Zbog čega venecijanske lavove u Kotoru ne restaurira Područno odjeljenje Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore u Kotoru?

12
Mletački lav na kotorskom bastionu

Zbog čega Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, odnosno Područno odjeljenje Kotor nije dobilo posao restauracije venecijanskog lava na barijeru bastionu u blizini glavnih gradskih vrata, već je taj posao povjeren Polimskom muzeju u Beranama, bilo je jedno od pitanja gostu današnje emisije Skala radija “U žiži”, direktoru Centra Đorđiju Vušuroviću.

On je kazao da je to za njega eklantantan primjer nipodaštavanja sopstvene institucije u gradu pod zaštitom UNESCO-a gdje se radi konzervatorski projekat i izvode stručni konzervatorski poslovi na zidinama starog grada i da ih izvodi Polimski muzej iz Berana, pored Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, odnosno Područnog odjeljenja u Kotoru koje se tim poslovima na veoma kvalifikovan način više od 20 godina, ranije kroz poslove Regionalnog zavoda za zaštitu kulturno istorijskih spomenika Kotor.

Vušurović kaže da ima saznanja da je na elaborat dato negativno mišljenje od strane stručnih lica Područnog odjeljenja u Kotoru, ali da je kasnije taj posao dobio drugi, vjerovatno uz saglasnost Uprave za zaštitu kulturnih dobara, jer je nemoguće bilo što raditi bez njene saglasnosti.

Prvo moraju da se izdaju konzervatorski uslovi  pa da se uradi konzervatorski projekat, Vušurović vjeruje da Polimski muzej ima licencu za obavljanje ovih poslov čim je dobio saglasnost Uprave, ali ne može da prihvati činjenicu ovaj muzej, koji se bavi par ekselans muzejskom djelatnošću dobije licencuda samo zato što ima konzervatora sa licencom.

Vušurović je izrazio spremnost da na bilo kojem mjestu javno suoči mišljenje sa kolegama o ovom pitanje koje je zaista jedinstven obrazac kako ne treba raditi.

Tim prije što se očekuje restauracija još jednog venecijanskog lava.

Koliko znamo Područno odjeljenje u Kotoru o tome zna baš koliko i svi mi ostali.

Ostaje pitanje zbog čeka se ovako radi?

Ko ima interes da zaobiđe Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, odnosno Područno odjeljenje Kotor koje je sigurno spremno, kako smo obaviješteni da to uradi stručno za mnogo manju cijenu od one koja se izdvaja za ovaj posao.

Možda je upravu u tome i čitav problem?

12 KOMENTARI

 1. Mnogo pameti da se zaštite oni koji krše zakon. Peruđini mora da kaže ko mu je dao dozvolu da izvodi radove. Prvo mu je opština morala dat saglasnost pa bivši Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture dozvolu. A sve je protiv zakona jer za rekonstrukciju treba imat sliku ili skicu ranijeg izgleda. To nema niko a pominjanje mladog vajara sa ovom pričom nema veze jer bi njega svako angažovao jer je dobar I jer je naš.

 2. O kotorskijem naravima i ćakulama…
  Čudan li smo mi narod, ali zaista čudan! Za sve, i po cijenu svega moramo imati mišljenje, i sve moramo iskomentarisati, imali o tome pojma ili ne, ali glavno-čula se koja naša…. Za neupućene-u sanaciji kotorskog lava je učestvovao i Goran Moškov(kotorski vajar mlađe generacije) i šta je bitno ko ga je restaurirao-neka najbolji uradi taj posao! Možda Vasojevići imaju bolje stručnjake i više iskustva? Imaju i oni neke muzeje, vidjeh u prolazu ka BG-u… Kukate zbog topova? Divim vam se ako Vam je to jedina tema oko koje se gložite već neko vrijeme? Ako Vam dijete zvizne febra, vikendom popodne još, Vi nemate pedijatra u domu zdravlja da ga pregleda-da li su Vam i tada topovi u glavi ili da se dignete i napravite haos da se riješi nešto u korist djece? 1:0 u korist topova! Blago nama s našom pameću! Izbrojah tri banke i nešto sitno preko, ali stariji Kotorani pamte statuu Pjetra Doda. simpatičan vojskovodja sa sve loknicama iz nekih davnih vremena! Što se ne angažujete da se ponovo napravi njegova statua? Ma volimo mi svoj grad ka’ muškarci ljubičice! Pazite ovo sad, po tati sam iz čizme, a mati je po knjigama došla iz Albanije, al’ je već 500g. ovdje. Čija li sam, hoće li neko da me prisvoji? P.S. Okupili se Kotorani za jednijem stolom, svi ka’ generali, a od nikoga ništa pametno ne možeš čut’!

  • Ela kućo Bibijana vrati se tati u čizme ili kondure nijesam siguran što je nosio, a mami se vrati isto što prije. Nmoj nas ti Bibija podučavat prvo sebe samu nauči da si tolerantna i da svak ima pravo na svoje mišljenje. Blago Kotoru sa tobom i onijema što im je Bbija Gospa ili majka Božja. Addio kućo i odi se naspat i umit pa ćemo ondar u diskusiju a ne ovako kada si umorna i premorena od vrućine i neznanja. Za Pjetra Doda si u pravu. Okani se topova i poredjenja njih sa našom djecom pobrkala si sve pojjmove naopako i kuke lele eeee.

 3. Pridruzjem se svima gore napisanim komentarima.Mislim,da ima dosta muckanja i namjestanja,kao inace
  kod nas u Kotoru.Pitanje je,ko je dao odobrenje da posao rade Arheolozi iz Berana?Kada kod nas u Kotoru postaji takva institucija.Stvarno to je skadalozno i sramno.Nek im je na cast,svima koji su
  to ucinili.

 4. Zbog čega ne finansira??? Zbog kruva zelja i krompira. Tun vam je R….. glavna koja blage veze sa životom a ne sa zavodom za zašitu spomenika ima ona je “veliki” politikant a nema pojma ni o čemu ne zna ni parićat doma a kamoli da se razumioje u ove stručne rabote. Treba je smenit odmah i pod hitno. Šta je sve upropašćeno, propušteno i pošlo izvan ruka o otelo se za vrijeme njene pozicije e a da…

 5. Zašto? Zato što mi jedni drugima oči izvadismo! Takav smo narod. I to se nikada popraviti neće. Uvjek su nam bolji ovi “uvezeni”. Tako će nam kultura, tradicija, običaji poći zbogom, i to prije nego što mislimo. Uvozimo kadrove, a naši su za dva vijeka ispred uvezenih. Živjela opština i svi njeni kadrovi i kadrovici! (Živjela i kotorska opozicija, i oni su stručnjaci).

 6. Sokiran da radove izvodi Polimski muzej iz Berana . Pa to ljuidi moji nema nidje na citavoj kugli zemaljskoj.Neupucen u mnoge stvari, a fala Bogu da je tako jer covjek ne more sve znat, jer se uci dok mu je zivota, ali ovo je sprdnja najveca koju sam ikada cuo. I zato parekselans addio za sva vremena ne mogu vjerovat nit usima nit ocima, katastrofa od svega sto nam se desava.

 7. E ..eee ..Ovako..Taj vrli arheolog iz Berana je opljačkao nekog Rusa u Risan..I stalno je tu neđe da riška po starinama i da ponese što može.Tako o tome toliko.A još ga Ružica podržavala đe je mogla…Zato smo tu đesmo…lipi moji .Blažen Isus i MKarija.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].