Svjetska zdravstvena organizacija traži lijek protiv koronavirusa, uključeno 76 država

0
Mina Brajović

Svjetska zdravstvena organizacija je zajedno sa partnerima, pokrenula je tzv. studiju Solidarnosti. Riječ je o međunarodnoj kliničkoj studiji koja je pokrenuta kako bi se ubrzao proces generisanja dokaza i pronalaženja efikasnog lijeka za COVID-19, kazala je za CdM šefica Kancelarije SZO u Crnoj Gori Mina Brajović.

Predmet ispitivanja u studiji Solidarnosti biće četiri lijeka: antiviralni lijek koji je testiran za liječenje ebole, HIV-a, malarije i multiple skleroze.

Brajović tvrdi da je ideja da se uporede četiri lijeka u smislu njihove efikasnosti u liječenju oboljelih od COVID19.

“Upućen je poziv svim zemljama širom svijeta da uključe svoje pacijente, životne dobi preko 18 godina i da se utvrdi da li i koji od četiri testirana lijeka usporava napredovanje oboljenja  ili unapređuje prospekte za oporavak. Do sada se u ovu mega, multicentričnu studiju uključilo 76 zemalja širom svijeta, uključujući Albaniju, Sjevernu Makedoniju, ali i Norvešku, Italiju, Španiju i druge.  Sa svakim novim pacijentom – učesnikom Studije, korak smo bliže rješenju i dokazima koji od testiranih lijekova je efikasan za liječenje COVID-19”, napominje sagovornica CdM-a.

Treba podsjetiti, dodaje ona, da su procedure i pravila za razvijanje novih lijekova vrlo rigorozne i dugotrajne. Traju čak i nekoliko godina.

“Očekujemo da će se ovaj proces za potrebe pronalaženja efikasnog lijeka protiv COVID-19 skratiti, u vremenskom smislu, za 80 odsto”, napominje Brajović.

Brajović objašnjava da SZO tijesno sarađuje sa međunarodnim istraživačima kako bi se produkovali dokazi o tome koji lijekovi su najefikasniji za liječenje COVID-19.

Napominje da eradikacija COVID19 (svođenje infekcije na 0) nije moguća, ni srednjoročno posmatrano. Rizik vraćanja infekcije i oboljenja pratiće nas još neko vrijeme. Ukoliko želimo da situaciju stavimo pod kontrolu, neophodno je da insistiramo na rigoroznoj primjeni javno-zdravstvenih mjera.

Upozorenje

Ona podsjeća da je nedavno generalni direktor SZO uputio apel zemljama i građanima da se suzdrže od upotrebe lijekova za koje nije dokazana efikasnost u liječenju COVID19. Dodaje da istorija medicine obiluje primjerima upotrebe lijekova koji su bili efikasni samo na “papiru”, ali ne i u humanoj populaciji. Naprotiv, bili su čak i štetni.

U principu, efikasan lijek i vakcina bi mogli da osiguraju “tranziciju” od postojećih mjera koje su nam,bkako sada stvari stoje, neophodne da održimo stanje niske transmisije virusa.

Ona naglašava da još uvijek nema bezbjednog i efikasnog lijeka za liječenje oboljelih od COVID 19.

“Ipak, značajan broj lijekova preporučen je kao potencijalna terapija za liječenje COVID19 i predmet su kliničkih studija uključujući i SZO studiju solidarnosti, kako bi se pažljivo ispitala efikasnost i bezbjednost ovih terapijskih linija. Moramo uvijek imati na umu da nema prečica kada je riječ o bezbjednim lijekovima i zdravlju”, jasna je Brajović.

Ističe i da je SZO objavila upozorenje za potrosače, zdravstvene radnike i zdravstvene vlasti radi zaštite od sve većeg broja falsifikovanih farmaceutskih proizvoda, koji navodno mogu da spriječe, detektuju i liječe COVID-19

Medikamenti koji nijesu odobreni za liječenje COVID19

Ona naglašava da u mnogim zemljama, ljekari propisuju pacijentima licencirane medikamente koji nijesu odobreni za liječenje COVID19. Objašnjava da upotreba licenciranih lijekova za indikacije, a bez odobrenja regulatornih organa poznata je kao “off label use” – nelicencirano propisivanje i  bazira se na ličnoj ljekarskoj procjeni koja mora biti argumentovana i prihvaćena od strane pacijenta.

Miraš Dušević

CdM

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].