U vrijeme korone rođena 121 beba, nijedna majka nije bila inficirana virusom niti pod nadzorom

1

 

U Porodilištu Kliničkog centra Crne Gore od pojave prvog pacijenta u Crnoj Gori kod koga je potvrđeno prisustvo virusa COVID-19 (17. mart) do juče obavljen je 121 porođaj i rođeno isto toliko beba, kazao je za CdM Ivan Đukić, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo.

“Do sada nijesmo imali nijednu trudnicu niti bebu koja je inficirana virusom COVID-19. Takođe, nijesmo imali nijednu trudnicu pod nadzorom”, navodi Đukić.

U slučaju da do toga pak dođe, KCCG ima već spremnu taktiku.

“Po preporukama i dosadašnjim stavovima SZO sa kojima raspolažemo do ovog trenutka potrebna je izolacija i za majku i za bebu do dalje konsultacije sa nadležnim epidemiolozima iz KCCG i IJZ. Po odluci Kriznog medicinskog štaba sve pacijentkinje koje su COVID-19 pozitivne ili koje su visoko suspektne na infekciju ovim virusom, u slučaju porođaja, usmjeravaju se u privatnu bolnicu “Codra”. Prema tome, preduzete su sve mjere kako bi Porodilište KCCG, kao najveće u našoj zemlji u kojem se obavljaju porođaji iz cijele Crne Gore kod visokorizičnih trudnoća, ostalo maksimalno izolovano od infekcije”, naglašava Đukić.

On je za CdM kazao da se svi redovni pregledi trudnica bez ikakvog zastoja mogu sprovesti u matičnom Domu zdravlja.

“Za sve hitne slučajeve i konsultacije GAK je 24 sata na raspolaganju našim pacijentkinjama i trudnicama”, obavještava Đukić.

Takođe je na GAK-u, u slučaju potrebe, obezbijeđena izolaciona ambulanta za pregled eventualnih pacijentkinja sumnjivih na koronavirus koja je potpuno odvojena od ambulante koja redovno radi.

Ivan Đukić

“Na svim odjeljenjima GAK-a obezbijeđene su sobe za izolaciju kao i adekvatna zaštitna oprema za osoblje”, kazao je Đukić.

Naglašava da GAK funkcioniše trenutno nesmetano poštujući sve preporuke Instituta za javno zdravlje i Svjetske zdravstvene organizacije.

“Takođe naglašavamo da GAK, kao i KCCG, posjeduje svu potrebnu zaštitnu opremu za osoblje u slučaju infekcije. Klinika za ginekologiju i akušerstvo organizovana je po svim preporukama i pruža usluge našim pacijentkinjama 24 sata”, naveo je Đukić.

Trudnice po dosadašnjim podacima SZO, nisu pod povećanim rizikom za obolijevanje od COVID-19 u odnosu na ostale respiratorne viruse.

“Trudnice su inače, po prirodi same trudnoće, izmijenjenog imunog odgovora, te stoga podložnije svim virusnim i ostalim infekcijama, naročito u poslednjem trimestru i pred sam porođaj, kao i u periodu babinja – četiri do šest nedjelja nakon porođaja”, objasnio je Đukić.

On savjetuje svim trudnicama da bez prethodne konsultacije izabranog doktora (najpoželjnije telefonskim putem) ne dolaze na preglede u KCCG – Kliniku za ginekologiju i akušerstvo.

“U slučaju respiratornih tegoba, radi adekvatne trijaže, neophodno je prvo se javiti u Call centar Instituta za javno zdravlje Crne Gore, na broj telefona 1616. U slučaju pojave materičnih kontrakcija ili oticanja plodove vode, poželjno je prvo telefonskim putem konsultovati dežurnog ginekologa Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCCG, na broj telefona 020/412-589“, savjetuje Đukić.

S.Đukanović

CdM

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].