Turska jedini novogodišnji aranžman u ponudi agencija

0
Milan Koprivica

Pojava koronavirusa i pandemije potpuno je blokirala rad turističkih agencija, kaže turistički menadžer Milan Koprivica.

Ističe da je kriza neke agencije dovela do zatvaranja i dodaje da će biti dobro ako se taj broj zaustavi na četiri, pet koliko ih je sada. Kada je riječ o novogodišnjoj ponudi, turističke agencije za sada imaju samo jednu, to je Turska, za razliku od prošle godine kada je bilo 16 ponuda.

On objašnjava da su turističke agencije imale planirana putovanja od martovskih i aprilskih aranžmana, preko ljetnjih, pa čak do novogodišnjih.

“Od planiranih osmomartovskih aranžmana, realizovano je tek 40, do 50 odsto. Od tada do danas tvrdim da ni jedna agencija nije realizovala ni jedan grupni aranžman ka nekoj inostranoj destinaciji, što je devet mjeseci blokade”, kaže Koprivica.

On objašnjava da obeshrabruje činjenica da se ne zna kada će sve proći.

“Tokom ljetnjih mjeseci imali smo vrlo mali obim posla. Bili smo koncentrišani na naše primorje i sjever I to su individualni aranžmani. Nije bilo grupnih, inostranih aranžmana, tako da smo u Crnoj Gori pokušali koliko toliko da ublažimo krizu koja nas je našla”, kaže on.

Turska je jedina od najpopularnijih destinacija u koju se može poći bez barijera.

“Pričati o turizmu u vrijeme zatvaranja granica i prekida saobraćaja je nemoguće. Ipak Turska je otvorila granice. Može se poći, ali najviše su to poslovna, a manje turistička putovanja”, ističe on.

Objašnjava da se ove godine novogodišnja putovanja ne pominju.

“Ipak, nastojali smo da obezbijedimo našim građanima to što se može. Trenutno imamo u ponudi Tursku, ali sada je sve neizvjesno. Neizvjesna su i putovanja u zemlje regiona zbog testiranja i drugih barijera. Prošle godine smo im ali 16 destinacija, ove samo jednu”, kazao je Koprivica.

Produženje subvencija dva mjeseca olakšaće agencijama da opstanu.

“Tačan je podatatak da su određene agencije u problemu. Dobro će biti ako sve ostane na četiri, pet agencija. Dosta novca nismo uspjeli da povratimo od hotela i avio kompanija koji su dale avansno za planirana putovanja I to je veliki problem” dodao je on.

Ipak, siguran je kada sve prođe da će turizam nastaviti tamo gdje je stao.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].