Visoko priznanje ambasadora Japana gradu Kotoru

0
dodijeljeno priznanje

Ambasador Cunozaki i gradonačelnica Ćatović

ambasador Japana Cunozaki i gradonačelnica Kotora Ćatović

Revijom japanskih filmova, izložbom nihon-ga slika i japanskih lutaka, kao i aktivnostima Društva ljubitelja japanske pop kulture “Sakurabana” iz Beograda u kotorskoj galeriji “Stari grad” otvoreni su Dani Japana u Kotoru.

Ambasador Japana u crnoj Gori Tošio Cunozaki, otvarajući ovu manifestaciju podsjetio je na dosadašnju saradnju Japana i Grada Kotora, kada je Vlada Japana 2004. godine obezbijedila donaciju Regionalnom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Kotoru za nabavku opreme za restauraciju tvrđave, kao i pomoć Domu zdravlja donacijom ambulantnog vozila.

Japanski ambasador je podsjetio i na poznatu japansku investiciju u Kotoru “Daido metal” i kazao da veliki broj japanskih turista Boku Kotorsku zbog specifične ljepote boraju kao destinaciju za svoja putovanja.

Sa posebnom zahvalnošću ambasador Cunozaki podsjetio je na humani gest i inicijativu grada Kotora i Vlade Crne Gore koji su pozvali učenike ugroženog područja katastrofalnim cunamijem, koji je u martu 2011. zadesio Japan.

Delegacija jedne od škola ugroženog područja posjetila je Kotor u avgustu ove godine i naišla na topao i srdačan prijem od strane gradonačelnice Kotora Marije Ćatović, kao i Kotorana, naglasio je japanski ambasador.

U znak zahvalnosti i dugogodišnje saradnje, ambasador Japana donio je odluku da dodijeli nagradu gradu Kotoru za iskazanu solidarnost prema narodu Japana kada su mu pomoć i podrška bili najpotrebniji.

“Ovo je prva moja nagrada koja je ikada dodijeljena u Crnoj Gori”, kazao je ambasador Cunozaki.

On je izrazio nadu da će Dani Japana u Kotoru doprinjeti obogaćenju kulturnog života građana Kotora i zajedno sa ovom nagradom doprinijeti jačanju prijateljskih odnosa između Japana i Crne Gore.

Zahvaljujući na ovom visokom priznanju Marija Ćatović, gradonačelnica Kotora je izrazila zadovoljstvo što su ambasador Cunozaki i ambasada Japana prepoznali solidarnost grada Kotora sa narodom Japana nakon katastrofalnog potresa.

Ćatovićeva je podsjetila i na prijateljsku podršku i pomoć Japana 1979. godine kada je Kotor i Crnu Goru zadesio zemljotres velikih razmjera, što se ne zaboravlja.

“Boravak grupe japanskih učenika u Kotoru tokom ljeta bio je znak da pamtimo i cijenimo pruženu pomoć Vaše zemlje i naroda, te da želimo i ubuduće da njegujemo naše tradicionalno čvrsto prijateljstvo”, kazala je gradonačelnica Kotora.

Nakon svečanog otvaranja Dana Japana u Kotoru, u kinu “Boka” prikazan je film “Legenda o Genšiju”, a u petak 14. decembra na programu su dva filma “Zašto da ne” i “Izvan ovog svijeta”.

Program je obogaćen aktivnostima Društva ljubitelja japanske popularne kulture “Sakurabana” iz Beograda čiji će članovi u press sali kotorskog Kulturnog centra “Nikola Đurković” održati predavanja i radionice.

U petak biće održane radionice “Manga japanski strip” i “Manga radionica”.

Dane Japana u Kotoru organizuju Ambasada Japana u saradnji sa Opštinom Kotor, Kulturnim centrom “Nikola Đurković” Kotor, Japanskom fondacijom i Crnogorskim narodnim pozorištem iz Podgorice.

Marija Ćatović
Tošio Cunozaki
sa izložbe
sa izložbe

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].