Brajkovići duh Perasta XIX stoljeća

0
prof.dr Milja Radulović

sa izložbe u Perastu

sa izložbe

“Porodica Andrije viteza Brajkovića” naziv je izložbe upriličene povodom 76 godina od osnivanja Muzeja grada Perasta, koju je priredila Marija Mihaliček, istoričarka umjetnosti u galeriji peraškog Muzeja.

“Neosporno da je porodica Andrije viteza Brajkovića najpoznatija, najuglednija u Perastu, a kroz period XIX vijeka koji uglavnom obuhvata izložba pratimo ličnosti ove porodice”, kazala je Mihaliček.

U XIX vijeku u vrijeme ekonomskog propadanja u jednoj opštoj  dekadenci, kada se gase jedrenjaci u Perastu ova, uz porodice Matikola Balović i Visković su činile Perast živim gradom i odnjegovale njegov duh, riječi su Mihaličekove.

Otvarajući izložbu, praunuka viteza Andrije Brajkovića prof. dr Marija Radulović  je kazala da joj  to čini posebnu čast i zadovoljstvo jer je izložba posvećena peraškoj porodici viteza Andrije Brajkovića, nosioca visokog papskog olikovanja “San Gregorio Manjo” kojeg je dobio za zasluge na obnovi svetilišta Gospe od Škrpjela.

Govoreći o svojim precima dr Radulović je istakla njihove zasluge kojima su obilježili život Perasta u drugoj polovini XIX početak XX. stoljeća.

“Peraški kapetan, jako obrazovani intelektualac, svoja četiri sina školovao je u Beču, Gracu i Trstu. Najstariji Tomo diplomirao je klasičnu filologiju, drugi sin Vicko i najmlađi Henrik, završili su pravo. Eugen, četvrti sin završio je pomorske nauke i trgovinu. Veliko ime iz porodice viteza Andrije Brajkovića je njegov unuk sin Henrika, akademik, prof. dr Vladislav Brajković. On je bio dugogodišnji profesor pomorskog prava na Pravnom Fakultetu u Zagrebu, admiral Bokeljske mornarice od njenog uspostavljanja poslije II svjestkog rata, pa do njegove smrti 1989. godine, doajen i rodonačelnik pomorskog prava, učesnik mirovne konferencije u Parizu. Vlado Brajković je nadasve sjajan profesor kojemu su se divile generacije studenata, a skroman i jednostavn čovjek velike širine i erudicije, gospodin, pučanin kako su za njega znali reći”, podsjetila je Radulovićeva.

Sa otvaranja izložbe
Prof.dr Ranka Krivokapić
Sa otvaranja
Zapaženo interesovanje
Portret
Portret

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].