Biografija stvarna i imaginarna

0
Sa promocije

sa promocije knjige dr Lidije Vukčević

Roman “Kiši li neprekidno nad Kotorom” autorke Lidije Vukčević pjesnikinje, kritičarke i romanopisca, promovisan je u palati Grgurina Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru.

Ova knjiga se može posmatrati kao intimni muzej antikviteta i ona razmiješta djelove života autorke po raznim mjestima, kazao je publicista, književnik i pjesnik Bogić Rakočević.

“Bez obzira na erozije svakodnevice i turbulentnu životnu kombinatoriku, Lidija uvijek ostaje dosljedna sebi i uprkos varljivih životnih putokaza uvijek pronalazi put do kuće”, kazao je Rakočević u svojoj besjedi.

Ova knjiga je stvarna, ali i imaginarna biografija i podjednako je značajna za crnogorsku i hrvatsku literaturu, kazao je Miraš Martinović, novinar i pisac.

Uslovno rečeno ona jeste roman, ali ima u sebi i nešto od poeme, i od drame, eseja, reportaže, i od pripovijesti i traktata, mnogi se žanrovi u njoj prepliću, primjećuje on.

“Porodična hronika, stvarnost dignuta na nivo fikcije, fantastika koju samo može da izrežira život i to kao proizvod neke više fantastike. U najboljem smisli riječi, ova knjiga podsjeća na značajna djela srednjeevropskih pisaca. Ovo je knjiga bezdomstva, nekog ko je u ličnom i faktičkom egzilu, oslanjajući se  na svoje korjene koji su duboko u crnogorskoj zemlji. Ona sanja domovinu u drugoj domovini u kojoj se spisateljica ostvarila literalno, intelektualno i egzistencionalno”, kazao je Martinović.

U toploj riječi i iskrenim intimnim doživljajima, autorica se obratila kotorskoj publici nakon odlomaka koje je čitala iz svoje knjige.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].