Svjetska zdravstvena organizacija proglasila globalnu pandemiju zbog koronavirusa

0

Svjetska zdravstena organizacija proglasila je danas globalnu pandemiju zbog koronavirusa.

“SZO je procjenjivao ovu epidemiju iz minute u minutu i duboko smo zabrinuti alarmantnom brzinom kojom se virus širi i teškim stanjem zaraženih. Stoga smo odlučili objaviti da se širenje COVID-a 19 može okarakterisati kao pandemija”, kazao je Tedros Adhanom šef SZO-a na konferenciji za medije.

On je pojasnio da pandemija nije riječ koju koriste olako ili nemarno.

“Riječ je to, koja, ako je pogrešno upotrijebimo, može izazvati neopravdani strah ili neopravdano prihvatanje mišljenja da je borba gotova što vodi nepotrebnoj patnji i smrti”, rekao je Adhanom.

Dodao je da se hiljade ljudi bore za svoje živote u bolnicama širom svijeta te da će broj zaraženih kao i mrtvih u danima i nedjeljama pred nama biti još veći.

“U zadnje dvije sedmice broj zaraženih van Kine se povećao 13 puta, a broj zaraženih zemalja se utrostručio. Sada imamo preko 118.000 slučajeva u 114 zemalja, a 4.291 osoba je izgubila život”, rekao je.

Šta je pandemija?

Pandemija nije povezana s težinom bolesti ili stopom smrtnosti, već s geografskim širenjem. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, pandemija se proglašava kada se nova bolest, za koju populacija nije razvila imunitet, počinje ubrzano širiti svijetom.

Da bi se iz epidemije prešlo u pandemiju, mora doći do drugog talasa zaraze. Naprimjer, turista koji se zarazio u Kini, a simptome dobio u drugoj zemlji ne spada pod kategoriju moguće pandemije. No, ako se virus počinje širiti u nekoj zemlji između osoba koje nisu bile u Kini ili u dodiru s nekim ko je putovao u tu zemlju, radi se o matičnom širenju koje se može proglasiti pandemijom.

Kada se proglasi pandemija, to znači da će vrlo vjerovatno doći do širenja zaraze u drugim zajednicama te vlade i zdravstveni sistemi moraju biti pripremni na takvo vanredno stanje.

“Epidemija je, s druge strane, nagli porast slučajeva oboljenja koji može biti jedinstven za jednu zemlju ili zajednicu”, piše The Guardian.

Kada se proglašava pandemija?

Epidemiološkinja Meri Luis Meklovs, koja je neko vrijeme radila kao savjetnica za SZO, rekla je da su smjernice za proglašavanje pandemije pomalo nejasne jer zavise od modela koji se mogu razlikovati između SZO-a i drugih zdravstvenih organizacija.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].