Zbog korone bez posla ostalo 7.896 građana

0

 

U Crnoj Gori je na kraju protekle sedmice bilo 43,36 hiljada nezaposlenih, od čega je 25,76 hiljada žena ili 59,42 odsto, saopšteno je iz Zavoda za zapošljavanje (ZZZCG).

Pomoćnik direktora ZZZCG Goran Bubanja, kazao je za Dan da je na dan uvođenja mjera za suzbijanje epidemije koronavirusa, 15. marta, na evidenciji ZZZCG bilo je registrovano 35,46 hiljada nezaposlenih, tako da je došlo do povećanja nezaposlenosti za 7,9 hiljada ili 22,26 odsto.

Na pitanje u kojim djelatnostima je došlo do najvećeg porasta broja nezaposlenih, Bubanja je kazao da se najveći porast bilježi kod grupa zanimanja Vaspitači i nastavnici društveno-humanističke oblasti, gdje se bilježi povećanje za 864 osobe.

Tu su, kako je precizirao, i grupe Zanimanja ugostiteljstva i turizma 704 osobe, Trgovci 579 osoba, Društveno-humanistička zanimanja 453 osobe i Ekonomisti 427 osoba.

“Posmatrano prema zanimanjima, najveće nominalno povećanje nezaposlenosti je kod zanimanja osoba bez zanimanja i stručne spreme odnosno završene osnovne škole, njih 1,1 hiljada, osobe bez zanimanja i stručne spreme 294, maturant gimnazije odnosno četvrti stepen stručne spreme 266, prodavac ili treći stepen stručne spreme i kvalifikacija 211 osoba, ekonomski tehničar, četvrti stepen stručne spreme 184 i turistički tehničar 183 osobe”, naveo je Bubanja.

Posmatrano prema nivoima kvalifikacije obrazovanja, kako je dodao, najveće nominalno povećanje je kod četvrtog nivoa kvalifikacija obrazovanja 2,7 hiljada, zatim kod VII-1 nivoa 1,8 hiljada, prvog 1,5 hiljada i trećeg 1,3 hiljade.

Bubanja je naveo da je na evidenciji najviše osoba sa srednjoškolskim zanimanjima, i to 21,6 hiljada, što predstavlja 49,97 odsto od ukupnog broja nezaposlenih.

“Zatim, na evidenciji se nalazi 15,2 osobe, odnosno 35,02 odsto, sa završenim prvim i drugim nivoom kvalifikacija obrazovanja, kao i 6,5 hiljda, odnosno 15,01 odsto visokoškolaca”, zaključio je Bubanja.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].