Veselin Mijajlović: Bogata arheloška nalazišta našeg podmorja potpuno nezaštićena

0
Veselin Mijajlović

Bogata arheološka nalazišta na crnogorskom podmorju ni do dana današnjeg nijesu zaštićena.

Dešava se, ne rijetko, da se predmeti sa potopljenih brodova kradu i iznose iz zemlje, da se na lokacijama na kojima je to zabranjeno sidre jahte i tu borave po nekoliko dana, a da im niko ne dođe u posjetu i upozori ih da se odatle sklone.

Gostujući u emisiji Skala radija “U žiži”, Veselin Mijajlović, direktor Regionalnog centra za obuku ronilaca za razminiranje, spasavanje i kontrolu na moru je kazao da je to veliki problem koji Crna Gora na državnom nivou mora hitno da riješi jer se to ne dešava ni u jednoj državi.

Podmorje se mora zaštititi.

Ne može se dozvoliti da se u Bokokotorskom zalivu bilo gdje sidre jahte, jer se nikad ne zna što se na dnu nalazi pa se dešava da sidro udari na lokalitet poput brodova sa teretom amfora.

To je neprocjenjiva šteta baš kao i činjenica da se često vade predmeti iz našeg podmorja.

Mijajlović je kazao da se može pročitai u nekim časopisima zemalja iz okruženja da su našli predmete iz crnogorskog podmorja za koje njihovi novi vlasnici, turisti koji su boravili na našem moru jednostavno kažu da su to predmeti koje su kupili u Crnoj Gori.

Na taj problem je ukazivao i Centar ali i Nacionalni ronilački savez Crne Gore i to je svakako veliki problem koji će se u budućnosti morati pod hitno rješavati kako bi mogli da zaštitimo ono što smo već otkrili, smatra Mijajlović.

“Dvadeset je i jedan lokalitet i jedanaest brodova od prvog do četvrtog vijeka je neprocjenjiva vrijednost koja nije bogatstvo samo naše države već i cijelog svijeta. To je istorija koju treba predstaviti i nikako se ne smije dozvoliti da se uništavaju takvi lokaliteti. Ne smije se dozvoliti da Crna Gora nema nikakve koristi od onoga što se napornim radom ostvarilo”, kaže Mijalović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].