SZO: Podrška mjerama koje je Crna Gora preduzela u cilju zaštite javnog zdravlja

0

 

Potpredsjednik Vlade i predsjednik NKT Milutin Simović je na sastanku koji je organizovan putem video konferencije, upoznao direktora Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu Dr Hansa Klugea i šeficu Kancelarije SZO u Crnoj Gori, Minu Brajović, sa mjerama koje je Crna Gora preduzela sa ciljem zaštite javnog zdravlja u suočavanju sa COVID19.

Dr Kluge je izrazio punu podršku sadržaju i dinamici sveobuhvatnih i brojnih preduzetih mjera.

Simović je prepoznao da su kapaciteti zdravstvenog sistema za upravljanje odgovorom, oblast koja iziskuje intenzivniju ekspertsku podršku SZO, saopšteno je iz Simovićevog kabineta.

Direktor Kluge je izrazio punu spremnost za proširenje saradnje i najavio da će bez odlaganja odrediti operativni tim koji će komunicirati sa našim operativnim timom i dnevno preduzimati mjere za ograničavanje širenja virusa i očuvanje života i dobrobiti građana Crne Gore.

U nastavku Kluge je podsjetio na važnost mjera za detekciju, liječenje, izolaciju i praćenje kontakata kao ključnih za prekidanje lanca infekcije. Posebno je naglasio značaj opremljenosti bolničkih kapaciteta sa posebnim akcentom na zaštitu zdravstvenih radnika, kao vitalne karike u borbi protiv pandemije, i pohvalio blagovremenost i sadržaj mjera koje je Crna Gora preduzela. Posebno je istakao da u okolnostima pandemije kad je svaka zemlja i svaki pojedinac ugrožen – ovakvih mjera nikad nije dovoljno.

“Simović je u nastavku razgovarao o mogućnostima saradnje sa SZO u realizaciji EU podrške sa ciljem jačanja kapaciteta za odgovor na COVID19. Kluge je predložio da Crna Gora u saradnji sa SZO kao zemlja sa zapaženim rezultatima u suočavanju sa COVID19 pokrene regionalnu inicijativu na nivou šefova Vlada”, dodaje se u saopštenju.

„Crna Gora je sa zadovoljstvom prihvatala ulogu pokretača i domaćina brojnih regionalnih inicijativa i to će rado uraditi i povodom ovoga predloga, pogotovo imajući u vidu da smo u tom pravcu već preduzeli korake“, zaključio je Simović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].