#UčiDoma od danas i na mobilnoj aplikaciji

0

 

Sadržaji #UčiDoma od danas su dostupni na mobilnoj aplikaciji za sve operativne sisteme, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Time će se, kako je saopšteno, dodatno značajno olakšati pristup učenju na daljinu.

Kako je saopštio ministar prosvjete Damir Šehović, najnoviji podaci pokazuju ogromno interesovanje za #UčiDoma sadržaje: prema reprezentativnom istraživanju IPSOS-a preko dvije trećine građana je makar jednom pogledalo #UčiDoma sadržaje; preko 80 odsto njih je zadovoljno, a #UčiDoma YouTube kanal je za dvije nedjelje imao 800.000 pregleda.

Nenad Novović, direktor agencije Amplitudo koja je radila sajt i aplikaciju #UčiDoma kazao je da je aplikacija koja je od danas dostupna je jednostavna, praktična i dostupna Play i App store-u.

“No, ono što je još važnije istaći, jeste da je naša kompanija, koja se bavi kreiranjem digitalnih proizvoda, našla pravi način da svoje resurse, kreativnost i kapacitete usmjeri ka društveno-odgovornom poslovanju. Jer stabilnost sistema počiva uvijek na pojedincu“, dodao je on.

Šehović je izložio i planove za nadogradnju #UčiDoma platforme u pravcu virtuelne učionice.

“Ministarstvo prosvjete je u procesu izrade projekta za Centralnoevropsku inicijativu. Cilj je da se u sajt #UčiDoma integrišu rješenja koja podrazumijevaju interakciju nastavnika sa učenicima. Ukoliko Projekat bude odobren, već u narednim danima imaćemo jednu potpuno inoviranu platformu,koja je ogroman skok u odnosu na postojeće rješenje”, dodao je on.

Sajt #UčiDoma je do sada imao blizu 200 hiljada posjeta od strane 66 hiljada korisnika, dok je YouTube kanal imao 800 hiljada pregleda za dvije nedjelje. #UčiDoma sadržaje na drugom kanalu TVCG samo prvog dana pogledalo 103 hiljade građana, a kanali #UčiDoma 1 i 2 takođe su bili u vrhu gledanosti. Gledanost je u danima nakon toga ostala na izuzetno visokom nivou – u prosjeku oko 80 hiljada gledalaca”+.

Novović je istakao da kao što naši klinci uz sjajne prosvjetne radnike uče doma uz TV, sajt i aplikaciju, tako cijenim i
da crnogorsko društvo ovih sedmica uči jednu veliku lekciju o zajedništvu.

“Zato bih iskoristio ovu priliku da istaknem da svaki član našeg tima radi faktični danononćno kako bi sistem funkcionisao, a svi objektivni nedostaci bili u realnom vremenu otklonjeni. Saradnja sa Ministarstvom prosvjete je pravi primjer uspješne,dvosmjerne komunikacije. I, kako će se platforma #UčiDoma nadograđivati u pravcu virtuelne učionice, vjerujem da ćemo na kraju imati proizvod koji će bitiodrživ i kad sve ovo prođe”, dodao je on.

Kako su zaključili, prosvjeta je kroz #UčiDoma pokazala da nije tromi mehanizam koji ima višak vremena, a manjak odgovornosti.

“Naprotiv. Prosvjeta se pokazala kao, iako veliki, istovremeno vrlo fleksibilan sistem, koji ima toliko volje i znanja da može ne samo da bude sudionik promjena, već i jedna od ključnih pokretačnih snaga. Dakle: ne ministar prosvjete, ne Ministarstvo, već kompletan sistem. Kriza nas je “gurnula” nepripremljene u ovu priču, ali je, kako to često biva, početni strah prevladan voljom za opšti interes. Tako smo iz nečeg lošeg dobili dobro. Dobili projekat koji će, bez sumnje, u izmijenjenom obliku nastaviti da živi i bude značajna podrška obrazovnom sistemu. I ne manje važno: dobili smo atmosferu u kojoj se djeca ne obrazuju samo u školi, već ih vaspitava čitavo društvo ovakvim svakodnevnim djelovanjem koje je za ponos, a koje djeca oponašaju. A društvo koje djecu vaspitava ne samo riječima nego sopstvenim djelima, može se nadati samo dobru”, zaključio je Šehović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].