Više od 100 žena žrtava nasilja tražilo onlajn pomoć

0

 

Ukupno 109 žena žrtava nasilja javilo se od početka septembra do danas za onlajn pomoć Sigurnoj ženskoj kući, saopšteno je iz te organizacije.

Njih 30 je tražilo psihosocijalnu pomoć i podršku, 17 žena je učestvovalo u grupama samopomoći, dok je 40 kontaktiralo Sigurnu žensku kuću putem online platformi za neku vrstu pravne pomoći.

Na online radionicama joge učestvovale su 22 žene.

 

“Nakon kontakta putem telefona dogovaramo se sa ženom koji način video kontakta joj je najlakši, odnosno da li ćemo se čuti putem aplikacija Viber, Skype, Zoom, Messenger. Ukoliko se neka žena ne snalazi najbolje sa ovim metodama komunikacije, damo joj precizna uputstva. Naše dosadašnje iskustvo pokazuje da se žene veoma lako snađu onda kada im precizno objasnimo i do sada nismo imali bilo kakvih tehničkih problema za ovaj vid pomoći”, rekli su u Sigurnoj ženskoj kući koja je prije dva mjeseca, uz podršku Ambasade SAD, pokrenula onlajn savjetovanje za žene sa iskustvom nasilja.

Žene koje su žrtve nasilja, kako su istakli, tokom pandemije korona virusa nijesu u mogućnosti da dođu u Sigurnu kuću, zbog čega je onlajn savjetovanje neophodno.

 

“Iako naša organizacija ima SOS liniju (069/013-321) koja je dostupna 24/7, putem koje nam se žene sa iskustvom nasilja svakodnevno javljaju, kontakt licem u lice je neophodan za pružanje sveobuhvatne podrške ženama koje su imale iskustvo nekog vida nasilja. Žene sa iskustvom nasilja su zbog mjera donošenih tokom pandemije bile onemogućene da dođu u našu kancelariju. Samim tim nailazile na barijeru koja je neke od njih vjerovatno obeshrabrila da napuste nasilnu zajednicu i obrate nam se za pomoć. S tim u vezi pokazalo se kao neophodno omogućiti ženama sa iskustvom nasilja da dobiju našu punu pomoć i podršku”, rekli su u Sigurnoj ženskoj kući.

Oni su ukazali da je razgovor anoniman, te da žene koje prolaze kroz nasilje ne treba da brinu hoće li neko saznati sadrćaj razgovora.

 

“Ohrabrujemo sve žene i djevojke u Crnoj Gori da nam se obrate za pomoć i podršku koja im je sada dostupna i putem online platformi”, zaključili su u Sigurnoj ženskoj kući.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].