Za pola godine bez posla ostalo preko 15.000 građana

0

 

U Crnoj Gori je u periodu od marta do avgusta broj zaposlenih smanjen za 15.097 lica, a u odnosu na osmi mjesec prošle godine broj građana koji imaju posao je manji za čak 38.301, pokazuju najnoviji podaci Uprave za statistiku (Monstat). Kako se navodi u izvještaju Monstata u avgustu 2019. posao je imalo 210.455 građana, a u istom mjesecu ove godine zaposlenje je imalo njih 172.154.

Pad broja zaposlenih u našoj državi konstantan je od marta, odnosno od pojave novog virusa korona, Covid-19, pa je tako u martu kada je počela zdravstvena, a sa njom i ekonomska kriza, posao imalo 187.251 građanina. Od tog mjeseca počinje pad pa je broj zaposlenihu aprilu iznosio 184.607, u maju 181.030, junu 178.178, julu 174.170, te u avgustu 172.154.

Najveći pad u broju zaposlenih bilježi se u Podgorici, gdje je u martu posao imalo 86.631 građana, a u avgustu je ta brojka smanjena za 6.939, pa je posao imalo 79.692 stanovnika tog grada. Nakon glavnog grada najveći pad u broju zaposlenih bilježi se u Budvi i to za 1.833, potom Herceg Novom 1.532, u Nikšiću je broj zaposlenih smanjen za 1.260, slijedi Bar gdje je ta cifra 1.219, Kotor 936, Bijelo Polje 771, Tivat 675 i Pljevlja 541.

Što se ostalih gradova tiče u Ulcinju je broj lica koja imaju posao od marta smanjen za 491, Beranama 436, Danilovgradu 346, Rožajama 257, na Cetinju 188, u Kolašinu 166, Mojkovcu 111, Plavu 74, na Žabljaku za 63, Andrijevici 41, Plužinama 32 i u Šavniku 23.

Prema ocjeni Nenada Rakočevića iz Saveza sindikata realno je opravdanje za povećanje broja nezaposlenih u svim dijelovima Crne Gore ne samo u Podgorici počevši od marta ove godine tražiti u posljedicama koje je za sobom ostavila pandemija Kovid-19.

“Gotovo cjelokupan broj onih koji su ostali bez posla možemo tražiti u realnom sektoru, a posebno su se na udaru našli oni iz malih i srednjih preduzeća. Veliki broj preduzetnika je čak i ugasio svoje firme, odnosno stopirao svoje poslovanje. U ovim teškim vremenima nažalost pokazala se i nespremnost države da adekvatno odgovori na ovakve krizne situacije. Moramo istaći da su subvencije i pomoći koje je država dala ovim kategorijama bile veoma selektivne i netransparentne, gdje se ne zna ni koliko su i kome su ih dali, odnosno zna se da su velike povlastice imali preduzetnici koji već odavno imaju privilegovan položa)”, navodi Rakočević.

On naglašava da se posebno zbog najvećeg broja stanovnika, po broju onih koji su ostali bez radnog mjesta, a samim tim i egzistencije ističe Podgorica.

“Budućnost što se tiče ovog problema je veoma neizvjesna, te možemo očekivati dalji rast broja nezaposlenih. Dijametralan podatak je da se broj zaposlenih u javnom sektoru povećao, što je može se pretpostaviti posledica izbora koji su bili u avgustu”, kaže Rakočević.

Podaci o godišnjem i mjesečnom broju zaposlenih dobijaju se naosnovu evidencija koje su regulisane Zakonom o evidencijama u oblasti rada i zapošljavanja, a vode se u Centralnom registru obveznika i osiguranika (CROO), koje Uprava za statistiku redovno preuzima.

“Ovim evidencijama obuhvaćeni su zaposleni u preduzećima, ustanovama i organizacijama svih oblika svojine kao i strani državljani zaposleni u našoj zemlji. Podaci o nezaposlenim licima obuhvataju sva lica koja su kod Zavoda za zapošljavanje registrovana kao nezaposlena”, navode u Upravi za statistiku.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].