Na ljudski ugled pod plaštom “istraživačkog novinarstva”

20
zgrada kotorske opštine

Pojedina “glasila” u Crnoj Gori uoči svakih izbora (parlamentarnih, lokalnih, predsjedničkih – svejedno) uporno plasiraju priče sa ciljem da pojedincima iz vladajuće strukture okrnje politički i društveni ugled, da im natovare gomilu grijeha i lagano ih smjeste, ni manje ni više nego u kontekst podzemlja i mafije.

Pitanja je mnogo. Zbog čega uoči svakih izbora? Kome za račun i za koje pare? Jednostrano, senzacionalistički, neprofesionalno.

Pljušte prljavi udarci, a zaboravlja se osnovno pravilo profesije i značajka ljudskog morala: provjeri dobro, informiši se, pribavi dokaze, pa napiši istinu.

Iako vjerujemo da je senzacionalističko i lažno pisanje u medijima bez etike i morala – najbolje ignorisati, radi javnosti saopštavamo da gradonačelnica Ćatović nije imala bilo kakvu komunikaciju, niti davala bilo kakvu podršku licima o kojima se govori u kontekstu narko-afera.

Biznismen Rodoljub Radulović jeste Kotoranin. Možda su i osnovane veze koje mu se pripisuju sa velikim narko-kartelima, ali o tome će konačnu riječ dati nadležni organi. Činjenica je da aktuelna gradonačelnica Kotora (na funkciji od 2005. godine) nije mogla biti niti je na bilo koji način upletena u dešavanja 1990. kada je Radulović sklopio aranžman sa kotorskom Opštinom. Zbog čega poslenici pojedinih glasila žmure pred ovom činjenicom i mjere mandat gospođe Ćatović godinama i godinama, potcjenjujući pri tom pamćenje građana i pripisujući joj mutne poslove 90-ih? Pravi odgovor znaju naručioci i finansijeri ovog prljavog posla koji se krije pod plaštom novinarstva.

Davne 1990. Gospođa Ćatović apsolutno nije bila dio lokalne vlasti, lokalnom upravom rukovodili su neki drugi ljudi, od kojih bi novinari, kada bi imali osjećaj odgovornosti, mogli potražiti odgovore.

Gradonačelnici Ćatović se pripisuje da je 2006. nastavila aranžman sa firmom “Trecom”, koja je u to vrijeme bila predata pokojnom Draganu Dudiću. Još jedna apsolutna neistina. Aranžman je regulisan Odlukom Skupštine Opštine Kotor, na prijedlog većine odbornika. Novinarima je na raspolaganju zapisnik sa skupštinske sjednice i Službeni list sa objavljenom odlukom. A valjda je svima, koji su iole upućeni, jasno da nadležni organi lokalne uprave moraju sprovoditi odluke zakonodavne vlasti. U konkretnom slučaju, novinari ili nijesu upućeni ili imaju specijalna uputstva da lansiranjem neistina i prljavih insinuacija okrnje ugled gospođe Ćatović.

Objekat, koji se poslije zemljotresa nalazio u ruševnom stanju, gotovo u potpunosti je bio završen. Trebalo ga je samo staviti u funkciju, što je (zajedno sa mogućnošću zapošljavanja 100-nak ljudi) uglavnom opredijelilo lokalni parlament za pomenutu odluku. Ostale prljave insinuacije ne želimo komentarisati.

Pišu ovih dana ponovo i oni koji nijesu nikada razgovarali sa predsjednicom Ćatović, koji nikada nijesu zakucali na vrata njenog kabineta, gdje bi bili primljeni kao i svi ostali građani. Istina, ima i onih koji pozovu telefonom, dajući predsjednici rok od nešto više od jednog sata da odgovori na sedam pitanja upućenih elektronskom poštom i dostavi sve ugovore sklopljene sa firmom “Trecom”, nesvjesni u svojim “istraživačkim naporima” koliko vremena i truda je potrebno da bi se iz dokumentacije prezentirali tačni odgovori koji – kako u lokalnoj upravi smatramo – treba da zanimaju čitaoce.

Napominjemo, takođe, ne manje važnu pojedinost: kompletnu dokumentaciju o “Trecomu” lokalna uprava je u više navrata dostavila svim zainteresovanim novinarima, pa vjerujemo da neki „zatureni“ primjerak postoji i u redakcijama medija koji ovih dana potežu stare teme i nove naslove.

Da li će i kada pojedini kvazi-novinari postati svjesni da građanima duguju objektivnu informaciju, potkrijepljenu činjenicama, a ne priče iz kuhinje koja dobro plaća?

Sa strpljenjem i optimizmom čekamo taj trenutak, nažalost svjesni da ćemo čekati dugo, jer je crnogorsko novinarstvo, čast pojedincima, palo na niske grane, da niže ne može…

stoji u saopštenju Službe za informisanje opštine Kotor.

20 KOMENTARI

  1. Oprostite mi autori gornjeg teksta-ali i vi doprinosite “nejasnoćama” koje baštine novinari “istraživači”! Da ste dali adekvatan naslov-suštinu i da ste napisali:”Neljudskim postupcima na ljudski ugled pod plaštom “istraživačkog novinarstva”,sve bi bilo mnogo jasnije i lakše za čitanje-zar ne?
    Istini za volju,ova “tema” je divna i inspirativna “ljubavno-idilična” zbilja naših dana u Kotoru pod bijelim snijegom,na kome se evo kvarat od vijeka oslikavaju-isplutale su -stope nečovještva onih koji su 13 na 14 januara 1989 godine digli “ustanak”za spas Srpstva-Kosova-likvidciju jagnjećih brigada,i posebno zarad “demokratizacije” naše mile bivše domovine SFRJ-SRCG i sve to za račun i pod kontrolom kasapina sa Dedinja?Suština “ustanka” ipak odudara od postignutih rezultata-zar ne?Đe su postignuti uspjesi u realizaciji gornjih-zadatih ciljeva?
    Dakle,tema je idealan spoj istine koja je po svojoj dubini zapreka lažima-koje siju “ustanici” kroz raznorazne forme svog djelovanja-počev od “listinga” pa prije i poslije nerazjašnjeh bruka”-u svom proizvodnom lanucu ?
    Moram priznat i sebi i vama,da kada mi je najteže,ja se prisjetim kultne serije i njenog “naslova” RTV Zagreb:”Kuda idu divlje svinje”,koja mi daje svojim naslovom i snagu i moć da mogu brzo shvatiti kuda idu ovi naši “ustanici”!Nema dileme,u Kotoru se nikada nije, pa ni danas,ništa slučajno dešavalo! Sadašnja dešavanja i neljudski ataci na ljudski ugled,upravo to i potvrđuju,posebno u nastupajućoj predizbornoj aktivnosti-harangi protiv onih koji nemaju “spomenice”-januarke 1989 u koje spadaju i predsjednički kandidat Filip Vujanović i naša “grešna” Marija Maja Dabinović sretno udata Ćatović!Jedno za sigurno znam,poznavajući dobrano “ustanike”(s’polja i iz unutra!),ako Filip bude ustavni kandidat,neće “proći” jer nije “crnogorac” od 2006- od kada i ovizi bivši”srbići”-slobini pioniri koji se “crnogorče” i “jakaju” po Crnoj Gori ka da su im đedovi bili na:Carev laz,i dalje ,a mnogijema i na “veselo sijelo”12.jula 1941 godine(“petrovdanske skupšine” vesele družine?) ! Ko ovo ne razumje taj nezna ili neće da zna kakva je razlika između revolucije i evolucije u funkciji spostvene bliznice?

    Morala je morala,jer je davo rečeno:”kakav jeđa-takva međa”!!!!!!

  2. Đe ste po bogu gospođo Dare Buba Mare,spasite od pogroma vašeg idola rasnog Bokeljca-kako ga opisaste u svom srčanom nastupu u odbrani lika i djela ugrožene vrste Adio Mare!Vi Dare,bolje da mučite neko što i kako branite-oli ne vidite kako vam se iskreno potpisao-u afame, i to pravim svojim /imenom/nadimkom-od srca srcu :”Sramte bilo Adio Mare”!!!!!!!!!!
    Adio vam ga šjora Dare-interesno zanesena Buba- i nasukana Mare,a sve to za ljubav-“račun”uzvišenog Barbarina,vašeg idola ,šljeglog lokal/kafanskog/patriote!!!!!!!!!!!!

  3. Sto mi ukinu komentar?
    Vrci mi ga brzo, jer cu smatrati/mada vec smatram/ da si pristrasan toliko da ni istinite cinjenice ne pomazu slobodi govora na ovm portalu
    .
    Sramota
    Adio Mare

  4. Ako dozvolite, ja bih uvaženoj gospođi gradonačelnici postavio
    samo jedno pitanje: Zašto se ni jednom nije pojavila kao
    NAJMJERODAVNIJI svjedok u Osnovnom sudu u Kotoru,
    za vrijeme suđenja akterima neviđenog ekocida u Lipcima??

  5. Nije mi jasno i zna li mi ko reć kako se može otkriti koje nalogodavac ovih pisanija na mahove , malo, malo pa ista pjesma koju pjeva izgleda isti orkestar. Iz kojega hora recite mi ako ko zna ili pretpostavlja.

  6. Nije mi jasno zasto napadate gradonacelnicu Kotora…Niste svjesni sta je sve uradila za Kotor i Kotorsku opstinuu…Zato cutite i zadrzite svoje lazi za sebe..:P

    • Polako, samo strpljivo, sve će doći na svoje. Tragovi će se pokazati.Ali se zaboravio kotorski katastar.kada smo svi mislili da će vladati i krasti hiljadu godina.I dođe pravda,tako će ako Bog da sa ovim naručiocima štiva i pisanja po Monitoru i Danu .

      • A sto se desilo sa kotorskim katastrom?
        Optuzili ih za neka sitna podmicivanja, a sve ostalo isto.
        Da nisu kome vratili ‘ukradenu zamlje” sto su je nezakonito prepisali?
        Evo ih po Kotoru ka da su ga oslobodili.
        Adio Mare!!!

  7. E baš pogodiše ovi iz Monitora.Sve znaju,ka u p…
    Prizemljenje profesionalnosti,etike…zanata…i plaćeni termin obesmišljaVA ovu bljuvačko propagandističku tiradu ,nazovi prodemokratanovinara…
    Ali za ova dva glasila se znav ,čiji su i ko ih plaća.
    No mene ovaj naš lokalni gradski,evropski,svjhetski i serbski demokratski medij…đe gađaju onako iz potaje a Maja im kruh daje…ee lipi moj Nikolajeviću.. đžaba se skrivaš po džbunova i mantijinih skuta…znamo te tico kad si pile Jovka ..Suđerćića bio..a podržali te i ovi njegovi prijatelji ,oni Barbun i ovizi drugizi iz lokalnog edepesesa..
    A ti onako iz pritaje pomalo ga i njima prižbukaš.č.neka si ..česa te treba,tako…
    Dako te kandiduju za gradonačelnika.
    Ovizi barbunovi prislužbići..pozz Sjata i drž se,jer će te atakirat ovi bratski..iz ove družine…

  8. Ne znam koliko udjela u ociglednim dilovima DPS-a sa narko klanom ima gdja Catovic,o tome neka sudi neko drugi……ali ono sto je cinjenica treba reci:

    Da li je preduzecu pok.g.Dudica produzen zakup pojedinih objekata kao da su mu od djeda ostali?
    Da li je prije par godina “pukla” koalicija SDP-DPS zbog g.Dudica?
    Da li zapaljen automobil tadasnjeg Predsjednika Skupstine Opstine?
    Da li je predsjednik drzave g.Vujanovic otvarao Luku Risan vlasnistvo gospode Samardzic,Dudic?
    Da li je predsjednik drzave g.Vujanovic abolirao pok.g.Dudica uz obrazlozenje da “ima bolove u ledjima”?
    Da li su pojedini drzavni funcioneri odrzavali kontakt sa g.Saricem i pored saznanja da se protiv istog vodi istraga?
    Sto je sa aferom “Listing”?Vjeruje li vise i jedna baba u Crnoj Gori da bivsi premijer nije pozivan od strane g.Sarica?
    Itd….itd….itd….

    Razumljivo je da u zemlji u kojoj je par vjekova otimacina glavna “privredna grana” Sarici,Radulovici i ostala bratija budu narodni heroji.

    Da cemo g.vna jest,glasacemo DPS!

  9. Jasno kao Dan ma ne onaj smeće što ga čita samo jedna fela i nacija kojoj je namijenje a finansiran iz Beograda.Ne uzbuđujte se predsjednice Ćatović Otkriće se maske neće neki baš tako lako pasat. Možda su se us….. Ko vam to pakuje majmune, jeste li se više raspitali?Znate li?

  10. Možda ste i vi napravili one dvije vile u Morinj od te rabote a ovamo ne možete jednu zaobilaznici sto godina početi.Ako mi ovo daju da steve na radio skalu.Ma ne vjerujem ali ću provati.

  11. Gospođo Ćatovič da su neki mediji ovo napisali pa i da se zabrinem ali Dan i Monitor , žalim što ste im odgovarali. Dobro stojte.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].