Veljović u pritvoru, a tužilac već dva mjeseca nije sproveo nijednu procesnu radnju

0

Od dana kada je Veselin Veljović saslušan u svojstvu osumnjičenog, 24. jula, do danas, Specijalno državno tužilaštvo nije preduzelo niti jednu procesnu radnju. Zapanjujuće, nevjerovatno i zabrinjavajuće, jer se radi o saslušanju samo jednog svjedoka – kazao je Pobjedi advokat Mihailo Volkov, koji je jedan od pravnih zastupnika nekadašnjeg savjetnika predsjednika Crne Gore i dugogodišnjeg direktora Uprave policije.

Veljović je uhapšen zbog sumnje da je počinio krivična djela – stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja. Tereti se da je posredstvom „Skaj“ aplikacije, 22. decembra 2020. godine, obavijestio biznismena Aleksandra Mrkića da se sprema pretres jednog magacina gdje su skladištene nelegalne cigarete i tako zloupotrijebio službeni položaj. Ova „Skaj“ komunikacija je navodno dobijena od Europola.

– Pritvor je izuzetak, mjera koja obavezuje na izuzetno hitno postupanje. Za efikasno sprovođenje i okončanje istrage, posebno u pritvorskim predmetima, odgovornost je na državnom tužiocu, koji mora preduzimati sve mjere koje mu zakonom stoje na raspolaganju kako bi se postupak istrage blagovremeno okončao, a time i pritvor sveo na najmanju potrebnu mjeru. Ovdje se da zaključiti da postupajući tužilac ne samo da nije postupao sa posebnom hitnošću, nego je zapaženo potpuno odsustvo bilo kakve aktivnosti u pravcu saslušanja jednog jedinog svjedoka u prethodnih skoro dva mjeseca, koji su mu, uzgred, lako dostupni – ističe Volkov.

On ukazuje na odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, čija je praksa u pritvorskim predmetima, kako kaže, nedvosmislena i nalaže hitno postupanje.

– U slučaju Veselina Veljovića ovakvo postupanje tužilaštva posebno je zabrinjavajuće zbog činjenice da je u momentu lišavanja slobode Veljović bio narušenog zdravstvenog stanja. Tokom trajanja pritvora njegovo stanje se pogoršalo, o čemu imaju dokaze u UIKS-u. Mom branjeniku je od renomiranih stručnjaka preporučen svakodnevni visokospecijalizovani medicinski nadzor, a koji svakako nije moguć u prostorijama UIKS-a – naglašava Volkov.

Veljovićev advokat ocjenjuje da je dodatno zabrinjavajući „materijalno-pravni elemenat pritvora, to jeste postojanje osnovane sumnje“ u ovom slučaju. Objašnjava da Specijalno tužilaštvo osnov sumnje nalazi u „Skaj“ prepisci, navodno, njegovog branjenika sa drugim osumnjičenim u istom predmetu, ali da „i SDT i odbrana znaju da u tim prepiskama nema ničega krivično-pravno relevantnog“.

– Istovremeno, SDT ne daje dokaze kojima potkrepljuje tvrdnje da se sa jedne strane u tim prepiskama na „Skaj“ platformi nalazi moj branjenik, što, uzgred, on u cjelosti negira. Ono što dodatno obesmišljava ovako datu pravnu konstrukciju SDT jeste činjenica da mom branjeniku stavljaju na teret, između ostalog, radnju (prepisku) krivično djelo (zloupotreba službenog položaja) za period, između ostalog, kada je isti bio savjetnik predsjednika države. S tim u vezi je više nego nejasno kao se mogla zloupotrijebiti funkcija savjetnika predsjednika države, sa opisom poslova koje prate tu dužnost, a sve u funkciji izvršenja radnje krivičnog djela kako to tvrdi SDT obrazlažući osnovanu sumnju – naglašava Volkov.

Kategoričan je da sve ovo „navodi na zaključak da je sam pritvor cilj i kazna Veljoviću protiv kojeg se u posljednje dvije godine pokreće treći postupak“.

– U svakom slučaju, očekujemo, a što smo i urgirali, da postupajući tužilac ubrza rad na ovom pritvorskom predmetu, da sasluša predloženog svjedoka, koji je, uzgred, više nego lako dostupan, kako bi odbrana prišla sudiji za istragu sa prijedlogom za jemstvo – naglašava on.

Zaključuje da je ovakvo postupanje tužilaštva neprofesionalno i neprihvatljivo „kada je u pitanju ograničenje slobode nekog lica“, jer se u takvim predmetima mora postupati u hitnim procedurama.

– Nastaviću da se borim i radim za interes čovjeka koji mi je ukazao povjerenje, koji je već skoro dva mjeseca lišen slobode, a da tužilac nije našao za shodno da sprovede makar jednu procesnu radnju za to vrijeme. Osim toga, na hitno postupanje obavezani su zakonima – zaključio je Volkov.

Veljoviću, Muju Nikočeviću i Nikoli Mrkiću produžen je 23. avgusta pritvor za još dva mjeseca, odlukom krivičnog vanraspravnog vijeća Višeg suda.

U slučaju Veljovića, pritvor mu je produžen zbog opasnosti od bjekstva i uticaja na svjedoke, Mrkiću zbog opasnosti od bjekstva, a Nikočeviću zbog opasnosti od bjekstva i ponavljanja krivičnog djela.

Osumnjičeni Aleksandar Mrkić i dalje je u bjekstvu.

SDT je 28. jula blokiralo imovinu osumnjičenima aktom KTI-S.BR.143/20 od 26. jula 2023. godine.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].