AKEM traži da se u rješavanju problema medija uključi premijer i Vlada

7

Otvoreno pismo građanima Crne Gore, premijeru Milu Đukanoviću, predsjedniku Skupštine Crne Gore, Ministarstvu kulture

Stanje elektronskih medija u Crnoj Gori je lošije nego što je ikada bilo u kratkoj istoriji medijskog pluralizma, kako ga  nažalost medijski  “zaduženi eksperti” u toj oblasti nazivaju.

Nikada nije bilo teže raditi po uzusima novinarske profesije i nikada nije bilo teže oduprijeti se pritiscima i napadima na medije koje sinhronizovano već duže vrijeme sprovode Radio-difuzni centar (RDC) i Agencija za Elektronske medije (AEM).

Pod maskom  poštovanja zakonskih obaveza emitera, namećući nam nemoguće finansijske obaveze, RDC i AEM pokušavaju da skrenu pažnju sa svojih finansijskih planova, da ne kažemo rasipništva, prilagođenih njihovim ličnim potrebama i apetitima, kao da smo u najboljim finansijskim vremenima i mi i Crna Gora.

Dovoljno je pogledati finansijske planove, broj zaposljenih u RDC-u, kreditna zaduživanja, vozne parkove, neopravdano luksuzne prostorije čiji visoki mjesečni zakup sigurno utiče i na cijene koje je RDC onako prateći sopstvene potrebe odredio emiterima, preobimne administracije, prenaduvane projekcije banalnih troškova i još mnogo toga, pa shvatiti ko je  pravi uzrok katastrofalnog stanja crnogorskih komercijalnih emitera.

Neregulisanjem odnosa, sto je obaveza  regulatora, vezanih za regionalne tv kanale koji slobodno i bez ikakvih restrikcija emituju kupljeni program  i marketing, za posljedicu ima smanjenje “marketinškog kolača” u Crnoj Gori za više od 50%, čime su crnogorski elektronski mediji dovedeni u neravnopravan, podređen položaj i pred zatvaranje.

Dovoljno je vidjeti kako su uslovljeni naši mediji za ulazak u kabal drugih država.

Primjer je TV Vijesti kome se odobrava emitovanje kablom za teritoriju Srbije, ali bez marketinga, filmova i serija, dakle samo sa sopstvenom produkcijom.

Naš prostor i publika je toliko mali da se trebalo bar malo potruditi oko donošenja zakonske regulative koja može i treba da podstakne rad domaćih emitera.

Nije dobro koristiti iskustva onih koji su enormno veći i bogatiji i čije tržište omogućava lakše i sigurnije funkcionisanje.

Potrebno je podržati istinski medijski pluralizam, a ne na sav glas vikati “previše je medija”.

Ovako, medijski pluralizam se sastoji od prisustva dva moćna strana emitera koji zajedno odnose najveći dio markentiškog kolača i samim tim stvaraju pogodno tlo da se domaći emiteri, pritisnuti sa svih strana počnu polaku gasiti.

Kad se domaći emiteri pogase, odgovorno tvrdimo nastaće “specifično raspoloženje”, jer su dežurni dnevni zviždači sa uzvikom “previše je medija” obezbijedili prostor samo za sebe.

Još imamo sreću da to AEM zvanično nije nikada kazala.

Pitamo najviše instance naše države da nam odgovore na pitanje: Ako su mediji odraz prilika u jednom društvu, u kakvom to društvu onda živimo?

Ovo je veliko iskušenje i presudni trenutak za crnogorske elektronske medije i novinarstvo u pravom smislu te riječi, jer su se potpuno izmiješali interesi pojedinaca koji gazduju Agencijama, Savjetima i upravnim odborima istih i politike, ali i medijskih interesnih krugova, tako da će novinarstvo i elektronski mediji najvjerovatnije izgubiti ovu bitku, ukoliko država Crna Gora hitno ne preduzme adekvatne korake.

Shvatajući da je zadnji čas kada se još nešto može učiniti, Asocijacija komercijalnih emitera (AKEM), se vanredno nalazi u stanju stalnog zasjedanja.

Kao odgovoran partner, a ne nikakva sukobljena strana, kako neki žele prikazati, AKEM predlaže sljedeće mjere koje bi osvijetlile medijsku sliku Crne Gore i pomogle emiterima da opstanu uvažavajući jasne novinarske standard i novinarski kodeks:

Zahtjevamo od Vlade Crne Gore i premijera Mila Đukanovića da se aktivno uključe u pronalaženje riješenja problema nastalih samovoljom Upravnog odbora RDC-a i Savjeta AEM.

1.         Formiranje nezavisne revizorske komisije, pod nadzorom Vlade Crne Gore i elektronskih medija, nevladinog sektora koji se bavi pitanjima medija, ali i svih relevantnih međunarodnih činilaca koji djeluju u CG, koja bi ispitala gore navedeno ali i još mnogo drugih činjenica koje neopravdano dovode crnogorske elektronske medije u podređen položaj,

2.         U skladu sa izvještajem komisije, odrediti  za elektronske medije realne iznose naknada za korišćenje resursa kojim gazduje država Crna Gora, a primjereno ekonomskom trenutku.

3.         Obezbijediti retroaktivno obračunavanje finansijskih obaveza emitera koje će biti određene u skladu sa izvještajem komisije.

4.         Trenutni prestanak pritisaka na elektronske medije do donošenja zaključaka komisije i pronalaženja rješenja i stvaranju uslova koji bi doveli do opstanka i održivosti elektronskih medija u skladu sa tržišnim načinom poslovanja, prilagođenim ekonomskom trenutku Crne Gore.

O našim zahtjevima i zaključcima će biti obavješteni svi relevantni međunarodni činioci u Crnoj Gori, strane ambasade, posebno ambasade USA,Velike Britanije, Njemačke, OEBS-a na okruglom stolu koji organizujemo 29. marta.

Ukoliko naši zahtjevi ne budu riješeni u roku koji nam ostavlja mogućnost nastavak rada, bićemo prinuđeni da radikalizujemo proteste, jer smatramo da smo, bez naše krivice, dovedeni u ovako složenu i tešku situaciju, stoji u otvorenom pismu AKEM-a.

7 KOMENTARI

 1. Danu Sjata..A đe su ovi sa Radio Kotora???!! u koju su oni udrugu..ko ig plaća???!!!
  Čini mi se da su oni sa ovima iz Svetigore???!! para mi se tako,oli se meni što prezentaje,po stare dane.
  Nego recite mi što se ne napravi jedan radio za Kotor.Manje para ,manje potreba.Moglo bi se to rasčistiti,da se oće,no ..nije ove što mogu volja.
  Batali ti ove RDC i AEMovce..No tako,poradi da se jedan radio Kotorski formira,pa da ima mogućnosti da ga općina finansira.

  • Sjhata ih je dva napravio, pa su mu lijepo vratili.neki se i ne sjećaju kako je bilo prije nego što je on od ćumeza u potkrovlje ogradio i uredio onaj prostor na dva pjana.
   Voljeli ga ili ne, mislili što god oćete godinama je Radio kotor bio jad i nevolja.
   Onda ga je pozlatio što bi rekla jedna moja dobra prijateljica, pa su ga išćerali drugovi kada su došli na vlast.
   Onda je opet gradio Skalu pa ih zbog dugačkoga jezika i “nepodobnosti” isćeraše iz prostora i evo ih na pjacu od kina u vrh mozga gore. I opet će ako Bog da na sreću nas koji ih slušamo svirati i informisati narod kako treba.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].