Zatvaraju se i teretane, fitnes centri i dječje igraonice u Podgorici, Cetinju, Budvi i Ulcinju

0

lnstitut za javno zdravlje Crne Gore večeras je predložio, a Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti prihvatilo, izmjene і dopune odgovarajućih naredbi za sprječavanje širenja koronavirusa.

U opštinama u kojima stopa kumulativne incidencije pređe 800 na 100.000 stanovnika biće zabranjene aktivnosti u teretanama, fitnes centrima, sportskim salama (“balonima”) za rekreaciju, drugim zatvorenim objektima tog tipa, kao i u dječjim igraonicama.

Kako ističu u Vladi, mjera se ne odnosi na profesionalne sportiste koji se redovno podvrgavaju testiranjima.

“Naglo povećano širenja virusa u pojedinim opštinama, prema jasnim stavovima struke, moguće je zaustaviti samo restriktivnim mjerama. Takve mjere su, kao što smo vidjeli, dale rezultate u Nikšiću, Beranama, Andrijevici i Pljevljima”, poručuju iz Vlade.

Podsjećaju na važeće mjere kojima je:
  • Nošenje zaštitnih maski obavezno na otvorenom i u zatvorenom u cijeloj Crnoj Gori, a to uključuje i djecu stariju od pet godina, osim na plažama i u nacionalnim parkovima;
  • Svako privredno društvo i preduzetnik koji se bave trgovinom na malo (marketi, supermarketi, hipermarketi, tržni centri i sl.), uključujući i zelene pijace, obavezno je da odredi jedna ili više osoba koje su odgovorne da kontrolišu da li građani/korisnici usluga prilikom ulaska nose zaštitne maske i u objektima poštuju mjeru minimalne međusobne fizičke udaljenosti.

“NKT iskazuje puno razumijevanje za brojna reagovanja i inicijative zaposlenih i privrednika, koji su pretrpjeli mnoga odricanja i čija je egzistencija teško pogođena restriktivnim mjerama”, naglasili su.

Razmotriti povećanje subvencija za zaposlene u pogođenim djelatnostima

Zbog toga je NKT preporučilo Vladi da razmotri mogućnost povećanja iznosa subvencija za zaposlene u djelatnostima koje su pogođene restrikcijama.

“Takođe je Vladi i lokalnim samoupravama predloženo da razmotre mogućnost dodatnih olakšica za ove djelatnosti, sa ciljem njihove održivosti i očuvanja radnih mjesta. Naš zdravstveni sistem je uspješno odolijevao i još uvijek odolijeva svim izazovima. Svjedočimo kontinuiranim naporima Kriznog medicinskog štaba, ogromnim naporima i posvećenosti ljekara, epidemiologa, medicinskog osoblja i vanrednih napora zaposlenih u laboratorijama IJZ”, dodaju u Vladi.

“Pandemija neće nestati sama od sebe – moramo je pobijediti”

Kako ističu, naglo širenje pandemije u drugom talasu, dodatno potvrđuje stavove Svjetske zdravstvene organizacije da je javno zdravlje više od medicine i nauke i veće je od bilo kojeg pojedinca.

“Zbog toga pozivamo sve političke subjekte, civilni sektor, medije da doprinesu ovoj zajedničkoj borbi. Takođe, pozivamo sve nadležne organe da efikasno, odgovorno i bez izuzetka preduzmu sve kako bi u najkraćem roku postigli rezultate. Pandemija neće nestati sama od sebe – moramo je pobijediti, a to možemo samo uz puno zajedništvo i solidarnost cijelog društva”, poručuju iz Vlade.

Podsjećamo, prije dva dana je Institut za javno zdravlja objavio da će u Podgorici, na Cetinju, u Budvi i Ulcinju od petka biti zabranjen rad ugostiteljskih objekata, kao i kućna okupljanja, jer je u tim opštinama stopa kumulativne incidencije prešla 800 na 100.000 stanovnika. U takvim slučajevima je privremeno obustavljana i nastava i škole su prelazile na sistem učenja na daljinu.

Institut će u subotu, 7. novembra objaviti novu listu, nakon čega će, kako su ranije najavili, obavijestiti javnost o daljim koracima.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].