Akvarijum u Bokokotorskom zalivu bio bi turistička atrakcija

4
kotorski zaliv

Aleksandar Joksimović

Aleksandar Joksimović

Na svjetski dan zaštite životne sredine, dr Aleksandar Joksimović, direktor kotorskog Instituta za biologiju mora apelovao je posebno na zaštitu Bokokotorskog zaliva, jednog od 25 najljepših na svijetu, čije obale treba sačuvati od nekontrolisane gradnje.

Posebno je važan segment izgradnje kanalizacionog sistema u Kotoru, koji je u završnoj fazi, čime će se očistiti zaliv i podspješiti razvoj živog svijeta u moru.

Joksimović je podsjetio na ideju u koju, kako kaže, apsolutno vjeruje, a to je akvarijum u Bokokotorskom zalivu zašto postoje svi uslovi, tim prije što ekološka Crna Gora nema morski akvarijum čije je mjesto upravo u Kotoru.

Stručnjaci u Rimu su prepoznali Kotor kao budući centar za očuvanje biodiverziteta i taj budući morski akvarijum u Boki bio bi komponenta edukativno-naučnog centra, ali i turistička atrakcija.

Naučno istraživački rad bio bi posvećen očuvanju, reprodukciji ili praćenju razvoja određenih morskih organizama i rijetkih vrsta,  za koje stručnjaci smatraju da u budućnosti mogu nestati iz Bokokotorskog zaliva.

To su pojedine vrste riba, puževa, morskih ježeva, školjki od kojih su na sreću ostrige ponovo vraćene, i zaliv je pravo stanište mušulja i kamenica koje su poseban segment turističke ponude, podsjetio je Joksimović.

On je najavio i učešće delegacije Crne Gore na forumu privrednih komora koji se ovih dana održava u Brindiziju u Italiji.

Naša delegacija će učestvovati na šest radnih stolova, a od posebne važnosti su okrugli stolovi posvećeni zaštiti životne sredine.

Sto za ribarstvo i marikulturu vodiće dr Joksimović iz kotorskog Instituta.

Posebna sesija u Brindiziju biće posvećena temama koje su od interesa jadranskih zemalja, a to je transport, komunikacija, žensko preduzetništvo i saradnja u dijelu poljoprivrede i to maslinarstva i vinogradarstva.

Domaćin ovom skupu prošle godine bila je Crna Gora, to jest Privredna komora, podsjetio je Joksimović.

4 KOMENTARI

  1. Ne smijemo nikada svaljivati sve nedace zakoje su delimicno krivi i nasi ministri. Mislim,da skoro svu krivicu sto tapkamo u mjesto je nasa opstina,tj celnici opstine.Tu kako se ono kaze”Smrdi riba od glave”!
    Godinama se obecava za obilaznicu,za uspinjace,pa sada i za nas zaliv ali kada
    nema cvrste ruke u rukovodecim tijelima nase opstine ostaje sve na papiru!!!
    Pozdrav

  2. Svjetski dan životne sredine u opštini Kotor ničim obilježen.Predlog dr Joksimovića je dobar, ako se još uvjek može naći nešto od priobalnog živog svijeta za stavit u akvarijum. Što sa ožiljcima proizvedenim gradnjom puta za Nikšić, žute pjege usred zaštićenog prirodnog područja UNESCO-a? Čija je to obaveza bila da sanira? Imamo: Nacionalni savjet za zaštitu životne sredine, Ministratsvo za zaštitu životne sredine, Agenciju za zaštitu životne sredine, Republički zavod za zaštitu prirode, Sekretarijat za zaštitu prirodne i kulturne baštine opštine. A negativnih posljedica po prirodnu okolinu nikada više.Umjesto drveća niču kuće,kamena obala zamijenjena je betonskom. I galebove smo istjerali. I oni su nam rekli zbogom!

  3. kako bgi to bilo lijepo ali ako nam dozvole iz Podgorice ministri. Jer Kotor treba poniziti mnogo mu je ljepote i starine, i ne treba mu dati da se razvija. Da mogu akvarijum bi napravili gore možda i oće na MOraču.

  4. Kad bi znali barem zavezat saket od smeta ili ga barem ponijeti do kontejnera a da ne ispada po skalama od zgrada, liftovima itd. Daleko smo mi od evropskih manira i selekcije smeta.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].