Od Katedrale do Gospe od zdravlja

2

don Tonći Belan

don Tonći Belan

“Za križem od Katedrale do Gospe od zdravlja”, naziv je pobožnosti koja će se održati u subotu 16. marta u Kotoru.

Ova pobožnost je u sklopu proslave godine vjere, koju je proglasio papa Benedikt XVI i u čast 1700 godina od donošenja Milanskog edikta, kojega je rimski car Konstantin Flavije Veliki donio 313. godine, dajući slobodu ispovijedanja hrišćanske vjere u Rimskom carstvu, kojemu je tada i Kotor pripadao, kazao je za Skala radio don Anton Belan, generalni vikar kotorske Biskupije.

Početak pobožnosti je u subotu u 15 sati u kotorskoj katedrali Sv. Tripuna, a potom će vjernici nositi križ i postaviti ga na saniranu kupolu zvonika Gospe od zdravlja na tvrđavi Sveti Ivan.

Novi križ od inoks metala je visok metar i 80, širine metar i 30, kojeg je prema nacrtu arhitektice Zorice Čubrović, uradio Miro Franović, poznati radnik na zaštiti kulturnih dobara u Crnoj Gori, kazao je don Belan.

Križ će se prvo u procesiji nositi do crkve Blažene Ozane u starom gradu, gdje se čuva jedan od najljepših srednjovjekovnih križeva, drvena skulptura iz XIV stoljeća, rad italijanske škole.

Iz crkve Blažene Ozane, procesija nastavlja križni put sa križom na rukama i uz molitvu do Gospe od zdravlja.

Križ će nositi oni građani koji su se prijavili za križni put, a njih je 50 muškaraca, objasnio je don Belan.

Zvonik na crkvi Blažene Ozane urađen je 1727. godine i tada su u njega položene moći Svetog Gaudencija i Svete Venerande.

2 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].