-daleko bilo-novu Srebrnicu,Jasenovac i druga stradališta nevinog naroda(nejači!)!!! Zamislite da u Crnoj Gori postoje logori-tamnice poput američkih tamnica na Kubi!Fala ti bože kako bi nas tada ocijenila ova amerikanska “kuća” Blej..Haus/haos/?
    Kako završiti ovaj moj maleni”komentar”?Na spomeniku palim borcima i žrtvama fašizma-nacizma u centru Prčanja piše: MI SMO PALI ZA ONO ŠTO STE VI ZA NAVIJEK STEKLI”
    Kažem ja sebi i svima onima koji baštine rodoljublje i odanost majci otadžbini,da ovaj natpis na spomeniku u Prčanju treba promijeniti i prilagoditi novim “običijama”,skinuti stari i uklesati novi: MI SMO PALI ZA ONO ŠTO STE VI ZA NAVIJEK IZGUBLI”-SLOBODU I OBRAZE!!
    Dakle,ovako treba shvatiti ove ocijene Blej Haus iz Amerike ,zemlje “demokratije” sažete u jednoj jedinoj,za njih bitnoj,riječi D O L A R????

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].