Uči doma: Stručne škole pripremile oko 350 video materijala

0

 

Srednje stručne škole daju svoj maksimum kako bi odgovorile izazovu učenja na daljinu, te su, samo za prvu nedjelju koncepta učenja na daljinu #UčiDoma pripremile preko 250 video materijala, a u ovom trenutku taj broj dostiže i oko 350 video časova, kojima je pokriven veliki dio nastave.

Direktor Centra za stručno obrazovanje Duško Rajković rekao je da Centar prati organizaciju nastave stručnih škola čiji učenici, pored opšteobrazovnih predmeta koji su im već dostupni na #UčiDoma 2 kanalu, imaju dostupne i materijale koje im je pripremio jedan broj srednjih stručnih škola.

Kako je istakao, posao nije lak, posebno uzevši u obzir da u stručnim školama ima oko 90 obrazovnih programa.

On je rekao da su nosioci aktivnosti uglavnom velike stručne škole, koje pripremaju video i druge materijale, a potom ih, kroz svoje YouTube kanale i na druge načine, čine dostupnim svim stručnim školama u Crnoj Gori.

Tako je za nastavu iz oblasti turizma primarno zadužena Škola za srednje i više stručno obrazovanje „Sergije Stanić“, za nastavu iz elektrotehničkih predmeta zadužena je Elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“, ekonomske predmete značajnim dijelom pokriva Ekonomska škola „Mirko Vešović“, oblast mašinstva i saobraćaja pokriva Srednja stručna škola „Ivan Uskoković“, dok oblast usluga pokriva i Srednja struča škola u Beranama u saradnji sa Srednjom stručnom školom „Spasoje Raspopović“, a medicinske škole rade u koordinaciji sa Medicinskom školom u Podgorici.

Direktor Elektrotehničke škole „Vaso Aligrudić“, Veselin Pićurić, istakao je da ova škola već deset godina koristi onlajn platformu kao dodatak klasičnoj nastavi, te da je u tom smislu, novonastalu situaciju dočekala spremno i preuzela odgovornost da svoje materijale ponudi svim elektotehničkim školama u Crnoj Gori.

Iz oblasti elektrotehnike urađeno je preko 100 video-zapisa sa predavanjima.

Direktor Škole za srednje i više stručno obrazovanje „Sergije Stanić“, Darko Vukčević, rekao je da već sada u školi postoje digitalne učionice u kojima se snima nastava. Kako je rekao, škola je izradila priručnike za postupanje i snimanje, te da se mnogobrojni snimljeni materijali za skoro sve smjerove, a kojih je sad više desetina, svakodnevno postavljaju na YouTube kanal škole.

“Nije poenta samo slati djeci veliku količinu materijala, već ih načiniti interesantnim“, poručio je Vukčević.

Rajković, Pićurić i Vukčević, poručili su da roditelji u ovoj situaciji igraju veliku ulogu, te ih pozvali da zajedničkim snagama odgovorimo ovom izazovu, kako bismo imali i zdravlje i znanje.

Takođe, istakli su značajnu ulogu nastavnika koji učestvuju u snimanjima, a koji su u rekordnom roku pripremili veliku količinu materijala.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].