U kotorskoj opštini 772 nezaposlena lica

2

Lela Drašković

Jelica Lela Drašković

Broj nezaposlenih lica sa evidencije kotorskog Biroa rada na kraju juna je 2.570 u Boki Kotorskoj, odnosno u Kotoru 772 nezaposlena lica.

Stopa nezaposlenih na nivou Boke Kotorske iznosi 9,3%, odnosno u Kotoru 8,6% od čega žene predstavljaju 52% nezaposlenih lica na evidenciji.

Prema kvalifikacionoj strukturi, dominiraju nezaposlena lica sa srednjoškolskim obrazovanjem III i IV stepena stručnosti – ukupno 48%, a višu i visoku školsku spremu čini 35% nezaposlenih lica.

Starosna struktura nezaposlenih na evidenciji je nepovoljna, jer 50% nezaposlenih ima više od 40 godina starosti.

Prema grupama zanimanja, najbrojnija su zanimanja ugostiteljstva i turizma,  zatim trgovci, ekonomisti, saopštila je za Skala radio Jelica Lela Drašković, savjetnica za zapošljavanje u kotorskom Birou rada.

Prema profilima zanimanja, najviše su traženi pomoćni ugostiteljski radnici, pomoćni radnici u trgovini i pomoćni radnici u građevinarstvu, a zatim kvalifikovani radnici ugostiteljske, trgovačke i građevinske struke.

Na sezonskim poslovima u navedenom periodu angažovano je 463 nezaposlena lica, i to uglavnom u turizmu i ugostiteljstvu i trgovini.

Kada je riječ stranim državljanima za navedeni period izdato je 765 dozvola za rad.

Što se tiče dozvola za sezonsko zapošljavanje od čega je najveći broj u oblasti turizma (70,3%), što je pokazatelj nedostatka radne snage i velikih potreba za turističku privredu.

U okviru projekta “Stručno osposobljavanje visokoškolaca” zaposleno je u kotorskoj opštini 109 lica visokom stručnom spremom od čega je najveći broj zaposlen je u oblasti obrazovanja, zdravstva i u turističkom sektoru.

U cilju zapošljavanja mladih i učešća domaće radne snage na sezonskim poslovima u junu 2014. godine počela je realizacija Projekta “Zaposlimo naše mlade na sezonskim poslovima”, koji podrazumijeva dodjelu subvencija poslodavcima koji zaposle lice do 25 godina starosti.

Visina subvencije iznosi 100 eura za novo zapošljavanje jednog lica mjesečno, a 80 eura za lice koje je ranije radilo.

Zavod za zapošljavanje će i narednom periodu svoje aktivnosti usmjeriti na dalju realizaciju aktivnih mjera zapošljavanja, a prioritet će biti stalne obuke i edukacije, zapošljavanje domaće radne snage, zapošljavnaje mladih uz osnaženu brigu o najugroženijim grupama nezaposlenih lica, zaključila je Draškovićeva.

2 KOMENTARI

  1. nema mjesta od tatinih sinova koje odma zapošljavaju u svoje firme i preduzeća, javne ustanove itd đe su direktori i rukovodioci po partijskim obično intereslijskim pripadnostima. lako provjerljivo ovo što kažem.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].