Zdravstveni sistem Crne Gore sposoban da odgovori na koronavirus, nema mjesta panici

0

 

U Crnoj Gori nema ni jednog potvrđenog slučaja zaraze virusom KOVID-19, a zdravstveni sistem naše zemlje, preduzimanjem niza preventivnih mjera, pokazao se kao organizovan, funkcionalan, operativan i sposoban da odgovori tom globalnom izazovu, ocijenjeno je na današnjoj sjednici Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

Kako je saopšteno iz Vlade, ministar zdravlja Kenan Hrapović informisao je Nacionalno koordinaciono tijelo da mjere koje su preduzimane uključuju redovnu komunikaciju sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, koordinaciju svih zdravstvenih ustanova u zemlji, 24-satnu pripravnost osoblja Instituta za javno zdravlje i epidemioloških službi, unapređenje laboratorijskih kapaciteta i dijagnostike i zdravstveni nadzor nad svim putnicima u međunarodnom saobraćaju – povratnicima iz pogođenih područja koji se stavljaju pod zdravstveni nadzor u trajanju od 14 dana.

“Nacionalno koordinaciono tijelo, koje čine predstavnici svih relevantnih državnih organa, poziva građane da slijede njegove informacije, uputstva i poruke koje će, u skladu sa procijenjenim nivoom opasnosti i prioriteta, biti pravovremeno saopštavane javnosti, kako bismo svi zajedno ponašanjem i djelovanjem doprinijeli tome da maksimalno zaštitimo Crnu Goru od zaraze i pandemijskog rizika”, naveli su u Vladi.

Ocijenjeno je da činjenica da je novikorona virus identifikovan u neposrednom okruženju naše zemlje nalaže nastavak aktivnosti svih relevantnih subjekata i snažan i koordiniran institucionalni odgovor na taj izazov.

“Na sjednici je ukazano da su sva uputstva i odluke Nacionalnog koordinacionog tima, u skladu sa opredjeljenjem da je zdravlje građana apsolutni prioritet Vlade, obavezujući za sve državne organe i institucije, kao i svakog pojedinca uključujući centralnu vlast i lokalne samouprave. Svim akterima javnog života sugeriše se povišen stepen pažnje u saopštavanju stavova budući da parcijalni politički i drugi interesi moraju biti podređeni interesu zdravlja cijele nacije”, dodaje se.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti će sjutra saopštiti javnosti više detalja, uključujući i detaljan plan aktivnosti na nastavku priprema za suočavanje sa pandemijskim rizikom koronavirusa.

cdm

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].