Viber Zajednica COVID-19 Provjereno u borbi protiv infodemije širom regiona

0

Mreža organizacija iz zemalja sa prostora bivše SFRJ koje se bave suprotstavljanjem širenja javnih dezinformacija pokrenula je svoju Viber Zajednicu pod nazivom “COVID-19 Provjereno” na najvećoj platformi za komunikaciju našeg regiona,  koja će javnosti ovog regiona omogućiti kvalitetnije informisanje i skrenuti pažnju na veliki broj dezinformacija o COVID-19 koje su u opticaju, saopštili su iz Centra za demokratsku tranziciju.

Viber Zajednica “COVID-19 Provjereno“ objavljivaće koje se sve dezinformacije plasiraju stanovništvu Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije, sa posebnim akcentom na one “vijesti” koje se tiču prenošenja, liječenja i prevencije COVID-19.

Kako ističu iz CDT-a, namjera ove platforme je da javnosti skrene pažnju na lažne narative koji se šire u posljednje vrijeme, a koji imaju za cilj ugrožavanje demokratskih principa funkcionisanja društva.

“Članice mreže SEE Check – Centar za demokratsku tranziciju (Raskrinkavanje.me), GONG (Faktograf), MOST (F2N2.mk), Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK (Raskrikavanje), Novosadska novinarska škola (Fake News Tragač), Oštro (Razkrinkavanje), UG Zašto ne (Raskrinkavanje.ba) – će  kreirati zanimljive i edukativne sadržaje posebno za članove Viber Zajednice „COVID-19 Provjereno“ koji će im pomoći da razlikuju pouzdane i provjerene informacije od onih koje to nijesu – kao i medije kojih ih prenose”, navode oni.

Iz CDT-a pojašnjavaju da SEE Check i na ovaj način želi biti u neposrednom kontaktu sa javnošću i poslati jedinstvenu poruku – borba protiv dezinformacija nikada nije bila važna kao u doba pandemije novog koronavirusa.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].