U prevenciji pojave afričke kuge svinja najvažnija informisanost i odgovornost

0

 

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja uspješno nastavljaju aktivnosti u cilju sprečavanja pojave bolesti afričke kuge svinja na teritoriji Crne Gore, saopšteno je Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

“Od 2018 godine, kada je procijenjeno da spadamo u red država pod rizikom od pojave ove bolesti, u kontinuitetu se sprovode mjere za sprečavanje pojave afričke kuge svinja. Zbog povećanog rizika od pojave bolesti na našoj teritoriji, u 2020. godini intenzivirane su aktivnosti, posebno na podizanju svijesti javnosti s obzirom na prirodu ove bolesti i načine prenosa, gdje je ljudski faktor jedan od najznačajnijih”, navodi se u saopštenju.

Afrička kuga svinja je, kako kažu, virusna zarazna bolest svinja (domaćih i divljih) koja se manifestuje u obliku hemoragijske groznice sa mortalitetom i do 100%. Afrička kuga svinja nije opasna za ljude i druge životinje.

“Bolest se ne liječi niti postoji vakcina protiv ove bolesti. Preventivne mjere su jedini način za sprečavanje pojave i zaustavljanje daljeg širenja bolesti. U slučaju pojave, jedina mjera je usmrćivanje oboljelih i na bolest sumnjivih životinja, kao i životinja iz kontaktnih gazdinstava”, kazali su iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Bolest se širi Evropom

Afrička kuga svinja nikada nije zabilježena u Crnoj Gori. Nakon pojave afričke kuge svinja u Gruziji 2007. registrovana je i u Rusiji i otada se širi, na područje Evrope i Azije. Trenutno je u Evropi zabijležena u Litvaniji, Letoniji, Polјskoj, Ukrajini, Rumuniji, Mađarskoj, Bugarskoj, Moldaviji, Belgiji, Grčkoj, Srbiji, a prije desetak dana registrovana je i u Njemačkoj. Bolest je zabilježena i u Africi (odakle i potiče).

Mjere prevencije za sada uspješne u Crnoj Gori

Kako su kazali iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, mjere prevencije koje Crna Gora sprovodi obuhvataju pojačani nadzor domaćih i divljih svinja, rigoroznu kontrolu uvoza svinja i proizvoda dobijenih od svinja na graničnim inspekcijskim mjestima, informisanje svih zainteresovanih strana i ukupne javnosti o opasnosti od pojave ove bolesti i druge mjere.

“Na snazi je Naredba o zabrani uvoza i tranzita pošiljki živih domaćih i divljih svinja mesa i proizvoda od svinja radi sprečavanja unošenja opasne zarazne bolesti afričke kuge svinja kojom je propisana zabrana uvoza domaćih i divljih svinja, kao i uslovi za bezbjedan uvoz proizvoda porijeklom od domaćih i divljih svinja iz područja država u kojima je potvrđena ova bolest, a u skladu sa praksom zemalja EU i Međunarodne organizacije za zdravlje životinja (OIE)”, istakli su oni.

Kampanja podizanja svijesti o rizicima i obavezama

I u 2020. godini, kako navode iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, nastavilo se sa mjerama nadzora divljih i domaćih svinja, kao i kampanjom podizanja svijesti, kroz Program obaveznih mjera zdravstvene zaštite životinja, koji je sastavni dio Agrobudžeta. Dio mjera finasira se od strane Evropske komisije.

Jedna od ključnih aktivnosti u prevenciji pojave bolesti je kampanja podizanja svijesti koja ima za cilj veću informisanost o riziku od pojave ove bolesti, o obavezama i mjerama kojima se može spriječiti odnosno smanjiti rizik od pojave.

U ovoj godini obezbijeđena su i sredstva za isplatu naknade u iznosu od 40 eura za svaku osobu koje pruži sigurnu informaciju o pronalasku leša divlje svinje. U tu svrhu otvorena je dežurna telefonska linija na broj 067 666 632.

Kampanja obuhvata više aktivnosti i to: informisanje putem bilborda koji su postavljeni na 40 značajnih lokacija na teritoriji Crne Gore, sa informacijama za lovce, držaoce svinja, turiste i građane; distribuiraju se flajeri sa ključniminformacijama o bolesti i mjerama prevencije; informisanje putem postera; informativni audio i video spot na radiju i televiziji (javni servis –RTCG) i lokalne radio i televizijske stanice; održavanje radionica i treninga za ciljne grupe: držaoci svinja, Uprava za šume, po područnim jedinicama, Lovački savez i lovačke organizacije, veterinari i veterinarski inspektori, Veterinarska komora Crne Gore, nacionalni parkovi Crne Gore i parkovi prirode, klanice i mesna industrija, uvoznici i prerađivači mesa svinja, zaposleni u Upravi carine i Upravi policije, na graničnim prelazima, turističke organizacije, planinari i nadležne službe u lokalnim  upravama.

Istovremeno, Evropska agencija za bezbjednost hrane (EFSA) je u sklopu kampanje za podizanje svijesti o afričkoj kugi svinja za zemlje jugoistočne Evrope pokrenula web stranicu na kojoj objavljuje informativne materijale, a koji su dostupni i na crnogorskom jeziku na sajtu https://www.efsa.europa.eu/en/StopASF#.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].