Baba kao naučna činjenica u Ministarstvu nauke

11
Sreten Vujović

Piše Sreten Vujović

Nova vlada Crne Gore predviđa spajanje 4 minstarstva u jedno: prosvjeta, kultura, nauka i sport! U javnim reagovanjima obično se mogu čuti mišljenja da jedna osoba ne može obavljati tako zahtjevan posao! Tačno je! Međutim, ima nešto mnogo opasnije, u svijetlu predstojećeg popisa stanovništva! Ministarka iz  entiteta Republika Srpska drži u  svojim „šakama“ sve ono što pripada suštastvu, kulturnog i nacionalnog bića jednog naroda. Dakle, ovo je matrica slična onoj iz 1918. godine, sa jednom razlikom što su suverenisti tada egzistencijalno šikanirani, do mjere da je tim familijama pod prijetnjom života zabranjivano čak i bavljenje poljoprivredom, a suverenistički glasači su putem bajoneta srpske vojske sprečavani da dođu do  glasačkih kutija. Danas bi to tebalo da izgleda drugačije, naše obrazovanje, duh, težnju ka saznanju i fizičko biće potrebno je eutanazirati i dovesti  stanje svega rečenoga do „pripodobnog okvira“  tzv. Srpskom svetu! Ovaj đavolski naum je „projektovan“ u krugovima više nego obučenima za subverziju i specijalno ratovanje! Imali smo pravi „biološki rat“ u Crnoj Gori, objavljen svemu što želi opstati zdravo od strane srpskog mitorpolita Amfilohija Radovića i svih onih koji su ovome koroniziranom pokojniku dolazili na „poklon“ i cjelivanje „čela i ruku“ u skladu sa preporukom instrumentalizovanog Rukoljuba Apostolovića, kadrog da svojom vjerom i razuđenim mislima „pomjera planine“!

Kralj Nikola je svojevremeno komandu nad svojom vojskom predao  srpskom pukovniku Petru Pešiću radi „jedinstva rukovođenja“ i zaštite „junačke“ bježanije srpske vojske preko gudura Albanije, koja je svoju nejač, žene i starce, „junački“ ostavila na milost i nemilost neprijatelju. Ironija ovog istorijskog čina jeste da se srpska vojska već bila povukla, ali je trebalo desetkovati crnogorsku,  već dobro namučenu ranijim oslobodilačkim ratovima. Ironija je takođe da je pukovnik Pešić crnogorskoj vojsci naredio da složi oružje u magacine, jer „rat je završen“ u trenutku dok su Crnogorci krvarili na Lovćenu i tri puta vraćali planinski vrh Kuk! Vojska vezana  Sandžak bi svakako pomogla u definitivnoj odbrani sa lovćenske strane, ali Pešić nije kazao istinu da je pomoć potrebna na drugoj strani, što je i sam priznao u hrvatskom časopšisu „Nova Evropa“: Moj zadatak je bio da vojno, politički i ekonomski uništim Crnu Goru“! Isti Pešić je, prema svjedočenju savremenika, požurio da stigne kralja Nikolu kod Dubovika u blizini Cetinja i da ga upita đe je to krenuo! „Kuk pada tri puta i Crnogorci ga vraćaju! Idem da ih ohrabrim ili da poginem sa njima!“ odgovorio je stari kralj. Pešić mu je tom prilikom zaprijetio da će raspuštiti već raspuštenu crnogorsku vojsku ako se ne vrati! Ostatak se zna!

Situacija u vezi sa Ministarstvom vojnim  u novonastalim prilikama, bez obzira na to što kandidatkinja nema, makar ne u javnosti poznate, „mrlje“ u svom odnosu prema Crnoj Gori, podsjeća po mnogo čemu na ovu iz vremena kralja Nikole!  Glavni „apostol“ i ekipa  uzalud se upinju da dokažu kako je Gospođa Injac, porijeklom iz Donjega Kraja, sa periferije Cetinja! Svi mi smo iz nekih „Donjih krajeva“! Ako je vjerovati autoritetima kao što su: Dušan Milanov Nikić, Glamoč, naselja i stanovništvo Geografsko društvo BiH, Sarajevo 1989. str 199; Milenko Filipović, Različita etnološka građa, Srpski etnografski zbornik, SANU, Beograd 1967. str.311. predložena ministarka Injac je porijeklom iz Bosanske Krajine, bez obzira na to što tvrde kako su  Daničići od kojih Injci navodno vode porijeklo iz Crne Gore! U Crnoj Gori, uz svo poštovanje prema časnim Crnogorkama, se prezimena nikada  nijesu davala ni po Danici, ni po Mari ni po Vasi, već po muškim potomcima! Elem, za ključna ministarstva od vitalnog interesa za Crnu Goru, trebala bi da važi poruka Sv. Petra Cetinjskog da mitropolit može  biti samo rođeni Crnogorac, iz najboljih crnogorskih porodica! Kakve to veze ima sa ministarstvom vojnim?  Pa Petar I  je bio i vrhovni zapovjednik crnogorske vojske, a kao prosvjetitelj i glavna ličnost u prosvjeti i kulturi! Dakle, novi (tandara)mandatar je obesmislio sve što se može obesmisliti i to ne slučajno!  Zar za DF-ovce ne  bi bila neprihavatljiva  nova vlada „apostolskih eksperata“ da oni u potpunosti ne „poklapaju“ i preslikavaju ideje „Srpskog sveta“. Zato ćutke i prelaze preko ovih stupidnosti, jer to je najlakši i najbrži put  da se religijski zatucani narod „dotuče“, što se može viđeti i iz izjava nekih novopredloženih ministara,  a koje po svojoj suštini više odgovaraju srednjovjekovnom inkvizitorskom poimanju svijeta i života!  Za DF-ovce je prihvatljiva logika: Vi uništite sve što je moguće uništiti, a mi ćemo lijepo pepeo, garež i krhotine lijepo politički „upakovati“ kako nama odgovara!

Tlapnje da treba pružiti „šansu novoj vladi“ su još opasnije od svega što smo do sada čuli! Naime pružimo šansu Aci Palikući da mi spali dom, pa ću onda suditi kakvu je namjeru imao?! Bolje spriječiti, nego liječiti, kaže narod!  Pustimo Bratićku da kamen po kamen razori Njegošev mauzolej, kao što su to napravili Karađorđevići sa autentičnom Njegoševom kapelicom, pa ćemo suditi ili protestvovati, kada oni ostvare svoj zlokobmni naum!

Toliku količinu licemjerstva pokazao je najeksplicitnije predśecnik skupštine Bečić, kada je koliko do danas držao govor nad mrcem preminulim od korone, da bi śutradan pozvao NKT ( koje glavni „apostol“ želi ukinuti odmah  nakon formiranja vlade?!) da se strogo pridržava pravila i preporuka o suzbijanju virusa!

Isti odnos  pružanja „šanse“ koroni zbog „dokazivosti“ da su  litije „ljekovite“, kako to ustvrdi „prepodobni“ Džomić, i da korona tu nema što tražiti, nalazim i sa izjavama da ovoj novoj već pročetnički deklarisanoj vladi u  najvećem dijelu, treba pružiti „šansu“ da nas religijski i fašistički „koronizoira“!

Rečeno ne bi imalo težinu da ovakve besmislice ne dolaze od „slobodnih intelektualaca“, toliko slobodnih da su upregli sve svoje intelektualne i medijske kapacitete u kampanji „Neka padne Milo“! Za tom strukturom vlasti koja je dozvolila ovo klerofašističko orgijanje svojih „usvojenika“  ni malo ne žalim, ali alternativa je više nego porazna i po Crnu Goru više nego crna, na isti način kako je i Bratićka indirektno zavila sve Crnogorke „u crno“, čak i na dan udaje, a njena (sigurno časna baba) više nema samo rodbinsku povezanost sa Bratićkom, kao ministarkom prosvjete, kulture, nauke i sporta, već je baka u okviru buduće djelatnosti ove Super woman postala i „naučna činjenica“! To dokazuje da nam Ministarstvo nauke uopšte nije ni potrebno; samo treba sve đedove i babe proglasiti naučnim izvorima i činjenicama!

11 KOMENTARI

 1. Jole ne pimplaj , nisi ispunijo standarde, Mi još pijemo kafu u Perpera, a ti prebiraj biž po trpezi …

 2. Oooo Jordane Drinjaku, gori si na jezik od čuvenih alapača Zlatnih Njiva i one iz Daošina, oli fermavat ili odit feratom
  za ercegovinu?
  Smiješko si , smijemo se slatko, 😁🤩😜😝😛😆😁😃😄🤗☺️🤤🥳🤭👎✍🦴🦴🦴, nemo nas rajcat njaole !

 3. Jordane pobeguljo iz ONO i TO,
  ostavi Ljuba s mirom, ti si griješnik,
  pa decenijama si pravio planove i kombinirkama podešavao sve prije 90ih, zar ne !?
  A što sada sikćeš ka šarka bez zuba i
  nevine diraš, koje si ti , izabrani
  “u ime naroda” (ne samo serbskoga)
  ostavio na cjedilu, kad je bilo najteže!
  Nisi izgleda mogà pasat kroz pašabrod, pa bi malo da proviriš , na mala vratanca, od “kokošinjca”,
  ne podiži krestu Jole “pile-tiću”!

 4. Svekolika nasa hiljadugodisnja pradjedovska dostignuca i kultura ovom najavom buduce Vlade dovedena su u pitanje, spajajuci cetiri kljucna mlnlstarstva, koja su Crnu Goru vjekovima svrstavali u sazvjezdje Evropske naucno kulturne elite. Multikulturalna Crna Gora se nad ovim predlogom mora itekako zamislit

 5. …SJETIH SE JEDNE PRIČE ,O “TRAČARI”-PUKOVNIUA PEŠIĆU-NAČELNIKA ŠTABA CRNOGORSKE VOJSKE CARA JUNAKA-U APOTECI “MATANOVIĆ-a”-NA CETINJE(U PREDVEČERJU MPJKOVAČKE BITKE”…KAD JE (PEŠIĆ)-U RAZGOVRU SA JEDNIM STARIM CRNOGORSKIM RATNIKOM-ZATEČENOG U APOTECI-ZAPOČEO “PRIČU-POSPRDU”.- “JEZIČKI NAPAD”- “A LA PACE”…PA ĆE STARCU “OBJASNITI-DA JE NJEMU BILO LAKO RATOVATI-“S BRDA NA BRDO”-ČESTO BEZ PRAHA I OLOVA-VALJAJUČI BUBULE-KRŠE NA NAPADAČE…” A MENI-VELI PUKOVNIK -A JA SAM MORA PROČITATI KNJIGA-(KOLIKO SAM IH PRČITAO-NEBIŠE STALE U OVU APOTEKU-IZ KOJIH SAM “NAUČIO”I KAKO SE SA NEPRIJATELJEM TREBA PONAŠATI I RATOVATI…”?…STARC RATNIK..POMALO-“KO ONO LJUT”-ODGOVORI PUKOVNIKU PEŠIĆU…:”ZAPAMTI DOBRO” ŠTO TI VELJU.. “NI KOMANDANTA IZ BILIOTEKE NI.”KU…RCA IZ APOTEKE”?!

 6. …DA NAM-DOKUMENTOVANO KAŽU-NA KOJI JE POLOŽAJ BIO U CRNOGORSKSOJ VOJSCI PUKOVNIK PETAR PEŠIĆ…?! JEL BIO KOMANDANT PORED ŽIVOGA CARA JUNAKA-ILI JE PEŠIĆ BIO NAČELNIK ŠTABA VRHOVNE KOMANDE-CARA JUNAKA? ŠTO I MI NEZNAVENI ZNAMO-DA JE TO POLOŽAJ MANJI-NIŽI-ISPOD NIVOA VRHOVNOG KOMANDANTA..?!

 7. Neshvatljivo kako se mirno posmatra moralno i svako drugo posrnuće Crne Gore i prepušta u ruke četničkim organizacijama.
  Znamo neće dugo ali će nanijeti veliku svestranu štetu narodu Crne Gore. Pružit ćemo svaki mogući otpor neprijateljima Crne Gore a poštenom i dobro namjernom narodu predočiti istinu o namjerama crkvene vlade ali i o propustima i neradu odlazećih.

  • A ĐE-TI BI OVE PASANE 32 GODINE-ČETNIKE VLADAVINE OD KOTORA-DO NIKŠIĆA-PLUŽINA-BERANA..PODGRICE I -BARA I NOVOGA?..DANU BIO VESEO-KA ŠTO SI PAMETAN -POMOZI…SPAŠAVAJ “ČETNICI SU “ZBJEGOVIMA-U JAMAMA KOČEVSKIH ROGOVA I ZIDANIH ĆUPRIJA ĐE JE TVOJ-VAŠ VELJEPOSLANIK de re MIOMIR MUGOŠA NA 75 GODIŠNJICU JULSKIH USTANAKA1941 U KOČEVSE JAME BAČIO BUKTE CVIJEĆA UGINULIM ČETNICIMA.CRNOGORSKIM..GODINE ZA PAMĆENJE 1941-2O16 ?!!! I DRUGO ZNAŠ LI Ljubo KOJI JE VELJEPOSLANIK(“AM BA SAD OR”)-MONTENEGRIN-11O% OVE GODINE/JUBILARNE 15.SVIBNJA.1945-15.SVIBNJA.2O2O-godine “75 GODINA “DANA POBJEDE”-DANAŠNJE UJEDINJENE JEVROPE/-ANTIFAŠIZMA…BAČAO BUKETE U IME VAS U MUGINE JAME ROGOVA I ĆUPRIJA-“POTOMAKA-PREDAKA “CRNOGORSKIH PARTIZANA”?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].