Zbog pandemije koronavirusa Kotor gubi na desetine hiljada eura dnevno

13

 

Korona virus blokirao planetu. Rigorozne mjere uvedene kako bi se spašavali životi i usporila pandemija nanose veliku štetu ekonomiji jer su zabranjena putovanja, zatvoreni hoteli, moteli, restorani, kafići, disko klubovi, igraonice. Jednom riječju, mnogo je manje onoga što funkcioniše. Pa ipak najviše je ugrožen turizam i to po riječima Ane Nives Radović, direktorice Turističke organizacije Kotor pogađa posebno one gradove u kojima je turizam dominantna privredna grana.

“Već sada vidimo da su gubici ogromni. Kotor ovih dana gubi desetine hiljada eura dnevno. Posmatrajući svu potrošnju koju ostvaruju izletnici, a Kotor je grad izletničkog turizma, zatim sve ono što zarade izdavaoci smještaja, hoteli, restorani, lokali, konobe itd. Ono što je pohvala za kotorske ugostitelje i hotelijere je što se pridržavaju svih zadatih mjera nadležnih Ministarstava i organa lokalne uprave. Svi su svjesni da su izgubili prihode ili makar dio njih za ovaj period u kome nema turizma. Stoga TO Kotor u ovom periodu može pohvaliti svaku saradnju sa ugostiteljima”, istakla je Radovićeva.

U Kotoru je pusto ovih dana kada je svanulo, a vrijeme je za otvorene pune terase ispred ugostiteljskih objekata, prve veće turističke grupe koje autobusima stižu u Kotor, uličnih svirača, slikara i ukupne atmosfere turističkog šarma drevnog grada. Dakle bukvalno zbog koronaviriusa, preventive i načina kako spriječiti da uđe u Crnu Goru gube svi koji imaju bilo kakvu direktnu ili indirektnu vezu sa turizmom, nije jedini na gubitku turistički sektor. Gube takođe i budžetski korisnici jer se od prihioda vezanih za turizam novac sliva u gradsku kasu.

“U TO Kotor su sve aktivnosti svedene na minimum i kada je riječ konkretno posao vezan za naplatu boravišne takse od 13 punktova na području opštine Kotor sada radi samo jedan i to punkt u starom gradu i to skraćeno od 9 do 14 sati. Budući da su granice zatvorene to je za strane državljane koji borave u Kotoru i koji imaju potrebu da prijave ili odjave boravak odnosno da ga produže budući da imaju mogućnost da ovdje žive u svojim nekretninama ili iznajmjenom smještaju na duži rok”, objašnjava Ana Radović.

Ovo vrijeme, po riječima Radovićeve, ne treba provesti u neradu i pauzi već upravo na pripremi svega što se rokovima ne stiže. Konkretno u TO Kotor rade na 4 međunarodna projekta koji se dugoročno realizuju, a čiji efekti će se vidjeti sljedeće dvije godine. Svi evropski partneri rade od kuće ovih dana i svi su on line dostupni i tu se bez zastoja održava komunikacija.

Na žalost upravo trpe zemlje emitivnih tržišta odakle nam dolazi najviše turista i tek će se vidjeti ukoliko potraje ovakva situacija kolika će biti platežna moć turista za putovanja tokom ove godine. Privrede velikih zemalja su pogođene o čemu svjedoči stanje na  berzama, zatim niske cijene goriva budući da nema tražnje. Niz razloga je zbog kojih moramo biti dugoročno zabrinuti u koliko situacija zbog ovog virusa u svijetu potraje, smatra Radovićeva.

“Ukoliko se nešto riješi u naredna dva tri mjeseca možemo imati prava na optimizam da u naredna turistička ezona neće biti loša. Sama činjenica da je Crna Gora do sada zemlja bez korona virusa o čemu izvještavaju starni mediji, ipak je neke natjerala da razmišljaju i informišu se više o nama. Više nije otvoreno pitanje gdje je Crna Gora, ali je svakako učinjena do sada šeta koja je nenadoknadiva”, navela je ona.

Stoga se, po riječima naše sagovornice, turistički poslenici moraju boriti kako i na koji način nastupiti u budućim promocijama. Da budemo što vidljiviji i da ovu prednost koju sada imamo zaista iskoristimo i pokažemo da smo zemlja u kojoj se radi na način na koji se od civilizovanog svijeta to i očekuje kada je riječ o disciplinovanosti stanovništva i organizovanosti svih društvenih činilaca. Ono što nam predstoji je da radimo na svojoj konkurentnosti i da ono što u buduće budemo nudili turistima bude upravo  onako kako im i predstavljamo  našu zemlju. To je da se i gradska infrastruktura unaprijedi i da iskoristimo ovaj period kada nema turista da se propusti otklone i završi sve ono što je započeto, zaključila je Radović.

13 KOMENTARI

 1. Srpska Boko stoko lihtijaška koja ste jedino sposobni da zarazite. Ne pomaže vam tamjan i bradonje glibave koji su lupeži i lažovi. sve vas treba država da proćera a oće poslije ovoga jer nam nećete vi zarazivat narod.

  • Tako je to kad ne slušate razumne glasove!
   Sada su svi doma, da vidimo da li i šta znamo Mi, sami, jer neće niko doć sa zapada, EU i NATO.
   Tek oni pojma nemaju o ničemu, kukavice, lažovi, prevaranti, bitange i
   lopovi, a Mi se guramo i oćemo sa Njima!
   A što ćete sad, jeli opet neko kriv?

   • Ne lupaj avetinjo. Tebe i slične trebalo je odavno u Karantin smjestiti. Ti ćeš kritikovati ovu ženu, koja fenomenalno radi svoj posao, a o njezinom intelektu da i ne pričamo. Pa ovo čeljade je najpametnije od svih što sam gledao i slušao preko nekoga medija. Njoj ne treba postavljati pitanja, ona će sama otvoriti svaku temu i svaku će analizirati do savršenstva.Od nje svi mi možemo ponešto naučiti, sem Ajnštanovog sina Jordana.
    Bravo za Skalu, što je ugostila ovu Damu.

    • ..GOSPON Moj gade-da li biste tako SDUŠNO i RADOVOLJNO “branili od sebe” izvjesnu gospođu Radović-da joj je ime ,ajmo reći Mitrana?…

    • A ti si kao dežurno ušutkalo?
     Koja si mustra, pa te Jordan ceca
     uzduž i poprijeko!
     Doći ćeš ti na kapucin u Perper!
     Sad se toči po garažama i bistre
     kafe, dođi , dođi piśkalo!

     • Drži se ti onih konobarica, ako ti se može, no čini mi se da te ni one ne mirišu. Jedino ako Mišo nešto ne nabači. Inače koliko si se napunio, počećeš da povraćeš.
      A što se Jordana tiče, što jeste, jeste. Uman čovjek, poput tebe, kao da ti je tata. Ko zna???

  • Hahahahahaha
   A veca ste vi takvi zaraza nego deset korona…
   Sto se tice crkve I litija mislim da si promasio stranicu za komentar

 2. Ana kraljica.
  Puna znanja ;intelektualka kojoj dzabe podmeće Mirzino jato g….na
  Neka joj pljunu pod prozor.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].