Tanja Šuković: Film o Amfilohiju “Svjedok božje ljubavi” je žrtva klerofašističke cenzure u Srbiji

7

“Aktvirala se prljava propagandna mašinerija da odbrani Amfilohijev lik i nedjelo”

06. oktobar 2020.

Tanja Šuković, jedna od autorki dokumentarnog filma o mitropolitu Srpske pravoslavne crkve (SPC) Amfilohiju Radoviću “Svjedok božje ljubavi”, izjavila je danas da je skidanje tog filma sa programa festivala “Pres vitez” u Zrenjaninu čin cenzure, jer sam film predstavlja “nepodnošljivo” suočavanje SPC-a i njenih ideoloških trabanata sa kompromitujućom prošlošću.

“Iskreno nam je žao što je TV festival žrtva klerofašističke cenzure. Iskreno nam je žao što su organizatori, zarad donacije ministarstva od 400 hiljada dinara, spremni i da otvoreno lažu”, kazala je Tanja Šuković za Autonomiju.

“Svjedok božje ljubavi” snimljen je u produkciji Televizije Crne Gore.

Ona je odbacila navode iz saopštenja Ministarstva kulture i informisanja, koje je navelo da je selektor festivala Igor Aleksić rekao da film nije prošao zvaničnu selekciju i pokazala obaveštenje koje su joj organizatori poslali pre nekoliko dana, a u kojem je pisalo: “Poštovani, obaveštavamo vas da je vaš rad u zvaničnoj selekciji…”.

Navela je i da su organizatori uklonili i sa zvaničnog sajta festivala “Svjedoka božje ljubavi”, iako se tamo nalazio.

“Film je prošao selekciju. Konačno, oni sami su nas o tome obavijestili. Na stranu to što nevješto uklanjaju tragove – brišu poruke sa vajbera i sa zvanične internetske strane. Zlo vrijeme nas tjera da budemo vrlo oprezni. Ipak smo mi novinari dokumentarnog programa. Čuvamo pisane i druge tragove”, navela je Tanja Šuković.

Prema njenim rečima, još jednom se pokazalo da film „Svjedok božje ljubavi“ predstavlja “nepodnošljivo suočavanje“ Srpske pravoslavne crkve, ali i svih njenih “ideoloških trabanata”, sa kompromitujućom prošlošću i sadašnjošću mitropolita Amfilohija Radovića, 30 godina „predvodnika kleronacionalizma i svetosavlja, a odskora i glavnog političkog subjekta u Crnoj Gori”.

“Sve što se u filmu nalazi vjerodostojno je i apsolutno profesionalno prikazano. Istina je da je i štetno po Amfilohija, SPC i ostale koji dijele njegove anticivilizacijske stavove, upravo zato što je istinito i što ruši manipulantsko predstavljanje ovog crkvenog velikodostojnika kao pomiritelja i čovjekoljupca”, kazala je Tanja Šuković, koja je film snimila sa Snežanom Rakonjac.

“U saopštenju Ministarstva kulture navodi se da je sporan način kako se prikazuju izjave i javne aktivnosti mitropolita Amfilohija… Voljela bih da nam gospoda, autori saopštenja, objasne koji je to, po njima, prihvatljiv način da se pokažu izjave u kojima se kune, vrijeđa, anatemiše, ne poštuje ljudsko dostojanstvo, diskvalifikuju cijeli kolektiviteti, ponižava država prema kojoj ogromna većina građana osjeća duboku i suštinsku pripadnost, ljubav, poštovanje i ponos”, navela je Tanja Šuković.

Dodala je da bi volela “da nas prosvijetle i kažu koji bi to bio prihvatljiv način da se pokažu zajednički trenuci mitropolita Amfilohija i ratnih zločinaca”.

“Razumljivo je da je javnost uznemirena. Vjerujte, to odlično razumijemo. Decenijama već slušamo izjave ‘svjedoka božje ljubavi’ i svjedočimo njegovom djelovanju, što nas mnogo uznemiruje. Ali, molila bih da se ‘uznemirena javnost’ koju pominje ministarstvo, obrati direktno mitropolitu. Ipak je on autor takvih izjava i takvog djelovanja”, poručila je Tanja Šuković.

Dodala je da može da razume organizatore festivala, jer iz sopstvenog iskustva zna kakva se “prljava propagandna mašinerija aktivirala da odbrani Amfilohijev lik i nedjelo” od njegovih autentičnih izjava mržnje i huškanja protiv svega što nije na liniji njegovog militantnog velikosrpstva.

“Prikazivanje filma mogu spriječiti, ali nije moguće sakriti istinu o ulozi Amfilohija Radovića i SPC u jugoslovenskoj tragediji ’90-ih i pokušaju posrbljavanja Crnogoraca, koji u Crnoj Gori kulminira od početka ove godine”, rekla je Tanja Šuković.

Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je danas da film „Svjedok božje ljubavi“, za koji je navelo da “na sporan način” prikazuje Amfilohijeve izjave i javne aktivnosti, neće biti prikazan na festivalu „Pres vitez“, jer “film nije prošao selekciju, što je ministarstvu potvrdio i selektor Igor Aleksić”.

Ministarstvo kulture je dodalo da festival jeste dobio 400.000 dinara na konkursu ministarstva, ali da „u projektnoj dokumentaciji podnosilac zahteva nije priložio niti je bio dužan da priloži spisak filmova koji će biti emitovan, niti je, posledično, komisija mogla da zna o kojim konkretnim delima se radi“.

„Nakon reakcije dela javnosti i nakon uvida u film, Ministarstvo kulture i informisanja razume da predmetno delo može izazvati kontroverze i da zahvaljujući načinu odabira i predstavljanja sadržaja može indukovati politički obojene zaključke i time naneti štetu i mitropolitu Amfilohiju i Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i Srpskoj pravoslavnoj crkvi“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je upravo zbog oštrih reakcija dela domaće javnosti, “ohrabrujuća odluka organizatora i selektora da to delo ne bude u zvaničnom programu festivala”.

Pokret Oslobođenje, kojeg predvodi Mlađan Đorđević, zamenik predsednika generalnog sekretara Skupštine naroda Evroazije i nekadašnjeg savetnika predsednika Srbije Borisa Tadića, danas je u saopštenju za javnost zahtevao od organizatora festivala “Pres vitez” da ne prikažu dokumentarni film “Svjedok božje ljubavi”.

“Prikazivanje ovog video-pamfleta, nastalog iz propagandnih potreba odlazećeg vladajućeg režima u Crnoj Gori, a u okviru festivala bio bi čist skandal, budući da se radi o nevešto sklopljenoj antisrpskoj i anticrkvenoj priči o ‘zlom’ mitropolitu Amfolohiju“, navodi se u saopštenju tog pokreta.

Ocenili su da je reč o “zlonamernom kolažu o trenutno najuglednijoj ličnosti Srpske pravoslavne crkve” i dodali da bi prikazivanje takvog filma bilo “bruka i politički faul prema bliskoj susednoj zemlji”.

TANJA ŠUKOVIĆ: Film o Amfilohiju “Svjedok božje ljubavi” je žrtva klerofašističke cenzure u Srbiji

7 KOMENTARI

 1. Autorkama čestitam iz dna srca jer je ovo uklanjanje svjedočanstva o orgijanju CRKVENOG POLITIČARA RISTA RADOVIĆA upravo priznanje njihovom radu.
  Nijeste mogle dobiti jači EPP a bez centa!
  Izule ste ih i smrdljivih opanaka.
  Bravo!

 2. U tom sramotnom video-pamfletu Tanje Šuković jedini je cilj blaćenje Nj.V.P. Amfilohija. I Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori, generalno. Branio bih Tanjino “remek-djelo” svim svojim skromnim sredstvima samo da nije izbacila iz “dokumentarca” onu sekvencu kad Milo Đukanović skrušeno ljubi krst i ruku Amfilohiju. Prvi Pratioc mu bijaše Svetozar Marović. Bilo je to u toku predizborne predsjedničke kampanje u oktobru 1997. godine. Trebao mu je blagoslov Patrijarha Pavla i Mitropolita MCP. I dobi Milo blagoslov. I pobijedi Moma Bulatovića…
  Imala je Tanja taj zapis, savršeno je znala za njega, samo je diktator SVOJOM CENZUROM stavio veto na prikazivanje te licemjerne slike iz političkog meandriranja Mila Đukanovića.

  • Koliko si ti sraman i jadan ili jadna, a sve jedno, jer nisi ništa kad ovako razmišljaš.
   NIŠTA to znači tvoje i njegovo visoko presranjstvo

  • …OD MAČA I GINE?…SVE JE PODLOŽNO PROMJENAMA-STIM DA JE SMRT NEPROMJENJIVA-NE PODMITLJIVA..U FUNKCIJI ZAMAJAVANJA-“SLUČAJNO PREŽIVLELIH”-U ABLEJANJU KONTRAREVOLUCIJI-U ODBRANI SER BPSTVA I KOSOVA NA KONAVLE I UBROVNIK-OD “USTAŠA”-POLUBRAĆE- PO OCU(BENITU I ADOLFU)-ČETNIKA”.?!!!

 3. Sve je to u redu, ali zasto nema Mila na tom filmu, nema ga, a trebao je zauzeti barem pola filmovanog vremena. Njih dvoje, pa nisu se odvajali jedno vrijeme, pocev od lozenja banjaka, pa do celivanja krsta i dodjela raznih priznanja i svakojakih zahvalnica. Tu mislim i na Matiju Beckovica, jer i on nije izbijao iz kabineta sefa DPS-a i drzave CG. A mogao se naci i snimak sa Radovanom Karadzicem, te onaj cuveni stenogram sa Pala dje se moze saznati puno toga sto je ko pricao 1991. Jel sve ovo laz, ili nije??

 4. Tako je!
  Uspješnost ovog vašeg projekta upravo potvrđuje gruba cenzura odnosno brisanje sa festivala.
  Sramota njihova, USPJEH VAŠ!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].