Više od 1.000 državljana EU vratilo se kući iz Crne Gore

0

 

Više od 1.000 državljana Evropske unije, koji su se u trenutku izbijanja epidemije korona virusa zatekli u Crnoj Gori, vratilo se u svoje zemlje, zahvaljujući predanoj saradnji Vlade Crne Gore i ambasada zemalja članica, koju je koordinisala Delegacija EU u Crnoj Gori.

Od 17. marta do danas organizovano je više od 20 letova i koordiniran je putni prevoz, kojima su se građani EU vratili svojim kućama, navodi se u zajedničkom saopštenju MUP-a i Delegacije EU u Crnoj Gori.

Ambasade zemalja članica EU obezbijedile su posebne letove za Austriju,  Poljsku, Slovačku i Holandiju. Besplatnim letovima crnogorske nacionalne avio kompanije Montenegro Airlines, koje je Vlada Crne Gore organizovala za povratak svojih državljana iz Rima, Frankfurta, Brisela, Luksemburga, Berlina, Beča, Ljubljane, Pariza i Štokholma, omogućen je i besplatan povratak građana država EU koji su se u datom momentu našli u Crnoj Gori.

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, koji je formirao Operativni štab za sprovođenje aktivnosti u vezi povratka crnogorskih državljana iz inostranstva, naveo je da je na ovaj način potvrđeno je da Vlada Crne Gore i u teškim okolnostima, brine ne samo o svojim građanima, već i o svima onima koji su se u vrijeme epidemije koronavirusa zatekli u Crnoj Gori.

“Odgovor na epidemiju je i u ovom segmentu bio jedinstven. Pružili smo pomoć ne samo crnogorskim državljanima da se bezbjedno vrate svojim kućama, već pokazali solidarnost i humanost i prema onima sa kojima dijelimo evropski prostor i evropske vrijednosti“, saopštio Mevludin Nuhodžić.

Ovu mogućnost iskoristili su državljani Italije, Njemačke, Austrije, Belgije, Španije, Rumunije, Slovenije, Francuske, Švedske, Luksemburga, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Bugarske i drugih zemalja.

„U trenutku izbijanja pandemije, stotine hiljada državljana zemalja članica Evropske unije zateklo se u inostranstvu. Zato EU svakodnevno ulaže velike napore i sredstva kako bi ih vratila kući. Širom svijeta koordiniše saradnju ambasada zemalja članica i nacionalnih vlada i zahvaljujući letovima koje su organizovali, više od pola miliona EU državljana se do sada vratilo u svoje zemlje. Organizacija njihovog prevoza iz Crne Gore pravi je primjer solidarnosti i iskrene saradnje u kriznim situacijima“, saopštio je šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav.

Pored građana država EU, ovim letovima su otputovali i crnogorski državljani koji žive u nekoj od zemalja članica.

„Još jednom želim da vam se zahvalim na pomoći i angažovanosti, koju ste mi priuštili da bih se vratio u Dansku. Doputovao sam u Kopenhagen i sve je bilo besprijekorno organizovano sa vaše strane“, napisao je u zahvalnici jedan od crnogorskih državljana koji radi u EU.

Crnogorska Vlada i ambasade zemalja članica, uz koordinaciju Delegacije Evropske unije, nastaviće sa aktivnostima kako bi omogućile građanima EU da se vrate svojim domovima.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].