Zašto se ministar Odović boji napraviti izložbu SVIH konkursnih radova: lokacija pokraj Mosta ”Millennium”? Začem bi izložba pođekomu (više negoli njemu) stvorila jezu? (I)

0

Uvaženi čitaoci, kako se: Muzej savremene umjetnosti Crne Gore, Prirodnjački muzej Crne Gore i Kuća arhitekture ne grade baš svakih 100 godina, no će nabrojane kuće po prvi put biti izgrađene u Crnoj Gori (ako sve tri ikad budu izgrađene), i to na najośetljivijoj lokaciji u Glavnom gradu Podgorici – smatrate li da crnogorska javnost ima pravo na izložbu projekata od nacionalnoga značaja, kao i na stručnu tribinu?!

Piše:

Miodrag D. BAJKOVIĆ,

univ. dipl. inž. arh.

Nakon objavljenih tekstova:

TEKST 1

TEKST 2

TEKST 3

svaku dalju javnu priču o Konkursu pokraj Mosta ”Millennium”, u Podgorici – bio sam batalio.

Tu sam temu u jedan škaf (poh)ranio, i ključ od toga škafa iliti ladice bačio.

Prije skoro mjesec dana (11. juna) nampade mi da ministru Janku Odoviću pošljem e-mail, i priupitam ga: ima li namjeru (on i njegovo Ministarstvo) napraviti izložbu SVIH konkursnih radova?

Suština je bila da saznam kojega će tačno mjeseca tokom preostaloga dijela tekuće godine izložba biti upriličena.

Još od raspisivanja Konkursa (novembra lanik) ni pomislio nijesam, kao i dostina mojih kolega i koleginica – da se može dogoditi da izložbe uopšte ne bude.

Kako mi ministar do 25. juna nije odgovorio, opetovano mu poslah isto pismo koje glasi:

Gospodine Odoviću,

Molim da mi odgovorite:

Da li će Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine organizovati-napraviti izložbu SVIH (liše šest diskvalifikovanih, koji nijesu ispunili uslove iz Raspisa) konkursnih radova pristiglih na “Konkurs za idejno arhitektonsko rješenje Muzeja savremene umjetnosti, Prirodnjačkog muzeja i Parka kulture i umjetnosti sa pratećim sadržajima u funkciji kulture”?

Naime, Ministarstvo na čijem ste čelu tu sjajnu praksu organizovanja-pravljenja izložbi konkursnih radova u holu zgrade Ministarstva, imalo je počev od cca 2010. godine – pa narednih više godina.

Tvrdim da je to pravi način primicanja struke (ARHITEKTURE + URBANIZMA) stručnoj i široj crnogorskoj javnosti.

Naglašavam, navedeni arhitektonski Konkurs bio je neuporedivo značajniji od svih ostalih čiji su radovi bili izloženi, tj. najznačajniji koji je ikad raspisan na tlu bivše SFRJ.

Upravo istaknuto znači da je tijem prije za očekivati da organizovanje izložbe pokrenete, odnosno – smatram da je u pitanju: MORALNA obaveza svake vlasti ukoliko je odgovorna, tačnije rečeno – MORALNA obaveza Vašega Ministarstva i Vaša lično da takvu izložbu realizuje/te.

Radi podśećanja na izložbe konkursnih radova prije 2010. (npr.):

Zbog značaja arhitektonskog “Konkursa za novu zgradu Crnogorske akademije nauka i umjetnosti” (1995. godine), i “Urbanističko-arhitektonskog Konkursa za Trg ”Ivana Milutinovića” – današnji ”Trg nezavisnosti” (2002. godine), i potrebe za većim javnim prostorom – izložbe su organizovane u “Galeriji Centar”, tj. u “Umjetničkom paviljonu” – Podgorica.

Dozvolite mi da sugerišem, jer relativno veliki broj učesnika i ukupan ogroman broj priloga – NE MOŽE biti razlog da se od izložbe odustane, ili da budu izloženi jedino radovi koji su ušli među: 16, ili 8, ili samo 4 rada (jedinonagrađeni i tri otkupljena).

Moj prijedlog je da Vaši stručni saradnici od svakojega konkursnoga rada odgovorno odaberu po 5 (slovima: pet) KLJUČNIH panoa formata A0, koji bi bili izloženi.

O koncu, naravno – jasno Vam je da pitanje postavih kao zainteresovani učesnik nedavnoga Konkursa.

S poštovanjem,

Miodrag Bajković,

univ. dipl. inž. arh.

____________________

Ovđe dodajem (boldovano):

Moj prijedlog je da Vaši stručni saradnici od svakojega konkursnoga rada odgovorno odaberu po 5 (slovima: pet) KLJUČNIH panoa formata A0, i po 6 (slovima: šest) KLJUČNIH priloga A3 formata, koji bi bili izloženi.

Naime, to su formati koji su u Raspisu konkursa bili zadati.

Tek tada (5 panoa A0 + 6 priloga A3) bilo bi moguće pojedini rad zainteresovanoj publici u neophodnoj mjeri objektivno prezentovati.

____________________

Glede na to da mi ministar Odović ni nakon (śutra će biti) četiri neđelje dana nije odgovorio, odlučio sam bravicu na onu ladicu razvaliti, i temu Konkursa javno dobrano obnoviti – podrobno nastaviti.

Ajmo redom.

Ne śetih se gospodina ministra u e-mail-u priupitati, pa to evo sad činim:

Imate li namjeru organizovati stručnu tribinu u vezi sa Konkursom?

Dakako, ukoliko im je uopšte stalo do struke i do neposrednoga upoznavanja stručne i šire javnosti s aktuelnim, važnim događajem na arhitektonskoj sceni u Crnoj Gori – isto pitanje upućujem i:

  • Nikoli Radoviću, predśedniku SACG (Savez arhitekata Crne Gore) – koji ni pokušao nije da, shodno zakonskim i podzakonskim aktima, i kolegijalnim (napisanim i nenapisanim) kodeksom – zaštiti Raspisom konkursa diskriminisane arhitektice i arhitekte;
  • Novici Mitroviću, predśedniku Strukovne komore arhitekata IKCG (Inženjerska komora Crne Gore) – koji je bio predśednik svjetskoga Žirija, i tijem najodgovornija osoba za brzometno procjenjivanje i neodgovorno ocjenjivanje pristiglih konkursnih radova za lokaciju pokraj Mosta ”Millennium”.

____________________

Pomeđu ostaloga, bilo bi dobro i, za buduću radnu karijeru, na važan način poučno da mlade koleginice i kolege, studenti Arhitektonskoga fakulteta u Podgorici, vodeće akademske ustanove u struci – budu śedoci jedne takve izložbe, ali i śedoci i, može biti, aktivni učesnici stručne tribine – jer se radi o izuzetno značajnom i posebice zahtjevnom Konkursu.

____________________

Da bismo se pravilno razumjeli:

Tokom stručne tribine koju zagovaram, debata bi se, liše načelne priče o Konkursu – odnosila SAMO na jedinonagrađeni i tri otkupljena rada (naravno, uz grafički prikaz radova).

Podrazumijeva se mogućnost iskazivanja:

  • stavova svih prisutnih (dakle, i publike);
  • sveobuhvatnih stručnih analiza –

kao i neizbježnoga:

  • postavljanja sijaset pitanja domaćim članovima Žirija: Novici Mitroviću, Vladislavu Šćepanoviću i Neveni Jovović.

Dakle, bilo bi dozvoljeno govoriti isključivo o četiri ”najbolja” rada, dok bi spominjanje nekojega od preostalih 40-ak radova – na začetku moralo biti prekinuto.

Mislim da sam bio sasvijem jasan!

____________________

UVAŽENI ČITAOCI,

Kako se:

  • MUZEJ SAVREMENE UMJETNOSTI CRNE GORE
  • PRIRODNJAČKI MUZEJ CRNE GORE
  • KUĆA ARHITEKTURE

ne grade baš svakih 100 godina, no će nabrojane kuće po prvi put biti izgrađene u Crnoj Gori (ako sve tri ikad budu izgrađene), i to na najośetljivijoj lokaciji u Glavnom gradu Podgorici – smatrate li da crnogorska javnost ima pravo na izložbu projekata od nacionalnoga značaja, kao i na navedenu stručnu tribinu?!

____________________

Nastaviće se …

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].