Zabranjeni dolasci i odlasci iz Italije, Španije, Irana i Kine, izbjegavati javna okupljanja, zaposleni u zdravstvu ne mogu na godišnji odmor…

0
(foto: CdM)

U Crnoj Gori još uvijek nema zaraženih koronavirusom, ali zbog pogoršane epidemiološke situacije u svijetu crnogorsko Ministarstvo zdravlja donijelo je set preventivnih mjera i uvelo pooštrenu kontrolu.

“Zabranjuju se putovanja u Italiju, Španiju, Iran i Kinu. Takođe, zabranjeni su dolasci iz ovih zemalja u Crnu Goru. Lista nije konačna i mijenjaće se u odnosu na razvoj epidemiološke situacije. Državljani Crne Gore koji su u tranzitu u pomenutim državama staviće se u kućnu izolaciju”, kazao je ministar zdravlja Kenan Hrapović.

On je pojasnio da crnogorski građani koji su Italiji, a koji žele da se vrate u Crnu Goru, će se staviti u kućnu izolaciju pod aktivnim nadzorom.

“Nad svim članovima porodice će se sprovoditi iste mjere. Svi koji dolaze u Crnu Goru morće da popune obrazac. U Crnoj Gori se redovno distribuira zaštita oprema, trenuno je naručeno 400000 zaštitnih maski, specijalnih maski, zaštitnih rukavica, mantila… Naručeno je čekamo isporuku..”, dodao je Hrapović.

On je istakao da se odlažu ekskurzije u inostranstvu.

Preventivne mjere uvedene su i za zaposlene u crnogorskom zdravstvenom sistemu.

“Obustavljene su edukacije i godišnji odmori zaposlenih u zdravstvu. Neophodna je adekvatna komunikacija sa zdravstvenim službama  koja je imperativ. Takođe, rukovanje, grljenje i slično treba izbjegavati,  kao i svako nepotrebno kretanje i javno okupljanje”, rekao je on.

Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Senad Begić je kazao da je Italija zabilježila 97 smrtnih slučajeva u posljednja 24 sata.

“U ovom trenutku je jako bitno da su mjere koje mi predlaŽemo ili insistiramo na njima jako bitne. Trenitno se u Crnoj Gori pod zdravstvenim nadzorom nalazi 381 osoba. Broj testiranih osoba je 39. Ova brojka je mnogo veca nego u nekim drzavama regiona u odnosu na broj stanovnika. Nijedan zdravsteni sistem borbu protiv koronavirusa ne može sam da iznese do kraja”, naglasio je Begić.

Begić je pojasnio da zaštitna maska ima efekta kod osoba koje imaju simptome te dodao da je to jako bitna stvar.

“Neopravdana kupovina maski u zemljama koje je pogodio koronavirus dovela je do toga da one nedostaju onima kojima najviše trebaju”, kazao je Begić.

On je objasnio da su crnogorski državljani uglavnom osobe koje su pod nadzorom.

“Dovoljan nam je jedan neodgovoran pojedinac da napravi veliki problem. Naš posao je da objasnimo ljudima da ukoliko osjete simptome da se jave zdravstvenim ustanovama”, apelovao je Begić.

Direktor IJZ Boban Mugoša je naglasio da u našoj zemlji nema registrovanih slučajeva. Kako je istakao nekad se desi da ljudi dolaze na aerodrome iz zemalja gdje ima puno slučajeva zaraženih koronavirusom, a da se ne jave nadležnima.

“Sistem nije savršen. Svaki slučaj pomno istražujemo. I ispitujemo osobe koje su se nalazile u zemljama sa koronavirusom, kao i sa ljudima koji su se s njima našli u kontaktu”, naglasio je Mugoša.

Napomenuo je da je najvažnije na vrijeme otkriti slucaj.

“Molimo sve putnike koje dolaze iz zemalja ugroženih da se jave graničnoj policiji i inspekciji. U roku od deset minuta od kad saznamo da imamo slučaj koronavirusa, građani i vi ćete biti obaviješteni. Nije nam cilj da krijemo ništa”, podvukao je Mugoša, te istakao da je najbitnija komunikacija, i slušanje preporuka.

On je napomenuo da su stranci odgovorniji od crnogroskih građana.

Mugoša je naglasio da Institut raspolaže sa dovoljnim brojem testova.

“Imamo negdje oko 800 testova, najavljeno je da stigne 1.000 testova, a obećano nam je iz SZO-a, tako da ćemo imati ukupno 3.000 testova”, dodao je Mugosa.

Ana Gajević

CdM

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].