Vaspitači snimili nove igre uz poruku: Igrajte se doma

0

 

U okviru kampanje #OstaniDoma, vaspitači iz vrtića širom zemlje pridružili su se akciji #IgrajSeDoma i na društvenim mrežama objavljuju video snimke raznih igara za roditelje i djecu predškolskog uzrasta uz poziv roditeljima da podrže razvoj djece kroz igru kod kuće.

“Dijete je aktivan činilac sopstvenog razvoja, a igra aktivnost koja aktivira sve psihičke i fizičke potencijale. Zato, dajte djetetu da se spontano i slobodno igra, da ima dovoljno doživljaja i iskustava, da raspolaže sa dovoljno vremena, prostora i materijala za igru”, poručuje Jasmina Brajović, vaspitačica iz JPU Đina Vrbica u Podgorici, čiji je snimak igre s makaronima dostupan na linku:

Brajović ističe da ova igra s makaronima podstiče razvoj koordinacije oko-ruka, kao i strpljenje i preciznost u radu, a pri tom se razvijaju i intelektualne sposobnosti (klasifikacija po jednom svojstvu- boji) i kreativnost u stvaranju malih “umjetnickih” djela.

Njena koleginica Marijana Živković iz JPU Vukosava Ivanović Mašanović u Baru snimila je zanimljivu igru sa špagetama i geometrijskim figurama:

“Iskoristimo ovo vrijeme kod kuće na kvalitetan način. Uz malo mašte i kreativnosti i u svom domu postaje zabavno. Zato igrajmo se doma!”, poručuje Živković roditeljima djece predškolskog uzrasta.

Za djecu ovog uzrasta često je pravi izazov naučiti koja je lijeva a koja desna strana. Iz tog razloga, Slađana Mijović, vaspitačica iz JPU” Đina Vrbica” u Podgorici, predlaže jednostavnu i korisnu igru za učenje lijeve i desne strane koja je svim roditeljima dostupna na linku:

“Dragi roditelji, cilj današnjeg snimka je da pomognemo djeci da na zanimljiv način prošire svoja znanja o prostornim relacijama: lijevo- desno, gore-dolje, naprijed-nazad. #OstaniDoma i kroz igru proširite dječija znanja!”, poručuje Mijović.

Akciju #IgrajSeDoma pokrenuli su UNICEF, Udruženje Roditelji i Ministarstvo prosvjete. U okviru nje, roditelji i vaspitači objavljuju video-snimke raznih igara s djecom predškolskog uzrasta na svojim društvenim mrežama koristeći #IgrajSeDoma i tagujući UNICEF Crna Gora, Ministarstvo prosvjete i Udruženje Roditelji (Roditelji. Me).

Cilj je da se pruži podrška roditeljima djece predškolskog uzrasta da im tokom ove krize posvete dodatno vrijeme, pomognu im da se opuste i podstaknu njihov razvoj kroz razne vrste igara kod kuće.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].