Andrija Pura Popović: Liberali za dekriminalizovanje upotrebe marihuane

11
Andrija Pura Popović

Andrija Pura Popović

Andrija Popović

Na pitanje Skala radija o inicijativi Liberalne partije kojom se predlaže legalizacija upotrebe marihuane, Andrija Popović, predsjednik ove partije nam je odgovorio da se Liberalna partija, kao dio evropske liberalne porodice obavezala da će u Crnoj Gori, zbog bržeg progresa društva i dostizanja evropskih vrijednosti, otvarati sve tabu teme.

Ovim će se pokušati predložiti najbolja rješenja po uzoru na ostale uređene i demokratske države.

S obzirom na to, uprkos već evidentim kritikama javnosti, liberali će se u budućem periodu zalagati za dekriminalizaciju upotrebe lakih droga, pri čemu ćemo se organičiti samo na marihuanu, kazao je Popović.

Prema njegovim riječima zalaganje za dekriminalizaciju upotrebe marihuane nije i ne može biti shvaćeno kao promocija upotrebe ove droge, već samo kao razuman pokušaj rješavanja problema koje kriminalne radnje šverca droge nose sa sobom, ali i kao uvođenje savremenih standarda prava i zakonodavnih rješenja.

Stoga će aktivnosti LP  na ovom polju biti realizovane sa ciljem prevencije bolesti zavisnosti, donošenjem adekvatnih i sankcija koje će rezultirati društveno korisnim radom i smanjenim brojem recidiva korištenja droge, ali i rasterećenjem državnog budžeta kada su u pitanju troškovi boravka osoba koje izležavaju kazne zatvora zbog upotrebe marihuane.

Liberali smatraju da je postojanje crnog tržišta na kojem je droga i više nego prisutna neupitna stvar i da se, u najvećem broju slučajeva, promoviše među omladinom, a najčešće distribuiranjem marihuane, što se, nakon dugoročne nekontrolisane upotrebe i podstrekivanja od strane preprodavaca, završi prelaskom na teže droge i končano, do smrti mlade osobe.

Stoga smatraju, objašnjava Popović za Skala radio da se moraju hitno uvesti nove mjere koje će ovo nelegalno tržište staviti pod povećani i direktni nadzor države putem dekriminalizovanja upotrebe ove droge.

Dekirminalizovanje podrazumjeva da uživanje lake droge neće biti činjenje koje će povlačiti krivične sankcije koje će propisivati krivični zakon, već će se regulisati kao prekršajno djelo sa svim predviđenim sankcijama u prekršajnom postupku.

Uvođenjem ovih mjera bi se pokazao i stav društva i države da uživanje droga predstavlja duštveno neprihvatljivo ponašanje, ali i namjera države da se korisnicima droga pruži adekvatna pomoć.

Liberali ovom prilikom podsjećaju i da mnoge evropske države poput Španije, Portugala, Italije, Belgije, Luksembugra i Slovenije ne smatraju posjedovanje droge za lične potrebe krivičnim djelom.

U Irskoj se ne može kazniti osoba uhvaćena u posjedu kanabisa, ako joj je to prvi put.

Njemačka, Danska, Holandija i Austrija propisale su da je posjedovanje droge za lične potrebe kažnjivo djelo, ali ga praktično ne progone.

Danska takvo rješenje ima još od 1971. godine.

Po zvaničnom pokretanju inicijative za dekriminalizovanje upotrebe marihuane, liberali će se zalagati za formiranje radne grupe koja će biti sačinjena od predstavnika državnih institucija, nevladinih organizacija aktivnih na polju prevencije štetnih posljedica korištenja droga i pravnih stručnjaka, kako bi se došlo do što kvalitetnijih zakonskih rješenja koji će definisati dekriminalizaciju upotrebe marihuane, zaključio je Popović.

11 KOMENTARI

 1. ljudi No coment, treba dosta rasprava da se povede,jedino se slazem da trebaju javne tribine i da ta pitanja treba otvorit za diskusiju,treba dovesti elevantne i strucne osobe i o tome razgovarati, ja licno hm pa ja sam iz mog malog ali za mene najljepseg sela na crnogorskom primorju pomalo za stare obicaje bocun dobrog vina malo prsuta malo sira i eto veselja.

 2. Ja sam da se zakon Singapora(na svim rang listama, od demokratije, bogatstva,slobode ljudskih prava izmedju 3 prve zemlje svijeta) o drogama doslovce prepise, a da dio policije vise ne da ucestvuje u distribuciju droge nasoj djeci.
  Njih bih posebno kaznjavao.
  CG je mala, i da ima politicke volje ne bi se mogao naci gram bilo koje droge na ulicama gradova.
  Normalno zakon treba da se mijenja, pa da naprimer za 1g bilo koje droge minimalna kazna 6 mjeseci gdje ti niko ne moze pomoci niti abolirati.
  Preko 10 grama min 3 godine a preko 500g min 15 godina a sve preko 500g min 30g pa neka prodaju mangupi ka sto sada rade.
  E do tada Adio Mare, i lijepo Popovicu …avagarda..ko ti to dosapnu…ili radi toga da skrenemo malo sa dnevnih tema,sto “nekome” svakako odgovara ali gdje tebe nadjose…sportistu?

 3. Simpaticno…
  Jes’ da je skoro sva nasa nacija, a i ostale iz bivse nam domovine/otadzbine, nazovi je kako goj-oj, SFRJ, debelo na nekim opijatima vec punijeh 23 godine od prilike. A sve je pocelo sasma bezazleno… jednijem ratom za Vukovar, Konavlje… za mir. Tada je dobar dio nase nacije, pocelo konzumirat razne tablete poput Bensendina, Lorazepama, Dijazepama i Bronhijah bobona. Jedan deo se odao alkoholu, pogotovo onom Guslaru, otrovnoj lozovoj rakiji. Mali dio je konzumirao razne opojne droge, obzirom da je nije bilo u dovoljnijem kolicinama zabog “nepravednih i nicim izazvanih sankcija”. Ostatak nacije, nekoliko postotaka, bio je nenormalan.. hm, “nenormalan” jer nije bio na opijatima! Jes vala.
  Suma sumarum… ko se ne drogira – nije normalan.

 4. E moj Pura, nekima treba dugo da ukopčaju. Naprijed samo da ti još neznaveni ne reču da legalizuješ drogu a možda i da je krijumčariš. Šalim se naravno.Svak svoj posao

 5. Bravo za sjajnu ideju a ko ne zna da je pročita ne može mu pomoći ni jedna trava. To su standardi razvijenih zemalja i moramo nešto konačno početi da preuzimamo i da mijenjamo svijest.

  • Odgovoricu u totalitetu na tvoje dvije recenice.
   Niti je bravo, niti je ideja, niti je sjajna. Onaj ko ne zna da procita je analfabeta. Bravo, trava je da pasu bravi. Standard razvijenijeh zemalja je plata od 1200 eurah.

   Sto se tice svijesti … i mijenjanja iste, e to zasluzuje poseban odgovor.

   Nadam se da si mislila samo na sebe pa napisala “da mijenjamo svijest”.
   Razuman i misleci covljek nema potrebe da mijenja svijest vec potrebu da nesto novo nauci, sazna, dozivi. Osoba kojoj je svijest decenijama iskrivljena vjerovatno ima potrebe da je mijenja ako nista, ono iz medicinskijeh razloga.

   Ne kazem da ne treba koristiti neku od drogah ali ne zbog toga, coce, sto je to moderno ili standard u nekoj Nizozemskoj.
   Standard u Holandiji su i gole zene u izlog na trafiku pa je mozes kupit i koristit za 20 evrah. Nemo mi rijet da bi bilo dobro i sjajna ideja da u Kameni Kioks ili Kiosk ne znam kako se pise, vidimo djevojke golijah gu….ah kao turisticku ponudu Kotora.

   Vidjela zaba da se konj potkiva pa digla nogu…

 6. E da mi je znati na cemu je ovaj P…,na necemu jeste sigurno cim je odlucio da se posveti politici a povrh svega da podrzi DRPSDP.

 7. Dragi moji Liberali,da li znate kako je Knjaz Danilo “izliječio”-istrijebio GBLT populaciju za vrijeme svoje kratke karijere?Kada bi ste znali kako i na koji način,onda vam ne bi padale ,na možđane,ove”neodemkrtske” novotarije-koje su futurističke-jer vjerovatno očekujete da se svi”crnogorci” podvrgnu vašoj “demokratizaciji”?No da ne zaboravim,koristim priliku da vam se zafalim što ste obuzdali-obustavili svojim glasovitim glasovanjem zamrzavanje penzionera- u Skupštini Crne Gore-za pasanu 2013 godinu!!Fala vam za vazda-volimo vas i toliko vam i vjerujemo!?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].