U Kotoru do danas nema zaraženih korona virisom

2
dr Igor Kumburović

Sedam dana nakon registrovanja prvog slučaja korona virusa u Crnoj Gori, u Kotoru, do ovog trenutka, nema niti jednog oboljelog, saopštio je za Skala radio dr Igor Kumburović, direktor kotorskog Doma zdravlja.

U ovom momentu u opštini Kotor pod nadzorom su 253 osobe.

Kumburović apeluje na građane da ozbiljno shvate situaciju u kojoj se nalazi čitav svijet, pa i mi, i da se striktno pridržavaju pravila, mjera i naredbi koje donosi Nacionalno koordinaciono tijelo, koje je preduzelo naopsežnije moguće mjere ograničenja i smanjenja rizika od epidemije.

“Činimo sve da spriječimo nekontrolisano širenje virusa, odnosno da broj oboljelih držimo pod apsolutnom kontrolom i da obezbijedimo najbolje moguće medicinsko zbrinjavanje. Jedina obaveza onih koji su doputovali iz inostranstva je samoizolacija i karantin, ali, na žalost, jedan broj građana tu obavezu pokušava izbjeći i izigrati i samim tim dovesti nas sve u opasnost”, rekao je direktor Doma zdravlja u Kotoru.

Dr Kumburović je preporučio svima da: Izbjegavaju kontakt sa bolesnim ljudima, posebno sa onima koji kašlju. On je kazao da treba redukovati obrasce ponašanja koji povećavaju rizik za transmisiju virusa (ljubljenje, grljenje, rukovanje…).

Neophodno je obavezno primjenjivanje opštih mjera higijene, higijena ruku i pravilan postupak pripreme hrane.

Kada kašljete ili kijate, pokrijte usta i nos laktom ili rukavom, nikako ne šakama

Ako imate pristup hirurškim maskama za lice, koristite ih, ali ih redovno mijenjajte i nakon upotrebe ih odložite u kantu za smeće koja ima poklopac. Ne zaboravite da operete ruke nakon odlaganja maske. Upotreba maski za lice je najvažnija kod osoba koje imaju simptome infekcije disajnih puteva. To znači da maske za lice pomažu u sprječavanju daljeg širenja infekcije od onih koji su bolesni ka drugim, zdravim osobama iz njihove okoline.

Perite ruke vodom i sapunom, ili koristite dezinfekciono sredstvo na bazi alkohola – prije jela, poslije korišćenja toaleta i poslije kontakta sa ljudima i životinjama.

U zdravstveno sanitarni nadzor stavljaju se osobe koje dolaze sa rizičnog tj. pogođenog područja koje nisu bile u kontaktu sa oboljelima ili se sa velikim procentom sigurnosti zna da nisu bili u kontaktu sa oboljelima. U obavezi su da se 14 dana dva puata dnevno javljaju nadležnom epidemilogu.

Karantin je mjera koja potpuno ograničava kretanje i smještaju se zdrave osobe koje su bile u kontaktu sa oboljelim ili postoji sumnja da su bili u kontaktu sa oboljelim, a u bolnice se smještaju osobe sa simptomima oboljenja na liječenje.

Medicnsko osoblje se nalazi na prvoj liniji fronta u borbi protiv Corona virusa i dolazi u redovan kontakt sa zaraženim pacijentima i u novonastaloj siituaciji rade u vanrednim okolnostima. Svakako im treba odati priznanje za nesebičan i human rad.

Za sada raspolažemo sa dovoljnom količinom medicinskih sredstava zaštite.

U domu zdravlja se poštuju smjernice koje se tiču samo hitnih dolazaka pacijenata, a sve ostale usluge se obavljaju telefonskim putem u konsultaciji sa ljekarima i putem elektronskog servisa e-zdravlje.

U ovom momentu, pod nadzorom su 253 osobe u opštini Kotor.

Dom zdravlja je otvorio telefonsku liniju za psihosocijalnu pomoć građanima, koju mogu dobiti od psihološkinje Branke Mitrić na broj telefona 069217201.

Na kraju dr Kumburović je naglasio da je najbolja mjera za građane da se zaštite je da ostanu kući, pridržavaju se socijalne distance i vode računa o higijeni.

2 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].