Željko Aprcović: Koronu u Kotoru pobjeđuje građanska kultura

3
Željko Aprcović

Ponosan na svoje sugrađane koji u velikoj mjeri poštuju sve preporuke i naredbe nadležnih, gradonačelnik Kotora Željko Aprcović ne skriva zadovoljstvo što u drevnom gradu do danas nema ni jednog slučaja inficiranog korona virusom.

Službe funkcionišu i na usluzi su građanima

Lokalna samouprava preduzela je i nastavlja sa mjerama zaštite stanovništva, počev od dezinfekcije javnih površina i ustanova do podjele pomoći socijano ugroženim i starim licima na čitavom području kotorske opštine.

Do sada je podijeljeno oko 200 paketa namirnica i hemijskih sredstava što danonoćno rade volonteri „Kotorsko srce“ i aktivisti Crvenog krsta, kazao je Aprcović.

Izuzetno dobro fukcioniše Služba zaštite i spašavanja koja i pored intervencija na dva požara u donjogrbaljskim selima i velikog na krovu palate Bjeladinović u starom gradu, pojačava aktivnosti na dezinfekciji javnih prostora, od kojih kotorski gradonačelnik posebno ističe Dom starih u Risnu.

U ovoj specifičnoj ustanovi je sve obezbijeđeno za pomoć i podršku ranjivoj populaciji u kojoj nema infekcije.

Na pitanje Skala radija koliko je ovih dana zaposlenih prisutno u lokalnoj samoupravi na poslu, Aprcović je odgovorio da ih je 60.

Komunalna policija i inspekcija u saradnji sa kotorskom policijom svakodnevno obilaze teren i ukazuju sugrađanima na preporuke nadležnih kako bi se one u potpunosti ispoštovale.

Lokalna samouprava prima i odgovara na zahtjeve građana, organizovani su tako da 24 sata imaju otvorene linije mobilnih telefona i mejl adrese na koje građani u svakom trenutku mogu da se informišu o svemu što ih zanima.

U Građanskom birou su ispoštovane sve mjere socijalne distance, a svi zaposleni u opštini moraju nositi zaštitnu opremu.

Takođe se redovno čiste prostorije opštine, a dezinfekciona sredstva su na ulazu i pored liftova.

Hronični bolesnici ne dolaze na posao, organozovan je rad od kuće, omogućeno je i korišćenje godišnjih odmora za sve zaposlene koji u kući imaju rizične osobe.

Radovi na pothodniku teku dogovorenom dinamikom

I pored epidemije, investicione aktivnosti u opštini se odvijaju po planu. Izgradnja pothodnika se radi, po riječima Aprcovića, i brže od plana. Zapadna strana pothodnika će definitivno u grubim građevinskim radovima biti završena u ponedjeljak, 13. aprila.

Tada ćemo imati tamponiran taj dio saobraćajnice na rivi, nakon čega će se preći na istočnu stranu pothodnika. Talpe se pobijaju, a večeras su i završni radovi ograđivanja temeljne građevinske jame za taj dio pothodnika.

Aprcović je uvjeren da će 13. jula ove godine, na Dan državnosti Crne Gore, ova važna investicija u Kotoru biti završena.

Radovi na zatvorenom bazenu teku usporenom dinamikom

Što se tiče zatvorenog bazena, tamo se radovi odvijaju usporenom dinamikom. Ipak, gradonačelnik Aprcović izražava zadovoljstvo jer su zidne pločice već ugrađene, toaletni uglavnom završeni. Očekuje se da polovinom ovog mjeseca budu isporučena preostala stakla iz Italije za sjevernu stranu bazena.

Nažalost, zbog situacije izazvane koronavirusom, monteri neće moći da dođu, ali ćemo naći načina da i taj problem prevaziđemo, kazao je naš sagovornik, uz nadu da će se do jesen završiti rekonstrukcija i početi redovni treninzi i takmičenja.

Komunalno uređenje grada je svakodnevna aktivnost

Aprcović ističe i svakodnevne aktivnosti kotorskog Komunalnog preduzeća, čiji radnici redovno odvoze komunalni otpad, a grad je besprekorno čist. Redovno se uređuju zelene površine, postavljaju nove klupe u Parku slobode, a u starom gradu i 22 viseće kante za otpad.

Puno je aktivnosti koje se obavljaju, ali i onih koje su planirane i koje će se realizovati u narednom periodu, kazao je Aprcović.

Budžet će značajno biti manji

Što se tiče opštinskog budžeta, gradonačelnik Kotora je kazao da se intenzivno radi analiza budžeta do 20. marta, kada su počele da se ostvaruju mjere Vlade Crne Gore. Punjenje budžeta je tada bilo 131% veće u odnosu na uporedni period prošle godine. Po njegovim riječima, sve je ukazivalo da će se realizovati budžet u predviđenom iznosu od 27 miliona 250 hiljada  eura.

Sada je izvjesno da će finansije biti redukovane i intenzivno se radi na iznalaženju rješenja za dodatne izvore finansiranja, kako bi dio planiranih kapitalnih investicija bio završen. Intenziviran je rad u okviru Sekretarijata ua urbanizam. Obrađuju se predmeti koji su dospjeli po osnovu Zakona o legalizaciji nelegalno sagrađenih objekata. Pravi se analiza urađenog i kako animirati sugrađane i investitore koji imaju dozvolu za gradnju, da rade, jer iz tih izvora lokalna samouprava planira da završio dio kapitalnih investicija na nivou opštine, kazao je Aprcović.

Nažalost, biće drastično smanjen priliv sredstava za 2020. godinu, jer je izostao dolazak velikog broja turista, a samim tim i prihoda od boravišne i izletničke takse i posjete bedemima, podsjetio je on.

Aprcović apeluje da se i dalje u Kotoru vladamo kao do sada i ne dozvolimo da nam virus uđe u život.

On je poručio da se lično u svemu pridržava pravila, poštujući odluke Nacionalnog koordinacionog tijela i Instituta za javno zdravlje.

3 KOMENTARI

  1. ….NIJE 14.JANUARA..KADA JE POSLIJE PREVRATA DANA 10-13 NA 14.JANUARA/1989 GODINE…PALA LEGALNA I LEGITIMNA VLAST-POSLIJE TITOGRADA…I U KOTORA -U SR CRNOJ GORI-U SFRJ….A JA MNIM-13.JUL.1941.JE ,DATI BIO I OSTAO-DAN USTANKA NARODA CRNE GORE PROTIV FAŠISTIČKIH OKUPACONIH SNAGA “E VIVA ITALIJA-E VIVA DUĆE”….? KOJI SU DIGLI CRNOGORSKI KOMUNISTI-PREDVOĐENI BLAŽOM JOVANOVIĆEM..POSLIJE NARODNOG USTANKA U SRBIJI 7.JULA.1941 GODINE?!
    AKO ĆE MO PRAVO-I BEZ ĆOSANJA…NIJE SE 13.JULA.1941 NI NA PJANU URU-NI U SNU-SANJALO-NITI RAZMIŠLJALO O SAMOSTALNOJ DRŽAVI CRNOJ GORI I JNENOJ DRŽAVNOSTI….?!
    PAPIR TRPI SVE-ALI NE POSTIĐUJE-ZAR NE ?!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].