Turizam na respiratoru: Neophodna snažna podrška država

0

 

Turizam kao jedna od privrednih grana koja najviše puni budžete zemalja regiona, najugroženija je privredna grana usljed pandemijske krize. Procjene Svjetske turističke organizacije (WTO) su da će pad globalne turističke privrede, koja generiše preko 10 odsto svjetskog BDP-a, ove godine iznositi nevjerovatnih 70 odsto sa procjenom da će potpuni oporavak ovog sektora uslijediti tek 2023. godine.

Neki od vodećih eksperata iz javnog i privatnog sektora Hrvatske, Crne Gore i Srbije sinoć su dali prve procjene za sezonu pred nama na prvom regionalnom panelu poz nazivom „Turizam na respiratoru“ koji je u okviru međunarodne onlajn konferencije „EXIT Strategy“ u organizaciji EXIT festivala pratilo preko 20.000 ljudi.

Po mišljenju svih učesnika neophodna je snažna podrška država ovom sektoru, bez koje će gotovo zasigurno doći do masovnih bankrota i snažnog porasta nezaposlenosti jer je prema zvaničnim podacima Svjetske turističke organizacije, danas svaki deseti posao u turizmu.

Jedan od zaključaka konferencije je i da će inovativnost prilikom kreiranja novih turističkih proizvoda biti ključna za oporavak, pogotovo imajući u vidu procjene da će nove generacije biti prve koje će se odvažiti na putovanja, te da će države koje to prepoznaju brže oporaviti turizam od drugih.

“Ova godina za turizam u Crnoj Gori biće izuzetno teška, ali uz ozbiljan pristup i pripremu moguće je ostvariti mnogo brži oporavak nego što se očekuje”, istakao je državni sekretar Ministarstva održivog razvoja i turizma u Vladi Crne Gore, Damir Davidović.

“Ova sezona neće biti ni slična u odnosu na prethodne, ali prostora ima i treba ga iskoristiti. Ono na čemu radimo je priprema mjera koje treba da daju jasne pokazatelje kako mi vidimo crnogorski turizam narednih pet godina“, istakao je Davidović i podsjetio da je crnogorska Vlada do sada donijela dva seta mjera podrške i da ih sprema još.

Da turizam više neće biti isti, kao što ni turizam 2019. nije bio isti kao prije 30 godina, istakla je Renata Pindžo, pomoćnica ministra zadužena za turizam, pri Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije.

“Činjenica je da je ovo apsolutno vrijeme traženja novih kreativnih rešenja i upravo su to vremena u kojim će organizacije kao što je EXIT morati da daju taj kreativni doprinos. Promjene se moraju događati i mi moramo da nudimo tu našu kreativnost, tu našu autentičnost. Privatni sektor zna da ima partnere u javnom sektoru i mi vjerujemo da ćemo naći zadovoljavajući, ili minimum zadovoljavajući momenat u periodu koji je pred nama. Samo u lancu solidarnosti možemo da ostvarimo bolji rezultat”, objasnila je Pindžo.

Da su gubici u turizmu već sad ogromni prvi je potvrdio Žarko Radulović, predsjednik crnogorskog turističkog udruženja i suvlasnik lanca hotela “Montenegro stars” u okviru kojih je i čuveni “Splendid” u Budvi.

“U ovom trenutku, mi smo bukvalno sa prometom na nuli. Kada su naši hoteli u pitanju, sve je otkazano do kraja juna meseca i stornirano je poslova u vrijednosti od šest miliona i tri stotine hiljada eura. Troškova i to smanjenih, biće oko dva miliona eura. Imamo ogroman broj radnika i upravo to predstavlja veliki problem za države jer će se bez konkretnih mjera pojaviti višak radne snage“, otvoreno je sinoć potvrdio čuveni hotelijer i dodao da je spreman da se bori za radnike: Ja ću izaći ranjen, ali ne i mrtav, dok će mnogima bez pomoći biti preteško da izdrže sve ovo”, kazao je on.

Prema riječima predsjednika Udruženja putničkih agencija u Hrvatskoj privrednoj komori Borisa Žgombe, pitanje je kada će se ponovo vidjeti brojke koje su u turizmu ove zemlje ostvarene prethodne godine.

“Turizam je nježna biljka, ali koja se znala do sada apsolutno čvrsto postaviti i opstati, pa će i dalje. Mislim da se moramo vratiti na ono što je hiperpotražnja donijela u prethodne tri godine, koja je izobličila turizam, resurse i sve zajedno. Na njemu moramo itekako puno da radimo svi zajedno, javni i privatni sektor i tada uspjeh neće izostati”, objasnio je Žgomba.

Kreiranjem adekvatnih regionalnih turističkih proizvoda, kako ističe osnivač i direktor EXIT festivala Dušan Kovačević, turizam može postati motor ekonomskog razvoja regiona, ali i više od toga.

“Zaboravljamo da turizam nosi mnogo više od samo ekonomskog doprinosa. Ljudi se upoznaju i on ima svoj sociološki i mirovni karakter. U Njemačkoj se povela jedna bitna tema u prethodnom vremenu: da li je život samo preživljavanje ili je život nešto više? E pa turizam je to nešto više što doprinosi životu da bude onakav kakav bi trebalo da bude i zbog toga se moramo boriti za turizam i sve ono što on nosi“, poručio je Kovačević.

Moderator panela “Turizam na respiratoru” bila je Silvija Ilišković Balagović, konsultant za hotelske i turističke investicije, Hotelis d.o.o. Konferencija „EXIT strategy“ će jednom nedjeljno donositi novi panel koji će moći da se gleda uživo ili u snimku na sajtu www.exitfest.org i fejsbuk stranici EXIT festivala, a realizuje se uz podršku brojnih vodećih stranih, regionalnih i domaćih medija.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].