Vlada: Ispitati gdje je izvor spiska oboljelih, identifikovati ko je objavio

0
Vlada Crne Gore

Crnogorska Vlada najoštrije je osudila objavljivanje imena osoba oboljelih od COVID19.

“Time se narušavaju osnovna ljudska prava! Pozivamo nadležne državne institucije da hitno ispitaju gdje je izvor ovog spiska i identifikuju one koji distribuiraju ove informacije. Očekujemo da nadležne institucije najhitnije preduzmu mjere u ovom pravcu i informišu javnost o rezultatu istrage”, saopšteno je iz Vlade.

Podsjećaju da su zahtijevali da se ispita i slučaj od 21. marta kada je u javnost dospio spisak lica u samoizolaciji sa matičnim brojevima.

“Ovim se pokušavaju urušiti kredibilitet institucija i podriti napori koje sprovode Vlada, NKT i sve nadležne institucije u nastavku uspješnog suočavanja Crne Gore sa COVID 19”, poručuju iz Vlade.

*

Internetom kruži spisak oboljelih od COVID19. Predsjednik Građanske alijanse Boris Raonić apeluje na sve koji su ga dobili da ga ne prosljeđuju dalje i tako zaštite oboljele.

Raonić u izjavi za CdM upozorava na ozbiljnost problema koji je nastao.

“Na žalost, još jedan spisak vezan za Covid19 kruži internet prostorom u Crnoj Gori, što znači da oni koji su nadležni za njega su dozvolili njegovo “curenje” i time počinili krivično djelo i ugrozili oboljele od brojnih opasnosti,  od stigmatizacije do onih ozbiljnijih”, tvrdi Raonić  za CdM

On smatra da bi sada bilo prirodno da reguje Agencija za zaštitu tajnosti podataka.

“Ali je ona izgubila svaki legitimitet davanjem saglasnoti za objavljivanje onih u izolaciji, pa je pitanje da li bi i ovdje vidjeli problem. Policija mora hitno da izvrši istragu i krene upravo od onih koji vode taj spisak i to na način što će ih sve staviti na detektor laži, a ne sumnjam da će svi to prihvatiti”, navodi Raonić.

On upozorava da su ovo veoma teški trenuci za čitavo društvo, te da se mora pokazati čojstvo i zaštititi druge od sebe, na sve načine, pa i ovaj.

“Država ima sada bitnija posla, a prvenstveno sprječavanje širenja epidemije i pomoć socijalno ugroženima, pa je ovaj čin, svojevrsna opstrukcika tih napora”, upozorava Raonić.

M. Dušević

CdM

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].