Zajednički menadžment planovi za upravljanje resursima ribarstva u Jadranskom moru

0

Aleksandar Joksimović

Aleksandar Joksimović

U Splitu je prošle nedjelje održana godišnja konferencija generalne komisije za ribarstvo Mediterana, koja koordinira i upravlja aktivnostima ribarstva u svim mediteranskim zemljama, uključujući i afričke zemlje.

Na ovom skupu, 23 članice komisije su detaljno analizirale aktivnosti koje su prošle sve naučne komitete tokom minule godine, kazao je za Skala radio dr Aleksandar Joksimović koji je sa Srđanom Mugošem savjetnikom za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja bio član crnogorske delegacije.

Oni su iznijeli stavove i zaključke koji su u okviru crnogorskog ribarstva, odnosno ribarstva koje se sprovodi u takozvanoj subgeografskoj regiji 18.

Ovoj regiji pripada Crna Gora, Albanija i Južni dio Italije, gdje je još uvijek u toku istraživanja procjene ribljeg resursa i njihovog odgovornog korišćenja.

Crna Gora će  tokom naredne godine u okviru ove regije biti spremna za donošenje zajedničkih menadžment planova za upravljanje resursima ribarstva u Jadranskom bazenu, kako je predložila i Evropska komisija, kazao je Joksimović.

Na konferenciji je crnogorska delegacija izrazila želju i potrebu za pojačanjem naše flote koja  je mala, tek nekih 20 koča, s obzirom da je na Jadranskom moru operativno oko 3 hiljade koča, uključujući Hrvatsku, Italiju, Sloveniju i Albaniju.

Potrebno je takođe ojačati i drugu vrstu  ribolova, kao što je lov plave ribe, kako bi se tek tada uključili u donošenje zajedničkih planova.

Cilj svih članica Komisije je zaštita resursa, posebno upotrebom mreža koje će imati nešto veća oka na svojim krajevima, kako bi propuštale nedorasle jedinke riba i drugih morskih organizama.

Ono što će crnogorska delegacija posebno zahtijevati je zaštita naših ribarskih tradicionalnih alata, posebno onih koji se koriste u Boki Kotorskoj, zaključio je Joksimović.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].