U Nikšiću se produžavaju mjere, na Cetinju će lokali raditi do 22 sata, kao i u Kotoru

0

I u narednih dana 14 dana u Nikšiću će važiti zabrana napuštanja objekata stanovanja od 22 časa do pet sati ujutro, kao i zabrana rada ugostiteljskih objekata i kućnih posjeta, u skladu sa novom listom kumulativne incidencije COVID-19 za opštine, koju je danas objavio Institut za javno zdravlje.

Kako je saopšteno iz IJZ, s obzirom na to da je na Cetinju kumulativna 14-odnevna incidencija porasla sa 348,2 na 492,29 na 100.000 stanovnika, od ponedjeljka će biti ograničen rad ugostiteljskih objekata do 22 sata, a uz važeće epidemiološke mjere dozvoljeno da za jednim stolom i u objektu i izvan njega budu najviše dvije osobe.

Obavezno je i poštovanje razmaka od najmanje metar od stolice do stolice kada osobe sjede za stolovima i okrenute su leđima jedne drugima.

Ove iste mjere i dalje važe za Kotor, Podgoricu, Budvu, Andrijevicu i Pljevlja.

U opštinama, tj. lokalnim samoupravama, u kojima je 14-o dnevna stopa:

 1. Manja od 400 / 100.000 stanovnika:
  nastavljaju se striktno poštovanje i stroga kontrola sprovođenja važećih epidemioloških mjera koje su propisane Naredbama Ministarstva zdravlja
 2. Između 400 i 799, uz važeće mjere uvodi se:
  Ograničenje rada ugostiteljskih objekata do 22:00 sata;
  Ograničavanje uslova rada ugostiteljskih objekata tako što je uz važeće epidemiološke mjere dozvoljeno da za jednim stolom i u objektu i izvan njega (terase, bašte i sl.) budu najviše dvije osobe;
  Obaveza striktnog poštovanja razmaka od najmanje jedan metar od stolice do stolice kada lica sjede za stolovima i okrenuti su leđima jedni drugima.
 3. Između 800 i 1.199 uz važeće mjere:
  Zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani) osim za goste hotelâ;
  Zabranjuje se okupljanje u objektima stanovanja licima koja nijesu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva.
 4.  Veća od 1.200 uz važeće mjere:
  Zabranjuje se izlazak iz objekta stanovanja od 22:00 do 05:00 (uz definisane izuzetke koji su važili i prilikom ranije mjere: djeca sa poremećajima iz autističnog spektra; lica koja koriste invalidska kolica, u pratnji jednog lica, najviše 60 minuta dnevno; lica koja obavljaju redovne radne zadatke u djelatnostima dozvoljenim naredbama; zaposlene kod stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava; lica koja pružaju usluge od javnog interesa, a nezamjenljiv su uslov života i rada građana (zdravstvo, inspekcijski organi policija, vojska, službe bezbjednosti, vatrogasne službe, komunalne službe, mediji – uključujući lica koja gostuju u medijskim emisijama, poljoprivredne djelatnosti na gazdinstvima i sl.), što se dokazuje potvrdom koju izdaje poslodavac; osobe koje njeguju lica koja usljed bolesti, stanja ili posljedica povrede nijesu sposobna da samostalno obavljaju svakodnevne životne aktivnosti, što se dokazuje potvrdom koju izdaje izabrani doktor ovih lica; te lica koja izvode kućne ljubimce, najviše 60 minuta dnevno;
  Zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani) osim za goste hotelâ;
  Zabranjuju se posjete po kućama lica koja nijesu članovi istog domaćinstva

Stope incidencije i listu optina utvrđuje Institut za javno zdravlje na osnovu broja novoregistrovanih slučajeva u 14-odnevnom periodu prije objavljivanja spiska. Spisak se objavljuje subotom prije podne i sadrži sve slučajeve koji su otkriveni zaključno sa 24 časa dana koji prethodi objavljivanju.

Primjena mjera započinje po automatizmu, zavisno od utvrđene opštinske stope incidencije, i to trećeg dana od objavljivanja spiska, odnosno u ponedjeljak u ponoć.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].