Zbog mržnje prema Crnogorcima ograničeno emitovanja programa TV Happy i Pink M

10

 

Savjet Agencije za elektronske medije (SAEM) odlučio je da ograniči reemitovanje emisija “Dobro jutro Srbijo“, „Ćirilica“ i „Posle ručka“ na televiziji „TV Happy“ i “Novo jutro“ na televiziji „Pink M“ iz Srbije na period od tri mjeseca jer se, kako navode, u ovim programima promoviše mržnja, netrpeljivost i diskriminacija prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti.

Oni su podsjetili da je Konvencijom o prekograničnoj televiziji (član 7) i Direktivom o AVM uslugama (član 6) propisano da svi programski prilozi, u pogledu njihovog prikazivanja i sadržaja, treba da poštuju dostojanstvo ljudskog bića i osnovna prava drugih, kao i da posebno ne smiju neprikladno isticati nasilje ili podsticati rasnu netrpeljivost, kao i da ne smiju sadržati bilo kakvo podsticanje mržnje na osnovu rase, pola, vjere ili nacionalnosti.

“Imajući u vidu da se radi o kršenju standarda, na čije poštovanje su se obavezale i Crna Gora i Srbija, SAEM je zaključio da se navedenim programskim sadržajima podstiče na mržnju, netrpeljivost i diskriminaciju prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti. Pri tome je korišćeno pogrdno, uvredljivo ili uznemiravajuće izražavanje koje podstiče intenzivne negativne emocije, iskazivanje neprijateljstva ili želju za diskriminacijom, kao i omalovažavanje ili obezvrjeđivanje pripadnika crnogorske nacionalnosti, negiranjem njihovog nacionalnog identiteta”, dodaje se u saopštenju SAEM-a.

Učestalim emitovanjem, navode nadalje, emiteri su pokazali namjeru da se spornim sadržajima utiče ne samo na osjećanja i emocije osoba prema kojima su ovi neprihvatljivi sadržaji usmjereni, već i da izazove reakciju prema njima, uključujući one koje mogu imati za posljedicu (cilj) izazivanje ili podržavanje nasilja.

“Ne dovodeći u pitanje pravo svih emitera da informišu javnost o pitanjima od javnog interesa, emitovanim sadržajima se iz emisije u emisiju i skoro svakodnevno omogućava, podstiče i opravdava osjećaj negiranja, neprihvatanja i animoziteta prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti. Time je, po mišljenju SAEM-a, zloupotrijebljeno pravo na slobodu izražavanja”, zaključuje se u saopštenju SAEM-a.

10 KOMENTARI

 1. SAMO JEDNA PRIMJDBA..”ZA PROTEST”..NEPRIRODNO JE REĆI…:”..MRŽNJE PREMA CRNOGORCIMA”…!… MRŽNJE DA,ALI ,PREMA SVAKOM..NEOSTRAŠĆENOM ČOVJEKU- DRŽVLJNINU CRNE GORE-BEZ OBZIRA NA VJERU,NARODNOST…PORJEKLO…!!!

   • Oduvijek su takvi ali do sad nisu smetali titogradskom režimu.
    Ne ukida ih vodja zbog “nekulture” nego panike.
    A jesu li “kulturni” kanali Rtcg,Nova m i razni anb portali?

  • Što prije zabraniti te tv kanale
   a trebalo bi i neka glasila
   Gebels bi im pozavidio na lažljivoj propagandi
   Evo kakve kakve laži pišu u srbijanskom Info Portalu :
   VELIKI SKANDAL U KOTORU: Miraševi “popovi” PROVOCIRALI VERNIKE NA LITIJI (VIDEO)
   Među “sveštenicima” bilo je i političkih aktivista.
   Dok su hiljade Bokelja bili u litiji prema manastiru Podlastva, raspopi iz NVO CPC bajali su procesiju sa moštima Svetog Tripuna koju je predvodio Rok Đonlješaj, apostolski upravitelj Kotorske biskupije.

   • Koliko su u panici da ne znaju sto cine….preko interneta na preplatu od 10e mjesecno imas pored stotinjak ostalih i 60 kanala PINK …
    Ko im je kriv sto milo ne zna sto je internet a oni oko njega jos manje…

   • Pridruzi se Basso narodu,dodji da prosetas par kilometara za krstom.
    Dobro ce ti ucinjeti umjesto da ovdje prosipas isprdjene boljševičke floskule!

    • PRDI Ti lude Bokelju maniti,
     nikad u pećine crkvene ne odih !
     Ima nas na Podujam sa boljim
     idealima i rabotom, od Tvojih
     arlaukaša !

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].