Zdrava ishrana kod mladih – stop Coca coli

2

dr Vesna Mačić

dr Vesna Mačić

U okviru projekta “Edukacija i razvoj” u Savjetovalistu za mlade kotorskog Doma zdravlja u saradnji sa opštinskom kancelarijom za prevenciju narkomanije, bolesti zavisnosti i rizičnih ponašanja i Osnovnim školama kotorske opštine, redovno se održavaju radionice na različite teme.

Ono što je dobro, mladi traže savjete psihologa i stučnih lica, a teme su po njihovom izboru, podsjetila je za Skala radio dr Vesna Mačić iz Savjetovališta za mlade, koja im danas drži predavanje na temu zdrava ishrana.

Do sada su bile zastupljene različite teme, od vršnjačkih, nasilnih, devijantnih pojava u školama, porodici i medijima do alkoholizma, pušenje i bolesti zavisnosti.

Treću godinu se u Savjetovalištu radi sa mladima, što prema riječima dr Mačić daje izvanredne rezultate, jer djeca sama dolaze i okupljaju se u sve većem broju, zainteresovana prije svega za edukaciju.

Danas su cyber – on line generacije, kaže Mačićeva, koje provode vrijeme na internetu, odakle crpe različite korisne i veoma štetne informacije, stoga ih treba naučiti da pravilno koriste savremene elektronske komunukacije.

Kada je riječ o zdravoj ishrani, doktorka Mačić konstatuje da je gojaznost problem današnjice.

Prema njenim riječima odstupanja su prisutna već kod šestogodišnjaka i u tom uzrastu ih treba naučiti kako da se zdravo hrane.

“To su lekcije i za njihove roditelje. Potrebno je djecu naučiti da smanje količinu šećera i masnoće, kao i koncentraciju soli i masti. Treba ih učiti što je to što je zdravo, pa umjesto svih mogućih grickalica, djecu treba naučiti da jedu koštunjavo voće, suve šljive i kajsije, bademe, orahe, parče crne čokolade. Umjesto šećerom zasićenih sokova i coca-cole, naučimo djecu da naprave i piju limunadu u đuseve”, savjetuje dr Mačić.

Ona se posebno zahvaljuje savjetnicima iz Kancelarije za prevenciju narkomanije, ali i nastavnicima osnovnih škola koje dva puta mjesečno dovode djecu u Savjetovališe, kao i psihološkinji Branki Mitrić i medicinskom osoblju savjetovališta Doma zdravlja.

2 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].