Ulični antidržavni pohod maskiran u litije, uz podršku Srbije i Moskve

15

Foto: EPA-EFE/ BORIS PEJOVIC

Povodom aktuelnih događaja vezanih za usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovjesti i protesta u organizaciji Srpske pravoslavne crkve dio bivših članova Pokreta za nezavisnu evropsku Crnu Goru obraća se crnogorskoj javnosti:                                                             

      JAVNIM REAGOVANJEM

Crna Gora je prije nepunih četrnaest godina obnovila svoju državnost i istovremeno se opredijelila da svoju sudbinu veže za evropske i evro-atlantske integracije. Ovim istorijskim i vizionarskim odlukama, potvrđenim u državotvornom Ustavu, Crna Gora je konstituisana kao građanska i demokratska politička zajednica. I danas je ovo jedini politički izbor koji našim građanima pruža sigurnost i daje šansu da stvore pravednu i pravnu državu, slobodno i socijalno uravnoteženo društvo, tržišnu i produktivnu ekonomiju. Ujedno, podsjećamo da je Pokret za nezavisnu evropsku Crnu Goru bio središte takve politike i takvih ideja.

Danas možemo samo djelimično biti zadovoljni ostvarenim rezultatima. Vlast nesumnjivo snosi odlučujuću odgovornost za ograničene domete unutrašnjih politika. Poraznija je činjenica da je alternativa vlasti opozicija pod vođstvom srpskih eparhija u Crnoj Gori. Umjesto djelovanja snažne patriotske i evro-atlantske opozicije, čime bi se obezbijedila progresivistička demokratija uz očuvanje stabilnosti i prosperiteta Crne Gore, danas je dominirajući dio opozicije utemeljen na idejama negacije Crne Gore i njenog prozapadnog puta. Međutim, najveći domet takve opozicije ostaje da bude posluga anticrnogorskih i tuđih interesa.

Parlament je usvajanjem odocnjelog Zakona o slobodi vjeroispovjesti  u skladu sa modernim evropskim standardima uredio pravni položaj vjerskih zajednica. Konačno je otvoreno i pitanje uzurpacije crnogorskih crkava i manastira od strane SPC. Zato ovih dana prisustvujemo antidržavnom uličnom pohodu maskiranom u liku tzv. molebana i litija koje, bez ijednog crnogorskog državnog simbola uz snažnu propagandnu podršku od strane Srbije i uz zakulisno prisustvo Moskve, terenski organizuju velikosrpske eparhije u Crnoj Gori na čelu sa stožernim episkopom Amfilohijem.

Pritom, SPC je zaboravila da je njena anticrnogorska i svetosavsko-nacionalistička misija predugo ignorisana. Podsjećamo da je ta ista crkva razorila drevni tumul na vrhu Rumije i nezakonito na istom mjestu postavila metalnu crkvu od razdora, baš kao što je protivpravno izgradila i krstionicu na obali mora. Istovremeno, decenijama devastira i falsifikuje pravoslavnu sakralnu i kulturnu baštinu, poput crnogorske svetinje Ostroškog manastira. I ujedno nekažnjivo djeluje izvan pravnog i poreskog poretka Crne Gore i to na način koji niti jedna država na svijetu ne bi tolerisala. Dodatno, sve te neprihvatljive aktivnosti samo potvrđuju potrebu postojanja autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve.

Crna Gora je u postjugoslovenskom periodu izdržala znatno jače nasrtaje od aktuelne popovske histerije, pa će izdržati i sadašnji velikosrpski atak. Ipak, i ovaj nasrtaj će ubrzo otići u nepovrat ali će nesumnjivo doprinijeti  razobličavanju crnogorske političke scene. Vlast ima priliku da se suoči sa plodovima svog pogrešnog rada i da prepozna svoje lažne pristalice i ćuteće kalkulante, dok će se opozicija jasno podijeliti na proevropsku i državotvornu manjinu i onaj dio kojim ortački upravljaju Amfilohije i zvanični Beograd.

Zato je ovaj klero-nacionalistički pohod krupan podsticaj za reanimaciju progresivnih i proevropskih političkih i društvenih ideja na kojima je obnovljena naša država. Ovo je prilika za regenerisanje i reformisanje državotvornih političkih snaga, uz odbacivanje loših politika i diskreditovanih kadrova. Jačanje proevropske, građanske i multietničke politike treba da bude potvrđeno na predstojećim izborima gdje velikosrpske stranke treba odlučno poraziti i istovremeno  SPC dovesti „k poznaniju prava”. To je zaloga evropske budućnosti Crne Gore i snažan doprinos pobjedi miroljubive, građanske i demokratske politike na Balkanu.

 Reagovanje su podržali slijedeći bivši članovi Pokreta:

 Članovi izvršnog tijela Pokreta: Branko Lukovac, Rade Bojović, Branko Baletić, Nebojša Vučinić, Milan Marković, Šerbo Rastoder, Marko Špadijer, Darko Šuković.

 Opštinski koordinatori Pokreta: Špiro Niković, Ferid Šarkinović, Veselin Popović, Muhamed Spuža, Zdenka Grbavčević, Dušan Simonović, Vlastimir Perović, Milan Obradović, Vuk Roćen, Svetozar Cerović, Marijan Mašo Miljić.

 Članovi Savjeta Pokreta: Novak Adžić, Branko Banjević, Čedomir Bogićević, Miodrag-Bole Bošković, Petar Bokan, Jevrem Brković, Nebojša Burzanović, Milovan Đuričković, Zuvdija Hodžić, Ratko Ivanović, Milorad Jovanović, Anđe Kapičić, Petar Kapisoda, Novak Kilibarda, Avdul Kurpejović, Niko Martinović, Radovan Martinović, Ana Mišurović, Jakov Mrvaljević, Milan Mrvaljević, Andrej Nikolaidis, Dimitrije Popović, Vukić Pulević, Radovan Radonjić, Sreten Radonjić, Branislav Radulović, Stevan Radunović, Rajko Todorović, Branko Vojičić, Đuro Vučinić, Stevo Vučinić, Ilija Vujošević, Miodrag Vuković.

15 KOMENTARI

  • E, Krsto, cemu taj prostakluk, toliko si se trudio, poceo da pises na solidnom Srpskom jeziku, poceo da se krstis istina stidno kod kuce, Krsto dobro je to i kod kuce, sledeci korak je da podjes u crkvu, nije to tesko veruj mi ako nista drugo oslobodices se prostakluka. Bog ti pomogo.

 1. Dragane jadan ne bio majci, što si se toliko izobličio i mrziš svakoga ko nije velji Srbin. Fala Bogu da tebe neće uzet korona jer je Risto antihrist već uzeo i komada te jadan Dragane. Džabe vi je sve sa autobusima, šleperima i cisternama što dolazite i dovlačite popove odaskuda i što lažete da ste doveli ukrajinskog mitropolita. Sve vam je to džaba. Krepavajte po ulicama i kunite svakoga do mile volje. Ni to ne umijete čestito zluradnici jedni.

  • Moj brate Dragane, procitaj jos jednom sta si napisao, pa ces videti da mrznja isijava nazalost iz tebe. Razumem ja tebe razumem, pod plastom Crnogorca ti si nesto drugo , sta drugo ti sam najbolje znas. Vidis tacno je ja sam Srbin smo po geografskoj odrednici i po nasledstvu a mi iz sreza Crnogorskog svi bar po jednom od roditelja imamo Crnogorsko poreklo i dicimo se njim. Vidis postoi jos jedna mala razlika mi nase nasledstvo ljubomorno cuvamo meni u nasledstvo je dopala Pravoslavna vera i Srpska nacionalnost i pravo da ti kazem s tim se ne trguje. A tamo neki nekazem vi i nadam se da nisi i ti prodase sve i Veru i Naciju i zemlju sve ama bas sve pojedose, za Boga miloga oce li se jednom zasititi i crkvu Hristovu sa zivim Hristom hoce da pojedu. Eto brate pa reci gde ja tebe mrzim.

 2. …IMALI IKOGA U CRNOJ GORI-DA NAMA NEPISMENIMA OBJASNI-DA NAS AVIZA…ELI IKO OD GORE POBROJANIH-POTPISANIH BIO U SAVEZ KOMUNISTA-PIONI-RI DRUGA TITA…?..JER SE NEŠTO NE SJEĆAM–DA SU PREĆERANO-A MNOGI NITI MALO “KUKALO ZA TIOVOM JUGOSLAVIJOM”…NO SE POTLA OBURDAVANJA VLASTI-U TITOVOME GRADU NA 10.JANUARA.1989 GODNE..BRZAJ BRŽE-BOLJE SE POVEZALI SA mitngašima…NA ONE SKALiINE ISPRED SKUPŠTINE RAHMETI SRCGi djelovali u nove “!demokracke demagoške USLOVE”-ka što su bili isto to-pod drugim imenom…”članovi SeKaJu” se- I DAN DANAS …POD STARE DANE…KAD SU VEČ DO RAMENA U VJEČNE trapove-KA JA…bOŽE TI UBRANI “GLADI I RATA-I TITOVIJE DEMAGOŠKIJEH PROLETERA-ISPRANIH MOZGOVA..u skladu sa novim statutima-oliti statusom-PUNANIJE BLIZNICA”..KO JE GOĐ DODIO NA VLAST ONI SU JOPET BILI-ŠĆELI-UMJELI…”ONI-ONE-JA PRVI DO NJIH NEBORE”?…
  LJEPE POZDRAVE-vi šiljem IZ UBAVOGA SUČANOGA PRČANJA..ĐE BURA DERE…TRESE-A NAROD ZEBE I BRINE..”ŠTO ĆE DA BIDNE SNAMA-KAD GORNJI POTPISNICI-POĐU GOSPODU NA ISPOVIEST”…SLAVA OCU I SINU-I BOGU NA NEBESA”!-TRAŽILI STE AMFILOHKUSA-NA BOŽIĆ 1991-PA VAM GA EVO ZA VAZDA..NEKA I DALJE JAŠE OVE -ONE KOJI SU BILI I BIĆE ZA NJEGA…OD 1989 PA DO DOK TRAJE CRNA GORA…KAKVA JE DAJE-PA DA JE NAJGORA(nije daleko od toga)-NAŠA JE ZA NAVIJEK…?
  NA ULTIMU JA VE MOLIM-NEMOTE MI ŠTO ZAMJERIT…NEGO PRIJE TO UČINITE..UZMITE VAŠA ZRCALA…DAKO UoČITE PROMJNE…I BREZ MENE I MOJIJE OPSERVACIJA…ŠTO BI REKA NJEGOŠ..(” ?..GLEDA SEBE U ZRCALO…”)…?

  • ..OPROSTITE..NA DOSADI ..ČITAM SPISKOVE SA VRH ŠTIVA-LEKTIRE DO SAMANOGA DNA I JIOPET TAKO NEKOLIKO PUTA-DA SE (NE)BIH OGRIJEŠIO KAD OĆU DA PITAM…NEŠTO ŠTO MI (NI)JE ZAGNETNO? NAIME..ZNALI SE ZAŠTO MEĐU “VAMA/NAMA” NEMA VELIKOG (PO MENI!) ČOVJEKA ,RODOLJUBA I PISCA(A DA ZAISTO NIJE GORI OD POJEDINIJE GORNJIE “PISACA-ZA SVE /NE/PRILIKE”)..MILORADA POPOVIĆA?…
   KO ZNA-DA NIJE(NJEMU ZNANIH RAZLOGA) EMIGRIRAO I VRATIO SE U INOZEMSTVO..KONTAJUĆI “BOLJE BITI ŽĆELJAN DONOVINE”-NEGO BITI SRAMOTAN..DO VIJEKA….GLEDAJUĆI I SLUŠAJUĆI “DOMOLJUBIVE DOMOBRANE!”…U SVIM (NE)PRILIKAMA?!

   E BO,”NIKO KA MI”?

 3. Zbog ovakvih licemera CG je bas u takvom stanju kakvom i jeste. Gospoda bi u evro-atlantske integracije, kakaveproblem ko smeta CG-i , Amfilohije, Mandic ne, smeta komunisticka vlast, ali o tome gospoda licemeri cute. Sucim ce te u evro-atlantske integracije sa razvaljenom privredom, sa rasprodatom zemljom, sa basnoslovnim dugovima sa racunima po egzoticnim ostrvima vasih velikodostojnika koima samo jos fali svoja crkva pokajnica, u drugim crkvama svoje grehe do kraja zivota ne mogu iskajati. Gospodo licemeri sto o tome nepisete ? Pitanje za vas gospodo licemeri, imali ta Srpska crkva racune po ekzoticnim ostrvima, ili sve sto ima prihoda ostaje u CG ?
  Pa zasto gospoda licemeri histerisu, prosto kao pasulj, neplaca ih Amfilohije. Amfilohije neplaca lenstine umisljene intelektualce. Amfilohije finansira vredne, marljive patriote. Placite para za vas nema. pojeli ste sve sto je CG imala a i zaduziliste CG do neba. Sram vas bilo lazni Istoricari na celu sa Sukovicem filolozi i ostali kafanski filozofi.

  • Drago , ne trumbi bez mužike,
   fešta se nastavlja, kakve glupisti od litija, stigao je virus, pomešće bar starce I predvodnike, mani se retorike, doma I u krpe.

   • Dobri moj Krsto , verujem ja da se ti svako vece krstis, pameto ti je to.A i Srpski ti je sve bolji napredujes vidim ja trudis se. Sto se tice retorike ona je sve meksa, zanaci i ti shvtas. Sto se tice ovih staraca koji su u vlasti od omladinske organizacije bog im dao zdravlja, nece oni od virusa nece se oni tako lako rastati s dusom. Dobri moj Krsto dobar si ti shvatas ti nastavi da se krstis i bog ce ti pomoci.

     • Moj Krsto, znate li vi za bilo koju rec osim DAJ. Daj de mi upravljamo privredom, dali i sta ste uradili, daj da mi prodajemo zmlju, vodu i sve ostal, dali i sta ste uradili, daj da samo mi radimo, dali i sta ste uradili, znas ti sta ste uradili ali da ti pomognem da zapocnem niz : Zaduzili zemlju do neba…….. Daj Crkvu da mi malo upravljamo, Eeeee moj krsto penjasmo se uz vase uze….. Krsto sta ce tebi Bog sta ce tebi dokaz kad ti verujes samo u Tita i Titove omladince.

 4. Sve pusta mladost i buducnost CG, da ti se drob izvrne kad vidim ove dvorske lude, Jevrema Novaka Sukovica. Jel ko citao onaj magazin Krug 90-tih. Glavni urednik je bio Sukovic, divni gosti su tu, pocev od Radovana Karadzica. Naravno moze se ove dane naci na portalima i FB. Divno, bas iskreno novinarstvo, kako tada, a evo i sada, s tim sto su danas drugi ljudi velicaju.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].