Vratiće se stabilnost na Balkanu: Bajden pobijedio, Putin zaćutao, Amerika se riješila štetočine

1
Džo Bajden

Sagovornici CdM nakon predsjedničkih izbora u SAD

Završeno je. Planetarno najznačajniji događaj ima svoj epilog – Džo Bajden je novi, 46. predsjednik SAD. Sagovornici CdM-a su saglasni – Bajdenova pobjeda je značajna je za Crnu Goru.

Zašto?

<<<Bajden novi predsjednik SAD-a<<<

Predsjednik Građanske alijanse Boris Raonić, za CdM kaže da je bolje ako najmoćniju zemlju svijeta vodi čovjek koji zna imena naših lidera, nego neko ko će ih odgurivati na zvaničnim okupljanjima.

Politički analitičar iz Hrvatske Davor Đenero, poručuje da ni za jednu regiju Bajdenova pobjeda ne znači tako mnogo kao za Balkan. Poručuje da je predsjednik Rusije Vladimir Putin prvi put zaćutao.

<<<Đukanović: Velika pobjeda za američki narod i demokratski svijet<<<

Raonić napominje da, kada pokušavamo sagledati posljedice izbora u SAD na Crnu Goru, moramo prije svega biti svjesni svojeg značaja, te da je u skladu sa tim više pitanje da li SAD ima politiku prema nama, nego u kojem obliku će biti formirana.

Boris Raonić

“No, ako znamo da je Tramp bio na putu da poremeti odnose sa Evropom, što bi i na nas imalo posljedice, svakako je bolje da je Bajden pobjednik ovih izbora. Za svijet je bolje da SAD konačno, nakon jednog vijeka od početaka ženskih političkih prava, imaju potpredsjednicu, i to migrantskog porijekla, nakon što je doskorašnji predsjednik imao neprihvatljiv odnos prema njima. Iako ne doživljavam Bajdena kao vrijednosno značajno boljeg od Trampa, iz ovih razloga mi je ovakava odluka Amerikaca draža, jer najmoćniju zemlju svijeta, koja treba da je uzor mnogim tranzicionim zemljama, ipak ne treba da vodi neko koga mnogi smatraju neozbiljnim, a kada već SAD nijesu spremne za nekog poput Sandersa, bolje je da je to i Bajden”, jasan je Raonić.

<<<Poznavalac Balkana: Ovako je bilo na sastanku Bajdena i Đukanovića<<<

Predsjednik Građanske alijanse se nada da Bajden neće produbljavati najveću nepravdu koja traje, položaj Palestine, već će u tom regionu ići u pravcu pravednijeg i nenasilnog rješenja.

On smatra da je čestitka crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova novom predsjedniku SAD-a posebna greška.

<<<Ministarstvo vanjskih poslova: Amerika pronašla dušu na ovim izborima<<<

“Izjava da je SAD našla dušu, je skandalozna. Zar je Amerika nije imala? Pri tome do sada je pratila Trampovu politiku, pa i neke kontroverzne, prije i samog stava EU. Morao se pratiti redosljed čestitanja unutar države, drugačije slike tim povodom objaviti”, istakao je Raonić.

<<<Kamala Haris prva žena potpredsjednica u istoriji Amerike<<<

Iz Hrvatske stiže jasna poruka. Đenero poručuje da već dugo nije bilo tako dobre vijesti, kao ona koju smo dočekali u subotu popodne.

Kako kaže, Amerika ponovno postaje velika, jer se, tvrdi Đenero, riješila štetočine.

<<<Ko je Džo Bajden – ispunio san koji mu je izmicao više od tri decenije<<<

Prema njegovim riječima, Amerika ponovno postaje lider slobodnoga svijeta, ponovno se budi evroatlantsko partnerstvo, koje je Tramp htio razoriti i pokopati.

Davor Đenero

“Nije važno samo to što rijetko ko u visokoj politici tako dobro poznaje balkanska politička pitanja kao novi američki predsjednik Džo Bajden, nego je važno to što je njemu stalo da se spriječi haos na evropskom rubu i da se afirmišu načela vladavine prava, dobrosusjedstva i savezništva demokratskog svijeta”, napominje Đenero.

Dodaje da to znači da će Bajdenova administracija morati intervenisati na Balkanu, da će morati vratiti stabilnost kakva je postojala u vrijeme Obamine administracije i otkloniti neravnotežu kojom je, kako tvrdi, štetočinska Trampova administracija stvorila disbalans, pogodujući Putinovim klijentima na ovom prostoru.

<<<Bajdenova zahvalnica Titu iz 1979. godine<<<

Đenero ističe da su Kosovo i Crna Gora ozbiljno destabilizovani, te da bez ponovne stabilizacije, jačanja demokratskih, konstitucionalističkih i suverenističkih opcija, a potiskivanja onih koji su ništa drugo do li podložnici evroazijskog koncepta razaranja EU i njenog prvog susjedstva, nema novog balansa i obnavljanja procesa evropske integracije i jačanja euro-atlantizma.

Promjene, kako smatra, neće biti brze, jer je i sam novoizabrani predsjednik SAD jasno rekao da prvo mora ozdraviti društvo u Americi, ponovno ga integrirati i tako osnažiti naciju odnosno državu.

“Otklanjanje štete trajaće dugo, polako će se stvarati američki diplomatski timovi koji će biti sposobni djelovati kao u slavna Klintonova ili Obamina vremena, ali, Bajden, mudar je političar koji će to moći napraviti. Nešto je već napravio. Prvi put je Vladimir Putin shvatio da mu okolnosti ne idu na ruku, sakrio se u Kremlj i zaćutao. Za demokratski svijet ostaje važno da Amerika bude snažna i otvorena, a ne zatvorena, samodopadna i zagrižena. Bajden je garancija i otvorenosti, i reguliranosti, ali i veličine i snage”, zaključio je Đenero u izjavi za CdM.

Miraš Dušević

CdM

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].