Uvedene nove mjere: Zatvorene granice za strance osim za one koji rade u CG, zatvaraju se restorani, kafići, igraonice…

0

 

U cilju zaštite od koronavirusa Crna Gora je uvela nove privremene mjere. Od danas će biti zatvorene granice za strance osim za one koji rade u Crnoj Gori, obavezna je samoizolacija, zatvaraju se lokali, kafići, igraonice, teretane, tržni centri…

“Prognoze iz regiona su zabrinjavajuće, rastre broj oboljelih i gubitak života. U Crnoj Gori činimo sve da odložimo pojavu koronavirusa. A kad ga registrujemo da spriječimo njegovo nekontrolisano širenje, i obezbijedimo najbolje moguće medicinsko zbrinjavanje”, saopštio je nakon sjednice Nacionalnog koordinacionog tijela potpredsjednik Valde i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović.

“Uvedena ograničenja i mjere do sada su opravdane i bio je to odgovoran pristup”, rekao je Simović.

On je najavio da će se zatvoriti svi granični prelaze za sve strance. Promet robe ostaje nesmetan uz posebne mjere zdravsteno-sanitarnog nadzora. Crna Gora ne zatvara granice za crnogorske građane, rekao je Simović.

Nove mjere koje su uveden su obavezna samozilacija za sve crnogroske državljane 14 dana.

Zatvaranje disko i noćnih klubova. Zatvaranje ugistiteljskih objekata, osim onih za dostavu hrane. Zatvaranje tržnih i fitnes centara, kazina, kladionica i kockarnica…

Nove privremene mjere zaštite građana od COVID19:

•zabrana ulaska strancima (osim onima sa boravkom u CG i osim za promet robe)
•obavezna samoizolacija putnika iz inostranstva
•zabrana ugostiteljsih usluga u hotelima, osim za prijavljene goste
•zatvaranje disko i noćnih klubova, kafića, kafana, kafeterija, restorana, barova, dječjih igraonica, fitnes centara, kazina, kladionica i kockarnica.
•ogrančenje broja kupaca – max 50 u objektu, a na pijacama i tržnicama max 100 zabrana ulaska strancima (osim onima sa boravkom u CG i osim za promet robe)
•obavezna samoizolacija putnika iz inostranstva
•zabrana ugostiteljsih usluga u hotelima, osim za prijavljene goste

“Premijer će pokrenuti inicijativu koja se odnosi na poseban režim prometa roba u ovoj situaciji. Vlada je raspoložena da svoje luke stavi na raspolaganje državama u regionu. Pratimo sve, od nedozvoljavanja zaposlenima da budu sa svojom djecom mlađom od 11 godina do nekontrokisanog povećanja cijena”, rekao je Simović.

Objasnio je da smatraju da ograničenje javnog prevoza za sada nije potrebno.

“Obaveza je poslodavaca da ispoštuju naredbe. Nema javnih okupljanja, to se poštuje. Svaka nadležna državna institucija će prepoznati i definisati specifične režime svoga rada kompatibilne ovim preporukama”, rekao je Simović i ponovio preporuke za svadbe i sahrane.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović je rekao da je država uradila dobar posao i za sada nemamo nijedan potvrđen slučaj koronavirusa.

“Donesene mjere su obavezujuće za sve. Na nama je da spriječimo importaciju i onda širenje zaraze. Sve mjere mogu dati rezulatae ako pokažemo stopu lične i kolektivne odgovornosti”, kazao je Hrapović.

Direktor KCCG Jevto Eraković pojasnio je da je kod građana značajan stepen individualne odgovornosti.

“Poštuju preporuke u zančajnoj mjeri. Klinički centar spremno dočekuje eventualnu pojavu virusa. Tvrdimo da ga za sada nema u Crnoj Gori. Postoji profesionalnost, volja i elan svih zaposlenih da se suoče sa potencijalno velikim problemom”, naveo je on.

Pojasnio je da KCGG raspolaže kompeltnom opremom za sve zdravstvene radnike.

“Poslali jasnu poruku da što se tiče zdravstvenog sistema i Kliničkog centra da mogu građani biti potpuno mirni, da su ljekari spremni da pomognu svim građanima Crne Gore”, naveo je Eraković.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić kazala je da od sjutra važi izmijenjeni režim rada – držanje socijalne distance.

“Na 10 metara kvadratnih može biti jedan kupac i ne može biti više od 50 kupaca istovremeno u objektu bez obzira na njegovu površinu. Oni koji upravljaju trgovačkim objektima moraju omogućiti sprovođenje mjere tako što će u slučaju stvaranja redova u objektu i ispred obezbijediti i označiti držanje socijalne distance. Takođe svi koji su zaposleni u ovim objektima moraju da budu sigurni i obezbijeđeni zaštitnom opremom”, poručila je ministarka.

CdM

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].