Završetak adaptacije crkve Sv. Pavla i izgradnja groblja u Dobroti, prioriteti Direkcije za uređenje Kotora

0
Dobrota

Ivo Magud

Ivo Magud

U skladu sa Nacrtom programa uređenja prostora u kotorskoj opštini, koji je na javnoj raspravi do 26. januara, Direkcija za uređenje grada će opredijeliti prioritete za kapitalne investicije u ovoj godini.

Ono što je izvjesno, a vezano za započete poslove u prošloj godini je nastavak radova na spoljašnjem i unutrašnjem uređenju crkve Sv. Pavla u starom gradu.

Riječ je o značajnoj investiciji od 430 hiljada eura, kazao je za Skala radio Ivo Magud, direktor Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora.

Adaptirana bivša crkva dobiće funkciju multifunkcionalne dvorane koja će biti mjesto za održavanje raznih kulturnih događaja i protokolarnih susreta, kongresa, naučnih skupova, itd.

U ovom objektu do sada je urađena konstruktivna sanacija sa konzervatorskim uslovima, ugrađeni su novi prozori i vrata, pa je dugo vremena zapuštena crkva u ruševnom stanju već sada dobila sasvim novu fizionomiju, kazao je Magud.

Radiće se nadalje termotehnička instalacija, osvjetljenje, stakleni pod, stepenište, oltari, kako bi ovaj objekat doživio punu kulturnu i turističku valorizaciju i kao multifunkcionalni prostor, ali i kao kulturno istorijsko nasljeđe.

Sljedeći prioritetni posao Direkcije je završetak pristupnog puta do budućeg groblja kod crkve Sv. Ivan u Dobroti.

Preostalo je još 30-ak metara ovog puta koji je u fazi projektovanja i rješavanja imovinsko pravnih odnosa, jer zbog situacije na terenu nije se mogla okončati ova dionica za koju je morao da se dodatno radi eleborat o eksproprijaciji, objašnjava Magud.

Projekat groblja sa svim pratećim sadržajima je završen i dostavljen kotorskom Komunalnom preduzeću, kako bi se veliki problem nedostatka grobnih mjesta u Kotoru što prije završio.

Magud nadalje podsjeća na kanalizacione radove koji su u toku na potezu Muo-Glavati i koji treba da budu završeni do 15. juna, a u planu je i niz aktivnosti iz oblasti javne rasvjete, izgradnja trotoara u Dobroti, zatim poslovi iz donacija kineske vlade i evropskih investicionih fondova.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].