Uprava za bezbjednost hrane: Spriječimo pojavu afričke kuge svinja u Crnoj Gori

0

 

U okviru kampanje za podizanje svijesti o rizicima i mjerama prevencije u cilju sprečavanja pojave bolesti afrička kuga svinja u Crnoj Gori, Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove ovih dana realizuje nove radionice za ciljne grupe, po opštinama.

U Upravi ističu da je afrička kuga svinja virusna zarazna bolest svinja (domaćih i divljih) koja kod ovih životinja ima za posljedicu mortalitet i do 100 odsto, te može izazvati ozbiljne ekonomske posljedice po farmere i sektor svinjarstva.

“Afrička kuga svinja nije opasna za ljude i druge životinje. Bolest se kod svinja ne liječi niti postoji vakcina protiv ove bolesti. Preventivne mjere su jedini način za sprečavanje pojave i zaustavljanje daljeg širenja bolesti, te je stoga prioritet informisati i edukovati sve ciljne grupe sa povećanim rizikom od pojave bolesti, kao i sa mjerama koje preduzima Uprava, ali i mjerama koje sami treba da preduzmu”, naglasili su.

Bolest se širi Evropom

Podsjećaju da afrička kuga svinja nikada nije zabilježena na teritoriji Crne Gore.

 

“Nakon pojave afričke kuge svinja u Gruziji 2007.godine, registrovana je i u Rusiji i od tada se širi, na područje Evrope i Azije. Trenutno je u Evropi zabilježena u Litvaniji, Letoniji, Polјskoj, Ukrajini, Rumuniji, Mađarskoj, Bugarskoj, Moldaviji, Belgiji, Grčkoj, Srbiji, a prije dvadesetak dana registrovana je i u Njemačkoj. Bolest je zabilježena i u Africi (odakle i potiče)”, navode u Upravi.

Edukacija

Kako dodaju, prve radionice organizovane su za držaoce svinja, veterinare i lovce, a u kontinuitetu održavaju se i za ostale subjekte koji su uključeni u praćenje situacije na terenu i reagovanje u cilju sprečavanja pojave bolesti – područne jedinice Uprave za šume, veterinare i veterinarske inspektore, Veterinarsku komoru, nacionalne parkove i parkove prirode, zatim klanice i mesnu industriju, uvoznike i prerađivače mesa svinja, te zaposlene u Upravi carina i Upravi policije, na graničnim prelazima, turističke organizacije i planinare kao i nadležne službe u lokalnim upravama.

Rizici i način širenja

Svi oni, napominju u Upravi, svojim djelovanjem i odgovornošću treba da doprinesu u prevenciji pojave bolesti.

“Na radionicama je naglašeno da se bolest širi kontaktom zaraženih sa zdravim svinjama, odjećom i obućom, kontaminiranom hranom, vodom i prostirkom, prevoznim sredstvima, predmetima i opremom sa farmi, stajnjakom, leševima uginulih i zaklanih životinja, glodarima i inskektima”, kažu u Upravi.

Dežurni telefon – 067 666 632

U okviru kampanje izrađeni su i postavljeni bilbordi i flajeri, video i audio spotovi koji se emituju u elektronskim medijima.

“U ovoj godini obezbijeđena su i sredstva za isplatu naknade u iznosu od 40 eura za svaku osobu koja pruži sigurnu informaciju o pronalasku leša divlje svinje. U tu svrhu otvorena je dežurna telefonska linija na broj 067 666 632”, ističu u Upravi.

 

Navode i da se od 2018. godine, kada je procijenjeno da spadamo u red država pod rizikom od pojave ove bolesti, u kontinuitetu sprovode mjere za sprečavanje pojave afričke kuge svinja.

“Zbog povećanog rizika od pojave bolesti na našoj teritoriji, u 2020. godini intenzivirane su aktivnosti, posebno na podizanju svijesti javnosti s obzirom na prirodu ove bolesti i načine prenosa, gdje je ljudski faktor jedan od najznačajnijih”, poručuju iz Uprave.

Mjere prevencije

Mjere prevencije koje Crna Gora sprovodi obuhvataju pojačani nadzor domaćih i divljih svinja, rigoroznu kontrolu uvoza svinja i proizvoda dobijenih od svinja na graničnim inspekcijskim mjestima, informisanje svih zainteresovanih strana i ukupne javnosti o opasnosti od pojave ove bolesti i druge mjere.

“Na snazi je Naredba o zabrani uvoza i tranzita pošiljki živih domaćih i divljih svinja mesa i proizvoda od svinja radi sprečavanja unošenja opasne zarazne bolesti afričke kuge svinja kojom je propisana zabrana uvoza domaćih i divljih svinja, kao i uslovi za bezbjedan uvoz proizvoda porijeklom od domaćih i divljih svinja iz područja država u kojima je potvrđena ova bolest, a u skladu sa praksom zemalja EU i Međunarodne organizacije za zdravlje životinja (OIE)”, zaključuju u Upravi.

Kampanja je podržana od strane Evropske komisije.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].