Zbog kršenja mjera uhapšeno više od 800 osoba, u UIKS-u ima dovoljno mjesta

0

 

Posljednjih mjesec dana u Crnoj Gori je sve više uhapšenih zbog kršenja mjera koje je donijela Vlada Crne Gore i NKT, u cilju suzbijanja virusa korona, a taj broj je do juče prešao i 800 osoba.

Naime, do juče ujutru su u Crnoj Gori uhapšene 883 osobe zbog kršenja mjera, od čega je najviše u Podgorici, njih 200. Slijedi Bar sa 149 uhapšenih, a potom Nikšić sa 124 osobe koje su prekršile mjere.

Nešto manje je uhapšenih na primorju, u Herceg Novom 81, u Budvi 44, Kotoru 37, Ulcinju 35.

Kako su naveli iz Uprave policije za Dnevne novine, u Danilovgradu je do juče uhapšeno 30 osoba koje su kršile mjere, u Pljevljima 28, Beranama 24, Plavu 22, dok je u Tivtu slobode lišeno 20 lica. Slijede Tuzi sa 17 uhapšenih, koliko ih ima i na Cetinju i u Bijelom Polju.

U rožajskoj opštini 14 osoba je prekrišli mjere NKT, zbog čega su uhapšeni, dok je na Žabljaku njih 11. U Mojkovcu i Kolašinu je uhapšeno po šest osoba, dok je u Šavniku uhapšena jedna osoba.

U Plužinama, Plavu, Andrijevici, Gusinju i Petnjici do juče ujutru nije bilo nijedno hapšenje zbog kršenja mjera NKT.

Problematika smještaja osoba u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija koja krše naredbe Ministarstva zdravlja je, kako su kazali iz UIKS-a, pravovremeno prepoznata od strane Vlade Crne Gore, Ministarstva pravde, Ministarstva zdravlja i same Uprave.

“Naime za navedene potrebe, u kompleksu UIKS-a za određeni broj ovih lica obezbijeđen je smještaj odvojen od smještaja drugih lica lišenih slobode, obezbijeđen je i jedan objekat na lokalitetu izvan kompleksa UIKS-a, a u završnoj fazi je i obezbjeđivanja objekta većeg kapaciteta izvan kompleksa UIKS-a, koji će se koristiti za smještaj ovih lica. Na ovaj korak nadležni su se odlučili u cilju odgovornog djelovanja na preveniranju pojave korona virusa unutar zatvoreničke populacije u UIKS-a, i izvršenja mjere pritvora po pravilima karantina s obzirom da ova lica ne poštuju rješenja o samoizolaciji i druge obaveze i predstavljaju potencijalni rizik da su nosioci virusa Covid-19”, kazali su za Dnevne novine iz UIKS-a.

Zbog činjenice prenatrpanosti prostora, neadekvatnih uslova, uslova epidemije i intenzivnog pritiska na policiju, a nakon sprovedenog nadzora u Podgorici, Cetinju i Danilovgradu, Savjet za građansku kontrolu rada policije se obratio v.d. Vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću molbom da razmotri praksu intenzivnog određivanja zadržavanja građana po osnovu krivičnog djela nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti od strane državnih tužilaca.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].