Turistička ponuda ide u digitalni svijet

0

 

Pokisnuo turizam u epidemiji Covida-19 koja je svijet zaustavila. Turistički poslenici mijenjaju strategije i uopšte način promocije.

Što će biti opredjeljujući faktori od kojih će zavisiti da li će makar druga polovina godine imati kakvu-takvu posjećenost, Skala radio je pitao Anu Nives Radović, direktoricu TO Kotor.

U ovom trenutku osim toga što se procjenjuju gubici u gradu kruzing i izletničkog turizma, radi se na kreiranju što više sadržaja, pristupa i revidovanja  svega onoga što se tokom prošlih godina pokazalo kao nepravilno i pogrešno.

Dakle, vrijeme je sada da se revidira sve ono što gradu, kao što je Kotor, ne bi smjelo da se dešava, a turizam izaziva, konkretno izletnički vid turizma. Prije svega, potrebno je inicirati određene izmjene u regulatornom okviru i potrebu institucija da se uključe u rješavanje ove problematike, objašnjava Radovićeva.

Onoga trenutka kada se sve ovo završi, a situacija stabilizuje, potrebno je smanjiti mnoge posljedice po grad kada je u pitanju izletnički masovni turizam, a boravak turista što ugodniji i bez gužvi u drevnom gradu.

Takođe se ovih dana radi i na pojednostavljenju svih onih aktivnosti koje mogu koristiti lokalnoj turističkoj privredi. Prije svega postali smo članovi globalne mreže digitalnog turizma koja omogućava neposrednu promociju na najbrži i najednostavniji način bez velikih, pratećih troškova, kazala je direktorica TO Kotor.

Kreira se jedna sadržajna, detaljna, elektonska baza ukupne lokalne ponude koja će biti dostupna svima koji su uključeni u turističku privredu.

U kotorskoj Turističkoj organizaciji žele da objedine svu tu ponudu i da je najbolji mogući način kroz  različite servise ponude svima onima koje ona obude interesovala. Što će biti opredjeljujući faktori od kojih će zavisiti da li će makar druga polovina godine imati kakvu-takvu posjećenost pitali smo Anu Nives Radović.

Ono što vidimo da je imperativ kada je riječ o turizmu na globalnom nivou što se svakako reflektuje i na nas, jeste inicijativa koja je sa globalnih adresa predložena Svjetskoj turističkoj organizaciji, pa sve do lokalnog nivoa, da  putovanja u ovoj godini budu svedena na što kraće distance u odnosu na mjesto stanovanja.

Mnoge zemlje uvode praksu da se putuje samo u granicama zemlje kako bi se izbjegla bilo kakva mogućnost  zakomplikovanog povratka, kako je to bilo na kruzeru u martu u vrijeme pandemije.

Što se Kotora tiče, prošlih godina smo se koncentrisali na tržišta sa kojih je platežna moć najviša, pa je takav bio i cjenovni rang svega onoga što je predstavljala gradska ponuda, podsjeća Radovićeva.

Jedan dio hotelijera se već prilagođava novonastaloj situaciji, pa će jedan broj njih otvoriti vrata za odmor zdravstvenim radnicima, a drugi za ono što budu sugestije nacionalnih institucija i na taj način kalkulisati da je i to bolje nego imati prazne kapacitete tokom ove sezone.

Za jedan broj njih svakao će biti pitanje da li će uopšte otvarati svoje kapacitete, jer je u pitanju njihova isplativost, navodi ona.

Radi se na tome da se tokom ove godine izvuće što više finansjske koristi, prije svega od onoga što će biti jedna potpuno specifična situacija kada je riječ o turizmu. Dakle, izbjegavanje svake vrste masovnih okupljanja,kongresnih i okupljanja te vrste, a sa druge strane ponuditi što više onoga što će moći da konzumira neko ko je blizu, kome Kotor nije daleko i ko će moći da upozna one sadržaje koji mu do sada nijesu bili vidljivi.

Na naše pitanje koje će biti najvidljivije promjene u turizmu nakon svih ovih dešavanja u svijetu i šta će se najviše odnositi na nas, Radovićeva je odgovorila da se u potpunosti mijenja način na koji se prezentuju turistički potencijali.

Prije svega masovna okupljanja će i u buduće kaže ona, kada prođe pandemija i kada se iznađe vakcina, biti nešto što će se izbjegavati.

Nastojaće se da se što više poslova obavlja elektronskim putem što je svakako dobro ako se imaju u vidu troškovi. U tom smislu već sada se može reći da sajmovi odlaze u zaborav, sve ide u digitalni svijet, jer se troškovi na taj način smanjuju.

Turistička organizacija Kotor upravo radi na elektronskoj bazi podataka. U izradi je nekoliko digitalnih publikacija, elektonskih knjiga i filmova, pa će se što manje toga štampati, a više prezentirati na ovaj način.

Koliko god da je ova situuacija teška, omogućiće mnogo sadržajniju bazu turističke ponude koja se promoviše elektonskim putem, smatra direktorica TO Kotor.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].