Vakcina protiv koronavirusa sa Oksforda do kraja decembra

0
Branko Rihtman

Vakcina protiv koronavirusa sa Univerziteta Oksford najvjerovatnije će biti spremna do kraja decembra i prvo će je dobiti medicinsko osoblje, a stanovništvu u Evropi biće dostupna polovinom naredne godine, smatra naučnik i mikrobiolog sa Univerziteta Vorik iz Velike Britanije i volonter u programu razvoja nove vakcine Branko Rihtman.

Smatra da nabavka vakcine na Balkanu, neće zaostajati za ostalim evropskim zemljama.

Ističe da su u Velikoj Britaniji optimistični i da vjeruju da će vakcina biti spremna do kraja decembra.

„Istraživanja pokazuju vrlo dobre rezultate. U trećoj fazi ispitivanja nalaze se četiri vakcine, i sve daju jako dobre rezultate, tako da je vrlo vjerovatno da će u decembru i januaru početi da dijele vakcine ljudima koji se nalaze na prvoj liniji fronta borbe sa kovidom, ljekarima, osoblju. Za nas obične smrtnike, pretpostavljam da će biti dostupna polovinom naredne godine“, kaže Rihtman za TVCG.

On smatra da vakcina neće kasniti u Balkanskim zemljama.

„Ako se cijela Evropa vakciniše, a Balkan ne, to nikome ne ide u prilog“, objašnjava on.

Rihtman je već dobrovoljno primio dvije doze eksperimentalne vakcine.

„Osjećam se dobro, nema nikakvih promjena. Ja sam od tada primio još jednu dozu, jer je istraživanje pokazalo da su dvije doze vakcine efikasnije nego jedna. Ja još ne znam da li sam primio dvije doze placebo vakcvine ili prave vakcine, ali nikakvih nuspojava nijesam imao“, kazao je Rihtman.

On navodi da je vakcina trenutno u trećoj fazi testiranja.

„Treća faza bila je zaustavljena u dva navrata, jednom u aprilu i jednom u julu kada su se kod jednog od učesnika pokazale nuspojave. To se dešava kod svih ispitivanja vakcine, samo što su sada svi fokusirani na ovu vakcinu“, naveo je on.

Smatra da je zaustavljanje ispitivanja znak da se o svakom pacijentu i dobrovoljcu maksimalno vodi računa.

„Ispitivanja su pokazala da ipak ovaj slučaj nuspojava nema veze sa vakcinom“, dodaje on.

Kada je riječ o smrti jednog mladića za kojeg se pisalo da je preminuo od posljedica vakcine, Rihtman objašnjava da se ispostavilo da momak nije dobio pravu, već placebo vakcinu, te da je preminuo od posljedica kovida.

Ističe da je najveći problem ruske vakcine što se o njoj priča, a nikakvi podaci iz istraživanja se ne iznose.

Rihtman zaključuje da će se život nakon pandemije vrlo teško vratiti u normalu čak i sa vakcinom.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].